Ignoranta magistratului roman fata de prevederile Constitutiei, dar si vidul legislativ actual au creat cadrul propice ca, in Romania, numarul cazurilor de ascultare ilegala a telefoanelor si de interceptare a altor tipuri de comunicatii sa ameninte siguranta nationala, iar, cu toate acestea, majoritatea suspectilor indicati de SRI sa fie achitati. Asa se face ca, in functie de interese, straine de cel national, romanii pot fi ascultati de oricine dispune de tehnica necesara, sub diferite acoperiri. Ba chiar SRI mentioneaza ca astfel de operatiuni ilegale sunt derulate, cu predilectie, de firme de paza si protectie si de angajati ai operatorilor de telecomunicatii.
SRI indica suspectii, Justitia ii achita
Intr-un documentar publicat pe site-ul sau, Serviciul Roman de Informatii avertizeaza ca numarul cazurilor de ascultare ilegala a telefoanelor si interceptare a altor tipuri de comunicatii, in care sint implicate si firme de paza, precum si angajati ai operatorilor de telecomunicatii, a crescut ingrijorator in ultimii ani, insa majoritatea suspectilor indicati de SRI au fost achitati. Or, daca magistratii romani ar fi tinut cont de prevederile Constitutiei, coroborate cu cele ale Codului Penal, si ar fi pedepsit persoanele sau organizatiile care deruleaza astfel de activitati, astazi, garantarea si exercitarea neingradita a drepturilor si libertatilor romanilor, asa cum sunt ele stipulate in Constitutie, nu ar fi doar vorbe in vant.
SRI reclama faptul ca angajatii sau patronii unor firme, in special de paza si protectie, importa, comercializeaza sau folosesc ilegal mijloace profesionale de interceptare. Scopul principal al celor ce le utilizeaza este obtinerea unor informatii care -aduc atingere sigurantei nationale-, fiind orientate spre compromitere si santaj, sustine SRI.
De doi ani, suntem din ce in ce mai ascultati… ilegal
In perioada 1999-2001 s-au proliferat cazurile de confectionare artizanala, de import sau de introducere in tara -pe cai oculte-, de comercializare, detinere si de folosire a mijloacelor tehnice de interceptare.
Mijloacele de interceptare performante, achizitionate din strainatate, sunt disimulate in componente hard pentru computere, in obiecte frecvent folosite in mediul casnic, in birouri sau centrale telefonice si aparate terminale inteligente, care, pe langa utilitatile clasice, unanim cunoscute, faciliteaza si interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice ori a discutiilor directe.
SRI mentioneaza, de asemenea, ca interceptarile ilegale sunt favorizate de -unii angajati ai operatorilor de telecomunicatii-, care utilizeaza date confidentiale despre abonati si faciliteaza sau instaleaza, ilegal, mijloacele de interceptare, dar si de -vulnerabilitatile tipice sistemelor de telecomunicatii, care pun in pericol secretul si confidentialitatea convorbirilor-.
Cadru institutional… balcanic
SRI mai reclama si faptul ca institutiile cu atributii in domeniu nu au un plan comun de combatere a interceptarilor ilegale. Conform documentului, legislatia in domeniu este -incompleta, depasita, ambigua si confuza- . Cadrul legal existent nu defineste mijlocul tehnic specific de interceptare a comunicatiilor, nu stabileste clar in ce conditii folosirea lui constituie infractiune si nu impune ferm interdictii sau obligatii agentilor economici care il comercializeaza.
Un alt obstacol, identificat de SRI, in calea normalizarii acestei periculoase situatii consta in faptul ca, din cauza interpretarilor diferite ce pot fi date prevederilor legale in domeniu, organele de cercetare penala sau instantele judecatoresti au adoptat solutii contradictorii pentru cazurile pe care SRI le-a sesizat Parchetului, majoritatea invinuitilor fiind achitati.