Home Actualitate Romatsa -arunca- peste 350.000 de euro pe cursuri externe

Romatsa -arunca- peste 350.000 de euro pe cursuri externe

DISTRIBUIŢI

Oficialii companiei de stat Romatsa pregatesc o -excursie- de 174.000 de euro pentru aproape 500 de angajati. Calatoria, ce are ca scop frecventarea unor cursuri de perfectionare a limbii engleze, ridica mai multe semne de intrebare. In primul rand, anuntul de atribuire a contractului nu respecta reglementarile legale, neindicand faptul ca peste 10% din intreaga valoare a contractului a fost subcontractata. Mai mult, decizia de transportare peste hotare a aproape 30% din angajatii companiei poate starni controverse, tinand cont de faptul ca pentru suma pusa in joc de Romatsa orice institutie de invatamant din afara putea organiza, contra cost, cursuri la domiciliul clientului. Contractele pentru organizarea cursurilor au fost incheiate cu companiile -Anglo Continental- si -Mey Flower- din Marea Britanie, insa valoarea lor nu se regaseste in -Monitorul Oficial-, intrucat managerii Romatsa au facut uz de o prevedere legala a OUG 60/2001 privind achizitiile publice care le permite sa achizitioneze servicii de invatamant fara a organiza licitatii. Surprinzator, desi reprezinta o societate de stat si taxele percepute de cele doua companii britanice sunt publicate pe Internet, oficialii Romatsa au refuzat vehement sa spuna cati bani au platit pe aceste cursuri.


Ca urmare a contractelor incheiate cu britanicii, 480 dintre cei 1.800 de angajati ai Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa urmeaza sa plece in Marea Britanie in cursul acestui an. Scopul vizitei: obtinerea nivelului IV de limba engleza conform standardelor ICAO (Organizatia Internationala de Aviatie Civila).

Conform datelor oficiale, cursurile pe care angajatii Romatsa urmeaza sa le faca in acest an vor fi necesare abia din martie 2008, tinand cont ca atunci expira termenul limita pana la care toti controlorii de trafic aerian trebuie sa aiba nivelul IV de cunoastere a limbii engleze. Conform standardelor ICAO, respectivul nivel trebuie reactualizat o data la trei ani, drept pentru care toata -distractia- organizata de Romatsa – la care numai transportul costa peste 170.000 de euro – urmeaza sa se repete in 2009. Surprinzator, daca oficialii companiei optau pentru nivelul V cerut de standardele ICAO, reexaminarea ar fi fost facuta mai rar, deci inclusiv costurile ar fi fost mai mici.

Pentru transportul tur-retur, esalonat, pe ruta Bucuresti – Londra al celor 480 de angajati ai Romatsa, se plateste unei companii aeriene, conform unor documente oficiale, suma de 174.240 de euro. Din aceasta suma, 20.160 euro reprezinta transportul terestru si a fost subcontractat de firma castigatoare a contractului. Dar -transportul terestru se refera la transportul de la Londra pana la destinatiile Bournemouth si Plymouth si retur-, se arata intr-un comunicat al Romatsa, in care insa nu se precizeaza faptul ca in anuntul de atribuire nu s-a specificat acest lucru.

Cursuri de aproape jumatate de milion de euro

Conform site-ului de Internet al companiei Anglo Continental, aceasta companie percepe pentru trei saptamani de curs suma de 690 lire sterline (peste 1.000 de euro). Ca atare, raportat la 480 de persoane, suma s-ar ridica la aproximativ 480.000 de euro. Suma la care se mai adauga alte aproximativ 200.000 de euro, suma necesara pentru cazarea cursantilor (conform tarifelor Anglo Continental).

Compania britanica spune pe site-ul sau ca pentru cursurile de specialitate, cum sunt cele solicitate de Romatsa, cere detalii cu privire la numarul de cursanti, durata si intensitate. Avand in vedere acest aspect, precum si suma ce urma sa fie alocata de Romatsa, nu era exclus ca in urma unor negocieri firma britanica sa accepte sa trimita in Romania cativa profesori, fapt ce ar fi insemnat o reducere a costurilor pregatirii cu suma aferenta transportului cursantilor pana in Marea Britanie (174.000 de euro).

Fara explicatii

Contactata pentru a detalia -reteta- financiara agreata, conducerea Romatsa a avut explicatii puerile. -Este mai bine sa faca aceste cursuri fara ca acasa sa vorbeasca romaneste-, a spus directorul general adjunct economic al Romatsa, Radu Cramer. Desi a dorit sa para categoric in afirmatie, acesta nu a explicat insa faptul ca in trei saptamani de stat in Marea Britanie un angajat Romatsa nu-si poate schimba accentul si nu poate face progrese net superioare unuia care invata si vorbeste limba engleza la domiciliu.

Conform datelor oferite de Anglo Continental, nivelul IV de cunoastere a limbii engleze conform standardelor ICAO nu este foarte avansat, iar un certificat obtinut la unele institute din tara il depasesc cu mult pe cel din Marea Britanie. Practic, la nivelul IV se afla o persoana care face greseli mai rare de pronuntie si are un accent influentat de tara din care provine. Din punct de vedere gramatical, la acest nivel, greselile nu dispar cu totul, dar nici nu schimba sensul propozitiilor.

Achizitii cu cantec

Acest contract nu este singurul la care compania nu a respectat intocmai legea achizitiilor publice. In ianuarie 2006, Romatsa a cumparat servicii informatice de la o firma italiana cu 460.000 de euro prin negociere cu o singura sursa. Ulterior, in martie 2006, compania a achizitionat prin aceeasi metoda un sistem de 5,6 miliarde de lei vechi de la firma Topex din Bucuresti. Tot atunci, compania de stat a mai semnat fara licitatie si un contract de 1,8 milioane euro cu firma italiana Selex. Ultima achizitie dubioasa facuta de Romatsa s-a petrecut la 28 aprilie 2006, cand a fost semnat fara o licitatie prealabila un contract de 1,5 milioane de euro cu Datanet Systems Bucuresti. Conform datelor de la MFP, in 2004 Romatsa avea 1.888 de angajati, un profit net de 150 miliarde de lei vechi, dar inregistra datorii totale de 930 miliarde de lei vechi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.