Nici bine nu s-a uscat cerneala pe forma incipientă a Strategiei Naționale de Apărare înaintată de șeful statului, Traian Băsescu, către Parlament, că vuvuzelele media ale lui Vîntu și Voiculescu s-au simțit lezate în orgoliile jurnaliștilor deontologi care își fac veacul în maghernițele celor doi manipulatori-șefi. Toată ziua de ieri, Realitatea lui Vîntu și Antenele lui Voiculescu au prezentat trunchiat în stilul caracteristic această știre, cum că noile constatări legate de campaniile de presă la comandă ar afecta libertatea presei, încercånd din nou să sugereze că Romånia se va transforma în noul mandat al actualului președinte într-un stat dictatorial în care cenzura presei va funcționa din plin. Conform Strategiei Naționale de Apărare, „fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituții ale statului, prin răspåndirea de informații false despre activitatea acestora“, este considerat una dintre vulnerabilitățile Romåniei. Constatare extrem de corectă pentru oricine citește echilibrat documentul CSAT, în care sunt trecute la vulnerabilități și politizarea administrației și starea precară a sistemului de învățămånt din Romånia. Nimeni nu contestă aceste lucruri, așa cum toată lumea continuă să se plångă în ultima vreme de calitatea din ce în ce mai proastă a presei romånești. Și-atunci, dacă lucrurile merg prost și acest fapt este constatat la nivelul CSAT, unde este problema? CSAT nu ia măsuri, așa că tonomatele pot sta liniștite și pot continua campaniile de dezinformare cu care ne-au obișnuit în ultima vreme.
Interesant e faptul că printre cei mai vocali critici ai documentului CSAT a fost șantajistul Bogdan Chirieac, care, conform unor înregistrări publicate anul trecut de ziarul „Curentul“, l-a șantajat pe șeful ANI Cătălin Macovei, împreună cu bunul său prieten Roșca Stănescu.
De altfel, consilierul prezidențial Valeriu Turcan, pus să dea un exemplu concret care a motivat includerea presei printre vulnerabilitățile la adresa siguranței statului, a vorbit chiar despre șantajul tandemului Roșca-Chirieac la adresa șefului ANI, șantaj demascat în paginile ziarului „Curentul“.
O constatare, nu un pumn în gura presei
Motivul conceperii acestei strategii este bine definit și nu este decât o constatare a gravelor probleme cu care se confruntă presa din România. Strategia nu pune pumnul în gură jurnalistului care respectă codul deontologic al acestei meserii, ci trage un semnal de alarmă asupra pericolelor care pot uzurpa buna funcționare a instituțiilor de presă. Până și semnalizarea unor astfel de probleme pare să deranjeze vuvuzelele păgubitorului FNI și ale varanului care a furat banii din conturile Securității. Ei știu cel mai bine cum este să ai puterea de a distrage atenția populației de la astfel de fapte prin puterea imaginilor. „Scopul Strategiei naționale de apărare este de a asigura un management modern și eficient al riscurilor, amenințărilor și vulnerabilitățiilor, urmărind, într-o primă fază, inventarierea, prevenirea sau reducerea lor și, ulterior, combaterea acestora“, se arată în textul Strategiei Naționale de Apărare a țării, discutată marți în CSAT și înaintată Legislativului. CSAT mai identifică, în document, principalele vulnerabilități ale României, printre acestea regăsindu-se și „fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituții ale statului, prin răspândirea de informații false despre activitatea acestora“, dar și „presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obținerii de avantaje de natură economică sau în relația cu instituții ale statului“.
Șantaje demascate
Din această categorie, ziarul „Curentul“ a prezentat succesiv șantajele făcute la adresa ministrului Economiei, Adriean Videanu. Astfel, în urmă cu o lună de zile, „Curentul“ a scris pe larg despre șantajul practicat de Sorin Oancea, director al trustului Intact, la adresa lui Videanu, căruia i-a cerut să intervină în cadrul licitației de la realizarea instalației de desulfurare a gazelor de ardere de la grupul energetic 4 al Termocentralei Paroșeni, o afacere de circa 60 milioane de euro, care trebuia câștigată de firma GRIVCO patronată de Dan Voiculescu, șeful Antenelor. Nu trebuie să mai amintim că ziarul „Curentul“ a demascat, în premieră, șantajul de presă la care a fost supus șeful Agenției Naționale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, de către jurnaliștii-afaceriști Bogdan Chirieac, cu afaceri de zeci de milioane de euro cu STS, și cu Sorin Roșca Stănescu, cunoscut pentru faptul că a „nășit“ de multe milioane de euro persoane publice.
Exemple concludente
Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu a considerat ieri justificată introducerea campaniilor de presă drept factor care vulnerabilizează siguranța națională și dă două exemple ipotetice: un jurnalist care are o afacere cu echipamente de telecomunicații speciale și un patron care vrea să-și pună oameni la Resurse Minerale. „Să zicem că un jurnalist, nu contează de la ce ziar, are o afacere cu echipamente de telecomunicații speciale și scrie articole sau editoriale în avantajul afacerii sale. Aici nu e doar un conflict de interese, pentru că, dacă influențează prin campania pe care o duce o decizie de achiziționare care ține de siguranța națională, și decizia va fi proastă. Atunci avem un risc. Sunt cazuri de campanii de presă care pot fi un risc pentru siguranța națională, nu e vorba despre toate campaniile de presă în general“, a declarat Lăzăroiu cu referire la jurnalistul-STS, Bogdan Chirieac. Al doilea exemplu dat de consilierul prezidențial se referă la „un patron de presă care critică Guvernul sau unii miniștri pentru că vrea să îi intimideze ca să-și plaseze oamenii lui la conducerea unor agenții care se ocupă de resurse minerale sau alte resurse strategice pentru că vrea să aibă monopol economic asupra lor“. Potrivit documentului transmis Parlamentului de președintele Traian Băsescu spre dezbatere și aprobare, principalele vulnerabilități ale României sunt diminuarea capacității de aplicare a legii de către unele instituții ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central și local și politizarea excesivă a unor instituții, atât la nivel local, cât și național, scrie Mediafax. Acest capitol mai indică drept puncte slabe corupția, cu implicații asupra funcționării instituțiilor statului și cu efecte negative asupra vieții cetățeanului, evaziunea fiscală, contrabanda și practicile specifice economiei subterane. Strategia de Apărare Națională denunță și lipsa unui mecanism coerent de previziune, prognoză, programare, planificare, execuție și control pe care să susțină conducerea bugetară în sistem multianual și pe bază de rezultate și dezechilibre bugetare generate de decizii politice greșite.
Șantajiști în blană de deontologi
Potrivit dezvăluirilor făcute de ziarul „Curentul“ în noiembrie 2009, Roșca și Chirieac ar fi încercat să-l șantajeze pe Cătălin Macovei în legătură cu un presupus împrumut de 100.000 de euro, de la un cămătar, susținând că dețin documente în acest sens. În schimb, ce doi ar fi încercat să obțină informații despre anchetele ANI în legătură cu miniștrii PDL Vasile Blaga, Adriean Videanu și Radu Berceanu. De asemenea, Stănescu i-a spus, conform stenogramei, șefului ANI că informațiile referitoare la conturile celor trei lideri PDL sunt utile înainte de alegeri.
În urma publicării discuțiilor dintre cei trei, Clubul Român de Presă a luat poziție și a anunțat că intervențiile de felul celor făcute de cei doi oameni de presă „sunt un afront la adresa jurnaliștilor care își fac onest meseria și trăiesc decent“.
Convenția Organizațiilor de Media a condamnat public comportamentul lui Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chirieac, în discuția avută de aceștia cu directorul ANI, Cătălin Macovei. Potrivit COM, organism ce reunește mai multe organizații de media din România, „SRS și BC pot fi considerați autorii unei tentative de șantaj asupra unui demnitar public“.
Chirieac, artizanul pre-șantajului
„Cătălin Macovei: Cum ești, Bogdane?
Bogdan Chirieac: Am avut și perioade mai bune…
CM: Așa e, na… Cu balamucul de rigoare… Tu ce faci?
BC: Bani.
CM: E bine dacă faci și niște bani. Înseamnă că faci și lucruri bune…
BC: Ai văzut tu vreodată presa să facă lucruri bune în țara asta?
CM: Dac-o spui tu, înseamnă că e chiar nasol.
BC: Am vorbit aseară cu el (Sorin Roșca Stănescu – n. r.) despre ce ar fi vorba și a zis că sunt două înscrisuri.
CM: Așa.
BC: Că pizda aceea s-a dus la el, da (e vorba de o dră secretară de la ANI – n.r.), deci două chestii olografe în pula mea.
CM: Da…
Dovada șantajului de presă
BC: Și că de data asta nu le-ar da, dar vrea și el ceva la schimb, și anume să avansezi cu dosarele lui Berceanu și Videanu.
CM: Aha. Dar despre ce înscrisuri e vorba?
BC: Acum o să aflăm că dac-aș ști… Că el aseară…
CM: Înțeleg că-s chestii oficiale, nu-s amoroase.
BC: Habar nu am!
CM: Dacă-s amoroase, n-are decât să le dea.
BC: Nici n-am vrut să insist, că era Ciuvică cu ochii pe noi.
CM: Aa, v-ați văzut «face to face».
BC: Face to face, de ce? C-am fost aseară la emisiune cu el.
CM: De, frate, eu vreau să spună că nu mă mai uit la emisiuni, nu mai…
BC: Foarte bine faci.
CM: Îmi bag pula, m-am săturat.
BC: Foarte bine faci.
CM: Videanu și Berceanu… Are lumea boală pe Videanu și pe Berceanu.
BC: Așa e…
BC: Dar știi de ce are boală: că nu-mpart!
CM: Mănâncă singuri?
BC: Da.
CM: Nici asta nu e corect.
BC: Deci nu că fură, că de furat fură de rup.
CM: Băi, dar nu e corect.
BC: Dar nu-mpart nimic! Videanu i-a mai dat, Berceanu chiar mai puțin. I-au mai dat la campanie lui Băsescu, dar în rest nimic. Numai ei. Și au perfectă dreptate ăștia: «Băi, du-te în pula mea». Povestea ăsta, Victoraș Ponta, în guvern, nici la DIP-ul nu era așa (Dan Ioan Popescu – n. r.), câte chestii din alea nediscutate bagă Videanu. Știi că e ședință de guvern marțea asta…“.
In continuare puteți asculta integral șantajul executat de Roșca și Chirieac.
{mp3}10-11-2009-Stanescu_Chirieac{/mp3}
{mp3}11-11-2009-a1{/mp3}
{mp3}11-11-2009-a2{/mp3}
{mp3}11-11-2009-a3{/mp3}
{mp3}11-11-2009-a4{/mp3}
{mp3}11-11-2009-a5{/mp3}
{mp3}11-11-2009-a6{/mp3}