Padurile din judetul Vrancea au constituit intotdeaua o miza enorma indiferent de cine s-a aflat la guvernare. Imediat dupa instalarea lui Gheorghe Flutur in fruntea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, au inceput si controalele privind modul de administrare si gestionare a fondului forestier, atat cel de stat, cat si cel privat. -Jaf la drumul mare-, aceasta a fost concluzia in raportul privind activitatea Directiei Silvice si a Directiei Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare Focsani.
-S-au aprobat acte de punere in valoare, fara sa fie verificate in teren. Directorul executiv al Directiei Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare Focsani, Alexandru Lefter, a aprobat 186 de acte pentru 72.373 mc, din care 2.007 mc ciresi, contrar HG nr. 535/2004- privind aprobarea numarului de posturi, a organizarii si functionarii si a atributiilor directiilor teritoriale de regim silvic si de vanatoare-, se mentioneaza in raportul de control intocmit de catre oamenii ministrului Flutur.
Aceeasi regie, dar la alta pravalie
In concluziile finale ale controlului s-a mai mentionat faptul ca -nu s-au facut verificari in teren ale actelor de punere in valoare si ale celor privind studiile sumare de amenajare-. Principalul vinovat pentru acestea ilegalitati a fost gasit directorul executiv DTRSV Focsani, Alexandru Lefter, despre care, ulterior, conducerea MAPDR a anuntat ca a fost destituit, iar -aspectele mentionate in nota de control vor fi cercetate de catre IPJ Vrancea-. Dar, ca orice minune care nu tine mult, Alexandru Lefter a fost -reabilitat- de catre conducerea ministerului si acum este bine mersi sef de serviciu tot la DTRSV Focsani.
Acelasi scenariu de control a fost regizat si la Directia Silvica Focsani. Verificarile reprezentantilor MAPDR au evidentiat faptul ca -au fost vandute partizi de masa lemnoasa pe picior prin negociere, fara organizarea unor licitatii-, iar -o parte a stocurilor aferente contractelor reziliate au fost ulterior adjudecate de alti agenti economici, la preturi mult mai mici fata de cele la care s-au incheiat contractele initiale-.
In plus, s-a mai constatat ca -vanzarea sortimentelor de cherestea pentru export s-a facut fara licitatie sau negociere- si, datorita -formularilor ambigue din contractele de vanzare a masei lemnoase, nu s-au incasat garantii in valoare totala de 919 milioane de lei-. Ca urmare a acestor nereguli, tuturor celor din conducerea DS Focsani, in frunte cu directorul Gica Duta, li s-au desfacut contractele de munca. Unii dintre ei au contestat decizia in instanta si au avut castig de cauza, fapt pentru care au fost reangajati la directie, cei drept, pe functii de executie, cum este cazul fostului director Gica Duta. Insa, in cazul fostului sef al fondului forestier de la DS Focsani, Florin Mugur, s-a gasit o rezolvare inedita. Acesta a fost numit sef la cealalta structura silvica a MAPDR, si anume la DTRSV Focsani.
Omul din umbra
De ce s-au intamplat toate aceste miscari ciudate? Simplu. Pentru ca secretarul de stat din cadrul MAPDR Vasile Lupu, care raspunde de tot de inseamna silvicultura in Romania, este din zona Vrancea si nici o miscare de personal din aceasta regiune nu se face fara binecuvantarea acestuia. Practic, s-a demonstrat ca toate controalele, scandalurile si destituirile din aceasta zona au fost doar de ochii lumii, pentru ca, in realitate, s-a schimbat doar dirijorii, iar regizorii si interpretii au ramas aceiasi. Astfel spus, majoritatea celor vinovati de jaful din codrii Vrancei au fost iertati si trecuti in linia a doua de cei de la minister.