În 19 ianuarie a.c. scriam un articol în care prezentam o scrisoare a peste 150 de organizații neguvernamentale active la nivel național în care acestea semnalau modalitatea defectuoasă în care Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a evaluat şi acordat finanţările pentru subvenţionarea serviciilor sociale în anul 2015 și o acuzau pe Rovana Plumb de lipsă de transparentă privind modul de acordare a subvenţionării. La finalul articolului făceam trimitere la o investigație a jurnaliștilor ”Curentul” care au analizat declarațiile de avere depuse de ministrul PSD, analiză din care reiese că Plumb ori a mințit în declarația de avere, ori a avut venituri nedeclarate.
A doua zi după publicare, biroul de presă al Ministerului Muncii a trimis clarificări ziarului CURENTUL dar ce să vezi, niciun cuvințel despre banii din care ministra și-a achitat creditul deși trimisesem întrebări punctuale Rovanei Plumb cu mult înainte de apublica investigația. Plumb nu a răspuns nici atunci, nici acum așa că prezentăm un rezumat al investigației în care am analizat declarațiile sale de avere, în speranța că biroul de presă ne va trimite clarificări și cu privire la acest aspect:
Prima declarație analizată este cea completata în 18.12.2012. Familia Plumb deținea la acel moment în conturi 5.409,99 Euro si 9.303,31 lei. Următoarea declarație e completată chiar după o luna, în 17.01.2013. În această luna, familia realizează venituri de 5.364 lei, salariul Rovanei Plumb, 943 lei, pensia soțului, și scoate din contul în lei 830 lei, obținând astfel un disponibil pentru luna respectivă de 7.137 lei. Din acest disponibil de aproximativ 1.600 Euro, familia Plumb a petrecut sărbătorile de Crăciun, de Revelion a trăit întreaga lună și a achitat si rata la creditul de la BRD de 2.476 EURO. (conform celor doua declarații creditul a scăzut de la 703.269 EUR la 700.793,42 EUR). Trebuie să recunoașteți că este o performanță demnă de Houdini, pentru că doar un magician ar putea face ca din 1600 de euro familia Plumb să plătească aproximativ 2500 de euro la bancă și să mai și trăiască și să sărbătorească și Crăciunul și Anul Nou. Miracolele nu se opresc aici.
Cinci luni mai târziu, în 13.06.2013 doamna Plumb depune o noua declarație de avere din care rezultă că în aceste cinci luni , familia realizează venituri de 31.535 lei și scoate 802 lei din cont deci are un disponibil de 32.337 lei.
Din acest disponibil de cca. 7.400 euro, familia Plumb trăiește cinci luni și depune la bănci 13.126 Euro astfel: 3.172 Euro in contul bancar si plătește rate la credit de 9.954 EURO(creditul scade de la 700.793,42 la 690.839 EURO).Miracol curat! Probabil fiecare român visează la momentul în care va cheltui dublul banilor pe care-i câștigă, fără să se împrumute. E clar că socialiștii de la PSD au descoperit o rețetă secretă prin care înmulțesc nu pâinile și vinul, precum Isus, ci banii din conturi. Să ne înțelegem nu e vorba de toți pesediștii ci doar de cei care sunt norocoși și ajung miniștri, așa cum e cazul Rovanei Plumb.
Conform celei mai recente declarații de avere a doamnei Plumb, depusă după ce a fost numită ministrul muncii, venitul realizat in anul 2013 cuprinde si o diurnă externă de 2434 EURO încasată de la Ministerul Mediului. Dar , chiar dacă ministrul mediului ar fi fost tot timpul în delegații peste hotare, unde mănâncă și doarme pe banii altcuiva, adică ai noștri, sumele disponibile rămase nu puteau acoperi deficitul de bani al familiei.
Ziarul Curentul a sesizat aceste discrepanțe între venituri și cheltuieli încă din 2013 când am solicitat lămuriri doamnei Plumb despre veniturile încasate, având in vedere ca in declarațiile de avere se menționează disponibilitățile la momentul semnării declarației si veniturile din anul precedent. Doamna Plumb nu a dorit sa ne răspundă la întrebări, deși am insistat. Din discuțiile cu reprezentanții Biroului de presă de la Ministerul Mediului am înțeles că Rovana Plumb nu dorește să răspundă întrebărilor pe această temă, probabil pentru a nu împărtăși și altora metoda magică prin care poți cheltui mai mulți bani decât ai, fără să te împrumuți. Prin urmare, am așteptat răbdători depunerea în anul curent a unei noi declarații de avere, pentru a afla veniturile aferente anului fiscal 2013. Probabil alarmata de întrebările noastre, doamna Plumb a înstrăinat un imobil și un autoturism, conform declarației din 27.03.2014, în anul 2013. Cum aceste înstrăinări nu apar in declarația din 13.06.2013 exista doua posibilități: ori declarația din 13.06.2013 e falsă, ori vânzările s-au realizat în al doilea semestru al anului 2013 și deci doamna Plumb nu poate justifica nici cei 6.600 EURO cheltuiți intre 17.12.2012 și 13.06.2103 si nici cu ce bani a trăit familia sa în această perioadă.
Până doamna Plumb va catadicsi să explice din ce bani și-a plătit creditul, publicăm din respect pentru angajații Ministerului clarificările la acuzațiile celor 150 ONGuri.
„Material clarificări articol Curentul
La scrisoarea adresată ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin care vă exprimați dezacordul privind modul de interpretare și aplicare de către comisia de evaluare și selecționare a prevederilor Ordinului ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice nr.1838/2014 privind liniile prioritare de subvenționare în domeniul asistenței sociale, pentru anul 2015, vă comunicăm următoarele:
„Peste 150 de organizații neguvernamentale active la nivel național modalitatea defectuoasă în care M.M.F.P.S.P.V. a evaluat și acordat finanțările pentru subvenționarea serviciilor sociale în anul 2015. Organizațiile semnalează de asemenea, birocrația inutilă și viciile de procedură ale mecanismului de utilizare și raportare a subvenției aprobate, dar mai ales lipsa de transparență privind modul de acordare a subvenționării.”
Răspuns:
Facem precizarea că MMFPSPV a evaluat şi acordat finanţările pentru subvenţionarea serviciilor sociale în baza actelor normative în vigoare, respectiv: Legea nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială şi HG nr. 1153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, precum şi liniile prioritare de subvenţionare pentru anul 2015, aprobate prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr.1838/2014.
Menţionăm faptul că subvenţia se acordă în sistem concurenţial prin organizarea de selecţii anuale şi aplicarea unor criterii de evaluare stabilite în Normele metodologice de aplicare a legii aprobate prin hotărârea Guvernului, aplicabile atât pentru sumele acordate de la bugetul de stat cât şi pentru cele acordate de la bugetele locale. Subvenția se acordă în completarea resurselor financiare ale asociaţiei/fundaţiei în scopul acordării serviciilor de asistenţă socială, pe baza documentelor întocmite și transmise de solicitanți evaluate de comisia de evaluare și selecționare numită prin ordin al ministrului și ulterior în baza evaluărilor de teren.
Liniile prioritare de subvenţionare pentru anul 2015 (aprobate prin Ordinul mmfpspv nr. 1838/2014) sunt aceleași ca și în perioada 2011-2014. Astfel, ordinele mmfpspv nr.1334/2010, nr. 2091/2011, nr.2390/2012 și nr.1883/2013 reglementează aceleași categorii de centre, de cheltuieli și de persoane beneficiare. Anexăm situația comparativă privind liniile prioritare în perioada menționată.
Însă, ţinând cont de întrebările adresate de beneficiarii acestui program în perioada anterioară, de recomandările formulate de Curtea de Conturi, dar și de experiența anilor anteriori în care s-a constatat interpretarea eronată de către beneficiari a unor concepte reglementate de legislația în vigoare, pentru anul 2015, în ordinul menționat au fost inserate unele precizări pentru a asigura clarificările necesare asociațiilor și fundațiilor solicitante. S-a avut în vedere sprijinul acestora pentru întocmirea corectă a cererilor de solicitare a subvenției și pentru a se evita riscul erorilor și al dublei finanțări pentru aceleași cheltuieli.
Totodată, precizăm că Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1838/16.09.2014 privind aprobarea liniilor de subvenţionare prioritare în domeniul asistenţei sociale pentru anul 2015 a fost publicat pe site-ul MMFPSPV în data de 17.09.2014, astfel încât cei interesaţi să poată afla informaţiile necesare în vederea transmiterii dosarului de solicitare a subvenţiei pentru anul 2015.
„Luând în considerare faptul că sistemul serviciilor sociale din România se află în condiții cronice de sub finanţare, în anul 2015 Ministerul Muncii a redus cu peste 1.5 milioane de euro (24%) bugetul folosit pentru finanțarea serviciilor adresate persoanelor în nevoie comparativ cu anul 2014. Decizia M.M.F.P.S.P.V. afectează în mod direct sute de beneficiari în nevoie, cum sunt bătrânii și copiii separați sau cu risc de separare de familie. Aceştia se vor confrunta cu dispariţia sau închiderea unor unităţi de asistenţă socială ca urmare a obstacolelor de ordin financiar întâmpinate de ONG-uri.”
Referitor la faptul că „în anul 2015 MMFPSPV a redus cu peste 1.5 milioane de euro (24%) bugetul folosit pentru finanţarea serviciilor adresate persoanelor în nevoie comparativ cu anul 2014”, menționăm faptul că, în fundamentarea bugetului alocat programului de subvenționare, MMFPSPV nu a redus suma alocată pentru anul 2015 față de anul 2014.
Precizăm că subvențiile se acordă în baza unui algoritm de calcul prevăzut în HG nr.1153/2001. Astfel, pot fi subvenţionate unităţile de asistenţă socială care în urma aplicării criteriilor de evaluare prevăzute de Normele metodologice au întrunit punctajul minim de 60 de puncte. Așa cum s-a observat și în anii anteriori MMFPSPV a fundamentat corect bugetul fiind organizate mai multe selecții. Prin urmare și pentru anul 2015, MMFPSPV a fundamentat corect bugetul. În vederea utilizării bugetului alocat acestui program, MMFPSPV a demarat deja cea de-a doua procedură de selecție a asociaţiilor şi fundaţiilor.
Termenul de depunere a documentației este de 6 februarie 2015.
Pentru informații complete și actualizate privind această a doua selecție, asociaţiile şi fundaţiile interesate pot accesa anunţul referitor la această selecţie pe site-ul MMFPSPV la adresa:
http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/politici-familiale-incluziune-si-asistenta-sociala/818-subventii ”