Home Actualitate Rusia ar putea prelua controlul Rompetrol prin intermediul kazahilor

Rusia ar putea prelua controlul Rompetrol prin intermediul kazahilor

DISTRIBUIŢI

Tranzacția Rompetrol – KazMunai Gaz devine un subiect de interes internațional – și de îngrijorări. Cu o săptămană în urmă, Agenția de presă germană DPA, una dintre cele mai serioase din lume, se referea la posibilitatea preluării KazMunaiGaz, în viitor, de către gigantul rus Gazprom. O serie de acorduri între compania de stat kazahă și Gazprom există deja. Cel mai recent a fost anunțat ieri de presa rusă. Vice prim ministrul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, totodată președinte al Consiliului Director al Gazprom saluta evenimentul afirmând că "trebuie să ne mișcăm iute pentru a implementa acordul de principiu cu Kazahstanul".
Interesele strategice ale Rusiei sunt servite de statul kazah, nu de azi de ieri. Practic Kazahstanul este un satelit al Rusiei, iar vânzarea Rompetrol către statul CSI va permite penetrarea pieței europene prin intermediul Rompetrol. Faptul că Dinu Patriciu nu a notificat organismele europene asupra tranzacției, și faptul că a mințit în această privință în repetate rânduri ridică serioase semne de întrebare. Ce interese servește de fapt Patriciu și ce se ascunde în spatele misterioasei operațiuni și cât de legitimă a fost (dacă a fost) preluarea Rompetrol de către KazMunai Gaz?
Rompetrol a refuzat să comenteze informația prezentată de "Curentul" în urmă cu două zile cu privire la neînregistrarea tranzacției Rompetrol-KazMunaiGaz la Comisia pentru Concurență a Uniunii Europene. Am solicitat un răspuns scris din partea Departamentului de Comincare al Rompetrol, însă, de aici nu am primit decât un răspuns evaziv care ne trimitea la declarațiile trecute ale lui Dinu Patriciu. Declarațiile acestuia, am dovedit, erau neconforme cu realitatea, deoarece nici un organism european nu a primit niciun fel de notificare din partea patronului Rompetrol.
Tranzacția Rompetrol – KazMunai Gaz devine un subiect de interes internațional – și de îngrijorări exprimat public. Cu o săptămână în urmă, Agenția de presă germană DPA comenta că firma KazMunaiGaz ar putea fi preluată de Gazprom. Informația a relansat dezbaterea publică cu privire la adevărații beneficiari ai celebrei "tranzacții Rompetrol". Puține publicații din România au comentat preluarea Rompetrol de către un stat CSI subordonat intereselor Kremlinului. Existau, și până la informațiile DPA, respinse de altfel de Patriciu fără nici un fel de explicații, suficiente date despre legăturile strânse, de subordonare, dintre Rusia și Kazahstan. KazMunaiGaz și Gazprom sunt asociați la compania petrolieră KazRosGaz înființată în 2002, compania fiind specializată în furnizarea de gaze naturale. KazRosGaz a fost creată pentru a gestiona transportul de gaze și hidrocarburi între Rusia și Kazahstan. Conductele de transport a gazelor și țițeiului din Kazahstan către restul lumii sunt controlate de Rusia.

Gazprom și KazMunaiGaz s-au îmbrățișat (mai) strâns

Ieri, presa rusă a transmis informații despre finalizarea unui nou Acord de joint-venture între KazMunaiGaz și Gazprom. "Vesti Ru", "ID Oil and Capital" și alte publicații rusești au reluat declarațiile entuziaste ale prim vicepremierului Federației Ruse, Dmitri Medvedev care saluta implementarea acordului dintre Rusia și Kazahstan. Rusul, aflat în vizită la complexul "Orenburggazprom", o subsidiară a Gazprom creată în 2002 în cooperare cu kazahii, afirma că "trebuie să ne mișcăm iute pentru a intra în vigoare acordul de principiu cu Kazahstanul". Miza va fi intrarea Kazahstanului pe piața europeană, iar backup-ul va fi asigurat de Rusia, obiectiv considerat strategic de oficialul rus, totodată președinte al Consiliului Director al Gazprom.
O altă știre, apărută pe un portal specializat din Ungaria pune în lumină nivelul cooperării profunde dintre capitalul rusesc și cel kazah. Kazahii și rușii pun la cale crearea unui fond de investiții interstatal între Vnesheconombank din Rusia și Development Bank din Kazahstan în valoare de aproximativ 1 miliard de euro. Declarația publică aparține președintelui băncii ruse, Vladimir Dmitriyev care conduce o bancă anume formată "pentru a promova competitivitatea economiei ruse prin finanțări pe termen mediu și lung pentru proiectele de investiții ale companiilor rusești". Vnesheconombank va oferi asistență pentru atragerea de investitii externe și ar putea să iși majoreze capitalul la 70 miliarde ruble (1,91 miliarde euro) dacă guvernul rus o va cere.

Preluare prin învăluire

Comentariile din presa germană puneau în lumină posibilitatea preluării Rompetrol de către Rusia, prin intermediul kazahilor, după ce KazMunaiGas a făcut mai multe încercări – eșuate – de intrare pe piața Uniunii Europene, inclusiv în Lituania și Cehia. "Statul kazah ar putea vinde Rusiei, la un moment dat, oricare dintre activele deținute în Europa Centrală și de Est, printre care și Rompetrol", scria agenția de presă DPA. Temerile că statul kazah ar putea vinde Rusiei, la un moment dat, oricare din activele petroliere preluate, sunt justificate de poziția dominantă a Rusiei în domeniul infrastructurii de transport al energiei, comenta agenția germană.
Dacă estimările specialiștilor europeni se vor adeveri, Rusia va reuși să pună mâna pe una dintre cele mai puternice companii petroliere din regiunea Europei Centrale și de Est. Întrebarea care se naște este dacă nu cumva tranzacția dintre Rompetrol și KazMunaiGas a fost planificată tocmai pentru a se ajunge, în viitorul nu foarte îndepărtat, la acest rezultat?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.