
22 de state din cele 28 din Uniunea Europeană au aderat la Parchetul European: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Țările de Jos. Țările care nu au aderat sunt: Danemarca, Ungaria, Irlanda, Polonia, Suedia și Marea Britanie. După ce experții numiți de UE în comitetul de selecție au clasat-o pe Kovesi pe primul loc, în Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER), condus în acest semestru de România prin ambasadoarea noastră la UE, Luminița Odobescu, a avut loc un vot indicativ pentru cei trei candidați. Votul era programat pentru 27 februarie 2019, la o zi după cel din comisiile LIBE și CONT, dar țopica de Odobescu a devansat votul cu o săptămână pentru ca Laura Kovesi să plece cu handicapul locului doi. Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a explicat ieri într-un interviu că de fapt în COREPER, la votul direct, tot Kovesi a ieşit pe primul loc dar la votul pe puncte a ieşit pe doi.
Astfel s-a constatat că Odobescu a instituit un sistem de votat pe puncte: s-au acordat trei puncte pentru locul unu, două puncte – locul doi, trei puncte – locul trei ca s-o dezavantajeze pe Kovesi. Votul a fost unul secret dar calculele arată că la votul direct Kovesi se clasa pe locul întâi fiind susținută de 9 state, francezul ar fi fost clasat pe locul al doilea fiind susținut de 8 state, germanul obținând locul al treilea din voturile a 5 țări. Așa că România a propus sistemul pe puncte, Kovesi obținând doar 29 de puncte din care 27 din prima poziție a 9 țări și 2 puncte de la o țară sau de la două țări câte un punct, francezul a obținut 50 de puncte din care 24 din prima poziție de la 8 țări și 26 din poziția a doua de la 12 sau 13 țări și din poziția a treia de la 2 sau zero țări. Germanul a obținut și el 29 de puncte din 5 țări care l-au clasat pe primul loc și 14 voturi de la țări care l-au clasat pe locul 2 sau 3.
În total membrii COREPER aveau 132 de voturi la dispoziție dar nu au oferit decât 108 puncte, 24 de puncte rămânând nedate. Este evident că francezul a fost avantajat intenționat de acest sistem de vot, Kovesi primind puncte doar de la maxim 11 țări pentru că dacă și cele 24 de voturi s-ar fi acordat și ar fi mers la ea, ar fi putut obține astfel 53 de puncte. Analog și pentru german.
Cu toate aceste zbateri ale PSD de a-i pune bețe-n roate, Kovesi are prima șansă la negocierile ce vor urma, Parlamentul European susținând-o pe ea iar Consiliul fiind împărțit între româncă și francez. Așa că ori va ieși Kovesi ori se va bloca procedura, urmând să se reia după ce România nu va mai deține președinția Consiliului Uniunii Europene și acțiunile lui Odobescu nu vor mai conta. O puteți urmări pe Odobescu mulțumindu-i lui Grapini în filmarea de mai jos ca să vă faceți o idee cam ce trecere ar putea avea la Bruxelles.
Nu se leaga…..
9×3 + 13×1 nu este egal cu 29
Logica este alterata….. Mai sapati!!!
N-ați citit cu atenție! Nu toate țările au acordat toate punctele. Mai citiți!
tu esti, grapini? „anonima nebunateca” ce esti…
Chiar nu mai știți ce să faceți s-o băgați TUTUROR românilor pe gât!!!!
Cele mai urate tablouri afisate.
Dupa atatea zbateri se pare ca psd istilor nu le indiferent subiectul.Mai PSD istilor acum poate vedeti si voi cine sunteti in Europa.