Home Actualitate S-a descoperit cine a scăpat somnul african în Delta Dunării

S-a descoperit cine a scăpat somnul african în Delta Dunării

DISTRIBUIŢI

Inspectorii Deltei Dunării au mers în control la agenţii economici din zona Crişan pentru a verifica modul în care specia de somn african a ajuns în apele teritoriale.

„În urma semnalării prezenţei speciei alohtone de somn african (Clarias gariepinus) în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării detalii AICI, respectiv în apropierea localităţii Crişan, în perioada 14-15.07.2021 inspectorii ecologi din cadrul Comisariatelor RBDD au efectuat controale la agenţii economici situaţi pe o rază de aproximativ 10 km în jurul localităţii Crişan, şi anume la cherhanalele SC Minion SRL, SC Miropest SRL, SC Năvodul Norocos SRL şi la complexul turistic Lebăda“, a anunţat Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Inspectorii au constatat că pe malul drept al Dunării Vechi, la circa 500 de metri faţă de intersecţia cu canalul Sulina, sunt prezente patru viviere (ţarcuri) ce aparţineau complexului turistic Lebăda şi în care erau mai multe specii de peşti în stare vie, printre care şi somn african. A reieşit că agentul economic a achiziţionat pe bază de factură o cantitate de 4.000 kg de somn african pentru consum intern, din aceasta utilizând 216 kg. Restul cantităţii de peşte rămase, respectiv 3.784 kg, a fost depozitată în stare vie în vivierele montate în apă.

„După scoaterea exemplarelor de somn african din viviere şi cântărirea cantităţii în faţa organelor de control ale ARBDD şi Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul RBDD s-a constatat o diferenţă de 34 de kg de somn african între cantitatea depozitată în viviere şi cea cântărită, cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peştilor în ţarc“, precizează ARBDD.

Agentului economic i-au fost aplicate sancţiuni pentru contravenţiile prevăzute la art. 12 punctele 29 şi 37 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, pentru ”organizarea şi desfăşurarea de activităţi economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora”, respectiv ”introducerea speciilor de plante şi animale alohtone fără autorizare”.

Nu s-a dispus în primă fază şi eliminarea ţarcurilor amplasate ilegal, această dispoziţie fiind dată ulterior, la controlul din 3 august. În urma controlului din data de 9 august s-a constatat că ţarcurile au fost integral dezafectate.

„Pentru a monitoriza în continuare prezenţa somnului african în RBDD s-a solicitat atât institutelor de cercetare cât şi universităţilor cu care ARBDD colaborează pentru actualizarea Planului de management, cât şi pescarilor, să informeze şi să captureze imediat exemplarele observate, în vederea eliminării. În ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar din această specie“, menţionează ARBDD, care oferă şi datele sale de contact: [email protected], [email protected], telefon: 0240/518924.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.