– Evenimentele din 11 septembrie, dar si afluxul de emigranti din ultimii ani au determinat autoritatile canadiene sa elaboreaze un proiect de modificare a Legii Emigrarii, care prevede conditii draconice pentru cei care vor sa se stabileasca in aceasta tara
– De acum inainte, se va pune mare accent pe nivelul studiilor, fiind admisi doar cei care au cel putin studii superioare si cel putin patru ani de experienta in domeniu
– Un alt criteriu foarte important este cunoasterea, la perfectie, a limbilor franceza si engleza
– Suma minima de bani pe care orice doritor trebuie sa o aiba asupra sa in momentul emigrarii s-a dublat, ajungand la echivalentul a 11.000 de dolari SUA
– Noile reguli se vor aplica retroactiv, afectandu-i si pe cei care au depus actele si au achitat taxele consulare
In mod concret, noile bareme pun un mai mare accent pe nivelul studiilor, fiind extrem de greu sa obtii punctajul minim daca nu ai un masterat sau un doctorat si aproape imposibil daca nu ai studii superioare.
O alta modificare vizeaza instituirea necestitatii cunoasterii ambelor limbi vorbite in Canada, engleza si franceza, necunoasterea la perfectie a uneia dintre ele excluzand orice posibilitate de indeplinire a baremului. In plus, experienta in munca trebuie sa fie de cel putin patru ani, indiferent de domeniu.
Criteriul -adaptibilitate- ii va pune la grea incercare pe cei necasatoriti, care vor trebui fie sa indeplineasca toate celelate criterii obtinand maximul de puncte, fie sa se casatoreasca cu cineva care le indeplineste.
Puncte in plus vor obtine cei care au facut studii in Canada sau au un loc de munca asigurat.
Suma minima de bani pe care orice doritor trebuie sa o aiba asupra sa in momentul in care decide sa se stabileasca in Canda a crescut la 11.000 de dolari SUA, pentru o persoana singura, 17.250 de dolari SUA pentru o familie de trei persoane si 23.300 de dolari pentru o familie cu cinci membri.
Pentru cei care au absolvit facultatea de medicina, pentru profesori, avocati sau preoti, modificarea legii va avea efecte pozitive, meseriile repective fiind scoase de pe lista -meseriilor interzise-.
In ceea ce priveste numarul punctelor ce trebuie obtinute, baremul va creste la 80, din maximum 100, vechea lege stipuland un minimum de 70 din 110 maxim posibile.
Demisii si controverse
Noua lege va intra in vigoare, cel mai probabil, pe 28 iunie 2002, insa cea mai mare problema, care suscita inca discutii extrem de aprinse, ramane caracterul retroactiv al acesor noi reglementari.
Adeptii retroactivitatii prevederilor Legii Emigrarii argumenteaza ca, de fiecare data cand s-au operat modificari ale legii, consulatele canadiene au fost luate cu asalt de cei care stiau ca nu se vor putea incadra in noile standarde. De cealata parte a baricadei se situeaza cei care sustin ca aceasta abordare este discriminatorie si ca o persoana nu poate fi obligata sa indeplineasca anumite criterii pe care nu le cunostea la momentul depunerii cererii. Dezbaterile foarte aprinse iscate pe aceasta tema au condus la demisia fostului ministru al emigrarii, Elinor Caplan.
Canada este, in ultimii sapte ani consecutivi, tara cu cel mai ridicat nivel de trai din lume, conform standardelor ONU. Anual, autoritatile stabilesc o anumita cota a emigrarii, aceasta fiind, in ultima perioada, de 200.000 de persoane pe an. Numarul cererilor depuse este de zeci de ori mai mare, motiv pentru care perioada de asteptare pana la primirea unui raspuns creste de la an la an, ajungand si pana la cinci ani in anumite tari.
Si in Romania perioada de asteptare de la momentul depunerii solicitarii de emigrare si pana la primirea unui raspuns a crescut constant, fiind, in acest moment, de aproximativ doi ani si jumatate.