Home Actualitate S-A DUS!

S-A DUS!

DISTRIBUIŢI

Adunarea Generala Extraordinara a comunicat, ieri dupa-amiaza, Bancii Nationale a Romaniei ca actionarii Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) au hotarat incetarea activitatii bancii prin dizolvare, incepand din data de 11 martie a.c., dupa-amiaza, in conformitate cu Legea 31/1990, republicata, privind societatile comerciale. -Problema e complicata, deoarece este necesara si hotararea Consiliului de Administratie al BNR. Conform unui principiu stabilit prin Legea 58, o banca functioneaza in momentul in care dispune de autorizarea Bancii Nationale. Ca atare, tot BNR este singura institutie abilitata sa retraga autorizatia de functionare a bancii sau sa aprobe cererea de dizolvare a actionarilor-, a declarat Adrian Cosmescu, director in cadrul Directiei Supraveghere din BNR. Acesta a spus ca BNR a fost informata de actionarii BID doar de existenta unei simple intentii de dizolvare si nu a primit nici un document oficial (hotararea AGA, licenta de functionare emisa de BNR, cerere scrisa de incetare a functionarii bancii etc.). Cosmescu a spus ca, dupa ce Banca Centrala va primi documentele mentionate, aceasta se va pronunta vizavi de activitatea BID. Decizia BNR se va publica in -Monitorul Oficial-, iar dupa aceea, BID va fi supusa reglementarilor Legii 31/1990 privind societatile comerciale. -In acel moment, administratorii vor numi un lichidator care se va ocupa de stingerea drepturilor si a obligatiilor tuturor persoanelor care au avut interese in banca-, a precizat oficialul BNR.


Aflat deseori in centrul unor scandaluri financiare de anvergura, Sorin Ovidiu Vintu a ramas intotdeauna intangibil, nici o autoritate a statului neputand (sau nedorind?) sa-i clinteasca vreun fir de par. Insa, o data cu declansarea scandalului generat de caderea Bancii Romane de Scont, in jurul SOV se strange latul. Dupa ce organele care ancheteaza dosarul BRS au dezvaluit ca firele unor fraude duc spre SOV, la sfarsitul saptamanii trecute, parintele FNI a mai primit o lovitura. Conducerea Bancii de Investitii si Dezvoltare – institutie financiara unde detine in nume personal pachetul de peste 90% din actiuni – a demisionat in bloc. Creata in 2000 de actualul presedinte al Senatului Romaniei, Nicolae Vacaroiu, BID a fost inca de la inceputuri in vizorul organelor de ancheta. Motivul? Banii varsati de SOV pentru constituirea acestei banci au provenit de la FNI. Numai ca nimeni nu a avut indrazneala de a investiga in amanunt provenienta banilor depusi la capitalul social al BID, pana la inceputul acestui an, cand scandalul BRS a readus in centrul atentiei relatiile SOV-Vacaroiu-BID.

Surse din BID sustin ca decizia Consiliului de Administratie de a demisiona a survenit joi seara, dupa o analiza a situatiei financiare a bancii. Atunci, cei sapte membri ai CA al BID (Lucian Croitoru, Nicolae Rotaru, Gheorghe Licuriceanu, Virgil Parvu, Octavian Partenie, Alexandru Stanescu si Constantin Dumitru) au concluzionat ca masurile punitive luate de BNR impotriva bancii lui SOV – referitoare la interzicerea atragerii de depozite si efectuarea de plasamente – fac imposibila administrarea acesteia. Un alt motiv care a fortat conducerea BID sa se autodecapiteze a fost acela ca Banca Centrala a sprijinit ideea includerii BID in scandalul mediatic al BRS. Sursele noastre sustin ca cei sapte -samurai- din conducerea BID au discutat cu oficiali ai Bancii Centrale, pentru a se disocia de scandalul creat in jurul BRS, insa dialogul ar fi fost sortit esecului. Nu in ultimul rand, sustin surse din banca, demisia conducerii BID a survenit pe fondul unor neintelegeri cu SOV. Astfel, membrii CA de la BID au fost nemultumiti de faptul ca, la un moment dat, SOV a inceput sa-si bage nasul in managementul bancii. Sursele noastre spun ca exista documente care atesta ca unul dintre plasamentele la BRS a fost supervizat de SOV, personaj care s-a implicat si in ceea ce priveste stabilirea unei rate avantajoase a dobanzii la creditele contractate de RAFO Onesti.

BNR – pentru unii ciuma, pentru Vacaroiu muma

Referindu-se la faptul ca BNR a retras aprobarilor pentru trei dintre cei sapte membri ai CA de la BID (Lucian Croitoru – prim-vicepresedinte, Gh. Licuriceanu si Nicolae Rotaru – vicepresedinti) la o zi dupa ce acestia au anuntat ca demisioneaza, Adrian Vasilescu a aratat ca BNR nu a fost notificata, conform legii, cu privire la demisiile respective. -Cei sanctionati au posibilitatea de a contesta administrativ decizia BNR. Daca si rezultatul contestatiei nu ii va multumi, cele trei persoane carora le-au fost retrase aprobarile se vor putea adresa Curtii Supreme de Justitie, iar in cazul in care si aceasta va mentine decizia BNR, persoanele in cauza nu vor, cinci ani, sa fie conducatori ai unei banci-, a adaugat Vasilescu. Intrebat daca BNR va cere si sanctionarea ex-presedintelui BID, Nicolae Vacaroiu, consilierul guvernatorului a sustinut ca presedintele Senatului nu are cum sa fie sanctionat de Banca Nationala, pentru ca -el si-a dat demisia din primavara anului trecut-.

Interesant este ca Vasilescu nu a dorit sa comenteze faptul ca, cel putin din punct de vedere moral, Nicolae Vacaroiu mai este implicat in BID, atata vreme cat postul de presedinte al BID i-a fost pastrat acestuia in perioada cat acesta va detine functia de sef al Senatului. -Nu stiu care este formula exacta, dar cert este ca domnul Vacaroiu nu mai este in banca de doi ani-, a spus Vasilescu, care ulterior a revenit si a facut corectura necesara vizavi de autosuspendarea sefului Senatului de la banca lui SOV -un an si un pic-. Intrebat daca BNR va lua o masura punitiva impotriva lui Nicolae Vacaroiu daca se va constata ca pe vremea cat acesta a condus BID s-au facut anumite plasamente neperformante, oficialul BNR a lasat sa se inteleaga ca banca centrala nu va initia nici o masura impotriva sefului Senatului.

Astra si SIF Muntenia mai asteapta

Surse oficiale din BID sustin ca aceasta are, scriptic, un capital social de 180,45 miliarde de lei, iar fondurile proprii se ridica la doar aproximativ 153 miliarde de lei. Aceleasi surse spun ca, imediat dupa declansarea scandalului de la BRS, o serie de clienti ai BID si-au retras depozitele, astfel ca, la ora actuala, obligatiile de plata catre persoanele fizice si juridice care mai au conturi deschise s-ar ridica la numai 10 miliarde de lei. Cu toate acestea, doar pentru doi clienti ai sai, SIF Muntenia (figureaza ca detinator al unui pachet de 4,99% din actiuni) si societatea de asigurare-reasigurare Astra SA, sumele ce trebuie onorate sunt mult mai mari. SIF are de recuperat de la SOV suma de 1.000.000 de dolari, platita in avans – din ordinul lui Teodor Mihaescu – in toamna anului trecut, atunci cand SIF Muntenia dorea sa achizitioneze 20% din actiunile BID. Atunci, Mihaescu a semnat cu SOV un contract de optiune de cumparare, cu plata in avans a unei anumite sume, pana la acceptul BNR ca SIF sa preia 20%. Numai ca BNR a refuzat participarea SIF Muntenia la BID, astfel ca SOV trebuia sa inapoieze milionul de dolari in 30 de zile de la comunicarea refuzului BNR (n.r. – la inceputul lunii ianuarie), iar SIF-ul sa renunte la actiuni. Numai ca, pana acum – profitand de bunavointa administratorului SIF-ului si de faptul ca nu a fost obligat sa prezinte o garantie -, parintele FNI nu si-a onorat plata. Astfel, SIF Muntenia ramane fara sa vrea actionar captiv la banca SOV-ului, basca faptul ca aceasta institutie mai are constituite la BID si ceva depozite. In ceea ce priveste Astra SA, conform declaratiei lui Victor Ciutacu – consilier al ministrului privatizarii, societatea de asigurare a constituit la BID depozite in suma totala de 2,9 milioane de dolari si 360.000 de lire sterline, din care s-a reusit recuperarea a doar 1,13 milioane de dolari. Ceea ce inseamna ca Astra mai are de recuperat de la BID 1,77 milioane de dolari si 360.000 de lire sterline, bani pe care nimeni nu are certitudinea ca-i va mai recupera, atata vreme cat, incepand de ieri, BID a devenit doar o amintire.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.