Dan Radu Rușanu, liberalul din fruntea Autorității de Supraveghere Financiară, are mari bătăi de cap zilele acestea. Pe lângă explicațiile penibile pe care încearcă să le ofere, prin comunicate de presă, în legătură cu salariul său de zeci de mii de euro, Rușanu trebuie să dea socoteală și procurorilor anticorupție în legătură cu Ordonanța de urgență în baza căreia s-a înființat și funcționează ASF. Această ordonanță i-a adus începerea urmăririi penale pentru constituirea unui grup infracțional organizat și pentru complicitate la abuz în serviciu, întrucât, potrivit DNA „suspectul Rușanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvernul României, care să dea caracter normativ și obligatoriu intereselor sale personale și de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 93/2013 (n.r. de fapt e vorba de Ordonanța 93/2012), privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, precum și pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările și reasigurările în România și a avizat, în calitate de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în ședința de guvern din 16.10.2013 și publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013“. După cum se poate vedea din comunicatul DNA, Rușanu este „tatăl“ ordonanței în discuție, fapt ce i-a atras și începerea urmăririi penale. Înainte să-i provoace aceste probleme, textul Ordonanței 94/2013 a provocat, putem ușor bănui, hohote de râs la Consiliul Legislativ, organism menit să analizeze și să avizeze proiectele de legi, inițiativele legislative, ordonanțele și hotărârile Guvernului.
Deși se „laudă“ cu o experiență parlamentară de 14 ani, vreme în care a deținut o perioadă îndelungată și funcția de președinte al Comisiei economice din Camera Deputaților, Rușanu a întocmit un proiect de ordonanță care a atras observații de-a dreptul hilare din partea Consiliului Legislativ. În avizul dat de această instituție se fac numeroase observații și propuneri care demonstrează practic că Rușanu, cel care a întocmit textul Ordonanței, conform procurorilor DNA, nu numai că nu are habar de tehnica legislativă, după 14 ani petrecuți în Parlament, dar are probleme reale de exprimare logică.
Pentru Rușanu, Comisia Europeană „visează“ modificări
Primele observații ale Consiliului Legislativ se referă chiar la preambulul ordonanței, unde specialiștii solicită ca în primul alineat „în locul verbului „visează“ se va scrie verbul „vizează“, mai adecvat în context“. În textul ordonanței întocmit de șeful supraveghetorilor pieței financiare din România, se spunea, spre stupoarea celor de la Consiliul Legislativ , că acest act normativ este adoptat „ Având în vedere angajamentele legislative si instituționale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) si le-a asumat cu Fondul Monetar Internațional si cu reprezentanții Comisiei Europene, care visează modificarea cu celeritate a Ordonanței de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea si funcționarea Autorității de Supraveghere Financiara…“. ?ê?£i tot în preambul, specialiștii atrag atenția că în locul cuvântului „guvernanșă“ se va scrie cuvântul corect „guvernanță“, semn că acuratețea nu e unul din atuurile lui Rușanu.
Dincolo de observațiile de formă, există și unele de fond, importante, care arată practic că cei 14 ani petrecuți în Parlament de Dan Radu Rușanu nu s-au contabilizat și la capitolul experiență legislativă. Astfel, la punctul 2 , la textul propus pentru art 4. „pentru precizia normei , sugerăm ca sintagma „în termen de cel mult 15 zile“, să fie înlocuită cu expresia „în termen de 15 zile“ . Observația cuprinsă în avizul Consiliului Legislativ a fost însușită și, prin urmare, textul articolului respectiv, publicat în Monitorul Oficial, are următoarea formă: „Art. 4 Orice proiect de act normativ al autorităților publice centrale, cu exceptia celor initiate de membrii Parlamentului, care privește A.S.F. si domeniile in care aceasta are atribuții, se adopta după ce in prealabil s-a solicitat avizul A.S.F. Avizul va fi transmis în termen de 15 zile de la solicitare.“
De asemenea, Consiliul Legislativ semnalează că „membrii unei familii nu au grade, ci numai rudele sau afinii, fiind necesară astfel corecția de rigoare“. Prins în hățișul propriilor cumetrii (n.r. șeful ASF este nașul familiilor Chițoiu, Fenechiu și Diaconu), Rușanu, acuzat că a făcut din ASF o mare famiglie , în care soții și copii de politicieni primesc salarii de mii de euro, a pus și în textul ordonanței pe care i-o impută procurorii că „salariații ASF si/sau membrii familiilor lor pana la gradul al doilea inclusiv“ nu au voie să dețină acțiuni peste un anumit prag la instituțiile pe care le controlează. Corect, din punct de vedere legislativ, era ca textul să facă referire la salariații ASF și /sau rudele lor până la gradul al doilea. Deh, cu gândul la marea sa familie, Rușanu a uitat și de legile din România. Dar nu a uitat se pare de privilegii, astfel încât în textul Ordonanței care a ajuns la Consiliul Legislativ se prevede că „ Salariații A.S.F. pot candida pentru exercitarea unei funcții in cadrul unei autorități executive, legislative ori judecătorești. Pe perioada in care un salariat A.S.F. candidează pentru exercitarea unei funcții in cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, contractul individual de munca se poate suspenda, la cererea acestuia, în condițiile legii.“ Cu alte cuvinte suspendarea nu este obligatorie , ci la latitudinea persoanei în cauză. Consiliul Legislativ a cerut, în avizul dat, ca „pentru ca norma să aibă un caracter obligatoriu , potrivit prevederilor art.8 alin2 din Legea nr.24/2000 (n.r. Lege privind normele de tehnica legislativă), în locul expresiei „se poate suspenda“ se va scrie sintagma „se suspendă“. Aici, Parlamentul nu a mai ținut cont de ce spune Consiliul Legislativ, adoptând textul respectiv în varianta întocmită de Rușanu, semn că Ordonanța s-a bucurat de o largă susținere parlamentară. Nici nu avea cum să fie altfel la câte neveste și copii de parlamentari încasează lunar mii de euro de la ASF.
Confuzii
În cazul mai multor aliniate ale articolului privind atribuțiile de control ale ASF, Consiliul Legislativ atrage atenția că textul este mult prea general, lăsând loc interpretărilor. Astfel, la aliniatul care face referire la procesul verbal, Consiliul Legislativ apreciază că „din text nu reiese dacă acesta se întocmește într-un singur exemplar sau în mai multe și nici dacă se comunică sau nu entității controlate pentru a formula eventuale obiecțiuni sau a-l contesta“. ?ê?£i tot aici, specialiștii sesizează o nouă fractură de logică a lui Dan Radu Rușanu, cel care a întocmit textul ordonanței, potrivit DNA, apreciind că „se vorbește despre contestarea unor măsuri sau sancțiuni, fiind necesară înlocuirea substantivului Plângerea cu substantivul corect Contestația“.
Punct cu punct, Consiliul Legislativ a scos în evidență nu numai lipsa experienței lui Rușanu în redactarea unui text legislativ, după 14 ani petrecuți în Parlament, ci și gogomăniile de genul „Comisia Europează visează“, care au stârnit cu siguranță zâmbete largi din partea specialiștilor în tehnică legislativă. Acum a venit rândul procurorilor DNA să disece textul Ordonanței întocmite de Dan Radu Rușanu, ca să vad pentru cine a fost redactată aceasta, iar un eventual aviz din partea procurorilor anticorupție s-ar putea traduce în mulți ani de pușcărie pentru șeful ASF, având în vedere că a început deja urmărirea penală a acestuia pentru constituirea unui grup infracțional organizat și pentru complicitate la abuz în serviciu.
Iulia Nueleanu