Home Actualitate Safe Waters – Operațiunea „Ape în siguranță”

Safe Waters – Operațiunea „Ape în siguranță”

DISTRIBUIŢI

În perioada 4 iulie – 4 septembrie 2022, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Autoritatea Navală Română, a inițiat și organizat acțiunea „SAFE WATERS 2022”.

Activitățile comune de verificare și control au avut ca scop creşterea siguranţei activităților pe apă, în zona de litoral a Mării Negre, fluviului Dunărea şi pe luciurile de apă navigabile, precum și protejarea ecosistemului acestor zone.

Acțiunile comune au vizat respectarea legislației în domeniul transportului naval de pasageri și agrementului nautic, verificarea personalului navigant și a conducătorilor de ambarcațiuni pe linia consumului de băuturi alcoolice, punerea în navigație a navelor având la bord echipajul minim de siguranță, prevenirea şi combaterea furturilor de la bordul navelor, a pescuitului ilegal, respectarea regimului juridic al frontierei de stat și prevenirea și combaterea migrației ilegale.

Instituțiile participante au inițiat 1.507 acţiuni şi controale, fiind verificați 3.875 de cetățeni români și 1.374 de cetățeni străini (majoritatea personal navigant al navelor maritime sub pavilion străin), 4 cetățeni străini fiind depistați cu ședere ilegală.

Totodată, au fost verificate 116 societăţi comerciale, 52 de persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic, 2.043 de autorizaţii/licenţe/permise de pescuit și 1.419 nave.

În această perioadă, au fost constatate 173 de infracţiuni, aplicate 466 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 166.020 de lei și indisponibilizate, în vederea confiscării, 12 ambarcațiuni, 5 motoare de ambarcațiune, 3 autovehicule, 79 de unelte de pescuit, 495 de kilograme de pește, 21 de metri cubi material lemnos și 2.020 de kilograme de motorină, bunuri în valoare totală de aproximativ 450.000 de lei.

Din totalul infracțiunilor constatate, 98 sunt prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

De asemenea, au fost constatate 45 de infracțiuni la Legea nr. 191/2003 privind transportul naval (personal navigant depistat sub influența băuturilor alcoolice pe timpul executării atribuțiilor de serviciu sau conducând o navă fără brevet/certificat de capacitate corespunzător, precum și punerea în navigație a unei nave fără echipaj minim de siguranță).

În vederea prevenirii producerii de evenimente sau accidente navale cu ambarcațiuni de agrement sau motovehicule nautice în zona de litoral a Mării Negre, au fost efectuate verificări,  ce au avut ca obiect societățile comerciale care desfășoară activități de agrement nautic în scop comercial, în stațiunile Mamaia și Năvodari.

Exemple:

1. La data de 13 iulie a.c., polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Constanța – Postul de Poliție Transporturi Navale Cernavodă și Postul de Poliție Transporturi Navale Hârșova au acţionat împreună cu polițiști din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Cernavodă, Căpităniei Portului Cernavodă şi Biroului Vamal Constanţa Sud, pe fluviul Dunărea, km. 295–314, identificând la km fluvial 305 al Dunării 2 nave, ambele sub pavilion românesc, care nu ar fi avut echipajul minim de siguranţă la bord.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă, prevăzută şi pedepsită de art. 3 din Legea nr. 191/2003 privind infracțiunile la regimul transportului naval.

2. La data de 15 iulie a.c., polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Ialomița – Postul de Poliție Transporturi Navale Fetești, în colaborare cu lucrătorii A.N.R. din cadrul Oficiului de Căpitănie Fetești, au acționat pe brațul Bala al fluviului Dunărea, în zona km. fluvial 1, în comuna Unirea, județul Călărași, depistatând o persoană care conducea o ambarcațiune de agrement fără numere de înmatriculare și fără a deține certificat de capacitate corespunzător.

În cauză, a fost întocmit dosar penal cu privire la infracțiunea de punere în exploatare sau navigație a unei nave neînregistrate și conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător, fapte prevăzute și pedepsite de art. 28 alin 1 și art. 2 alin. 1 din nr. Legea 191/2003, privind infracțiunile la regimul transportului naval.

3. La data de 15 august 2022, polițiștii Postului de Poliție Transporturi Navale Orșova au depistat un marinar, îmbarcat pe o navă acostată la km. fluvial 953+300 al fluviului Dunărea, care ar fi părăsit fără aprobare nava în timpul efectuării serviciului, punând în pericol siguranța acesteia.

De asemenea, în urma efectuării controlului la bord, s-a constatat că marinarul, în calitate de gestionar, ar fi avut depozitați, pe coverta pontonului, 840 de litri de motorină, care nu pot fi justificați conform documentelor prezentate.

Astfel, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de părăsire fără aprobare a postului sau a navei de către un membru al echipajului, faptă prevăzută și pedepsită de art. 7 alin. 1 din Legea 191/2003 și gestiune frauduloasă, faptă prevăzută de art. 242 din Codul Penal, combustibilul descoperit asupra bărbatului fiind indisponibilizat.

4. La data de 30 august 2022, polițiștii Postul de Poliție Transporturi Navale Cernavodă, împreună cu Căpitănia Portului Cernavodă, au identificat pe fluviul Dunărea la km. fluvial 308, braț Cochirleni, un şef mecanic al unei nave sub pavilion românesc, în timp ce ar fi valorificat 522 de litri de motorină provenită din stocul de carburant al navei, pe care îl avea în gestiune.

De asemenea, în urma controlului efectuat la bordul navei, au fost descoperite mai multe unelte de pescuit comercial, interzise la deținere și s-a stabilit faptul că ar fi fost deversată în apa fluviului o cantitate de deşeuri de hidrocarburi, care ar fi produs poluare pe suprafaţa apei.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare, deținere de unelte de pescuit interzise și poluare.

5. La data de 2 septembrie 2022, polițiștii din cadrul structurilor de poliție transporturi navale Agigea și Năvodari au verificat mai multe nave din Portul Murfatlar, descoperind 8 plase de pescuit comercial, tip monofilament, în valoare de 15.000 de lei, interzise la deținere și mai mute cantități de pește.

Bunurile, aparținând unui marinar, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de braconaj piscicol.

6. La data de 3 septembrie 2022, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Tulcea, în cooperare cu Căpitănia Portului Tulcea, au depistat în flagrant delict un comandant al unui remorcher sub pavilion românesc, în timp ce si-ar fi desfășurat atribuțiile de serviciu la bordul navei sub influența băuturilor alcoolice (0,61 mg/l alcool în aerul expirat).

În cauză, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  conducere a unei nave sau exercitarea atribuţiilor de serviciu de către o persoană care are în sânge o îmbibaţie alcoolică mai mare de 0,80 g/l alcool pur în sânge.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.