Anul trecut, miscarea de protest de la Resita determina Guvernul sa acorde muncitorilor de la Combinatul Siderurgic un ajutor finaciar de urgenta. Cateva luni mai tarziu, dupa o alta serie de demonstratii si imbranceli cu jandarmii, sindicalistii de la acelasi combinat primesc o noua -sarja- de ajutoare. Exemplul protestatarilor de la Resita a fost imediat urmat si de alti sindicalisti, acestia avand chiar si un argument de neclintit: daca Guvernul ajuta angajatii unei companii private, asa cum e CSR, atunci de ce sa nu ne acorde si noua un ajutor, care lucram la stat.
Pomana guvernamentala, un scop pentru care au marsaluit 1.200 de muncitori
Mitul pomenii guvernamentale devine din ce in ce mai mult un scop in sine, ultimii care solicita acest gen de -interventie- fiind angajatii fabricii Rocar. Fost fief electoral PSD, Rocarul a fost abandonat de guvernati, muncitorii nemaiprimindu-si salariile de cateva luni.
Dupa cateva zile de proteste in curtea fabricii, angajatii fabricii de autobuze Rocar SA au iesit -in strada-.
Ieri, cei 1.200 de salariati au pornit intr-un mars de protest spre sediul Guvernului, pentru a determina autoritatile statului sa sustina reluarea productiei in vederea onorarii contractelor si pentru plata salariilor restante.
Marsul de protest, la care au participat protestatarii, a avut loc pe traseul Soseaua Giurgiului-Parcul Tineretului-Piata Unirii-Piata Romana-Palatul Victoria. Asa cum era si normal, circulatia pe arterele rutiere pe unde au trecut protestatarii a fost ingreunata, muncitorii ocupand mai mult de jumatate din drum. Ei s-au oprit pentru cateva minute in fata Cimitirului Eroilor Revolutiei, loc in care au avut loc demonstratiile din ultimele zile.
Muncitorilor de la Rocar li s-au alaturat si lideri ai Blocului National Sindical, care au parasit insa coloana de manifestanti pentru a organiza un pichet in fata sediului Fondului Monetar Inaternational, in semn de protest pentru politica adoptata in cazul companiei Posta Romana.
BNS cere cu nonsalanta 15 miliarde de lei pentru Rocar
Motivul actiunilor de protest organizate este, conform muncitorilor, starea jalnica in care au fost adusi de catre conducerea fabricii, singura vinovata de actuala stare a unitatii. Salariatii de la Rocar nu si-au mai primit salariile din luna noiembrie anul trecut. Dintr-un salariu mediu lunar de 3,2 milioane de lei, acestia au primit, in ultimele patru luni, 2,3 milioane de lei si acestia fractionati in transe de 500.000, 400.000 si 300.000 de lei.
-Nu mai exista sansa pentru oamenii care au intre sapte si 20 milioane de lei la intretinere si acest lucru inseamna nu numai condamnarea lor la somaj, ci si sa fie aruncati in strada, pentru ca apartamentele le vor fi scoase la vanzare pentru neplata datoriilor la intretinere-, a apreciat liderul BNS, Matei Bratianu.
In plus, el sustine ca nemultumirile muncitorilor de la Rocar sunt legate de faptul ca, desi in Romania -exista o piata imensa- de desfacere pentru autobuze si troleibuze, din cauza unui management dezastruos, Rocar si-a pierdut credibilitatea-.
-Tensiunea de la Rocar este extrem de mare, pentru ca asupra salariatilor apasa amenintarea ca, de la 1 martie, sa iasa in somaj cu un milion de lei pe luna. Aceasta va fi consecinta in cazul in care autoritatile nu se vor implica pentru obtinerea creditului sau gasirea unor alte posibilitati de finantare a fabricii-, a mai spus Bratianu.
Ieri, Guvernul Nastase a fost de dreapta
Asa cum am mai spus, inainte de alegerile din 2000, salariatii fabricii Rocar erau vizitati cat mai des posibil de catre politicienii din PSD. Dornici sa ajunga la putere, acestia promiteau tot ce le trecea prin cap. Amagiti, salariatii au crezut ca, atunci cand vor fi la greu, mai-marii PSD ii vor ajuta. Ieri insa, sindicalistii de la Rocar au fost efectiv umiliti de fostii lor -prieteni- din PSD.
Dupa mai bine de o ora de asteptari pe holurile sediului Guvernului, liderii sindicali, condusi de Matei Bratianu, secretarul general al Blocului National Sindical, au renuntat la intentia de a prezenta situatia de la Rocar membrilor Executivului, iar cei 1.000 de salariati care au participat la marsul de protest s-au intors la fabrica, amenintand ca vor continua seria manifestatiilor de protest.
Guvernul nu este dipus sa garanteze creditul pentru Rocar
Dupa o intalnire cu senatorii din grupul parlamentar al PSD, premierul Adrian Nastase a anuntat, ieri, ca nu va garanta imprumutul pe care societatea Rocar incearca sa-l contracteze de la BCR, pe motiv ca intrarea intr-un astfel de mecanism putand insemna -un precedent foarte periculos-.
-Daca vom intra intr-un astfel de mecanism, din nou vom crea precedente foarte periculoase-, a declarat Nastase, adaugand ca si societatea Noble Ventures a facut o cerere similara pentru combinatul de la Resita, insa, conform legii, Executivul nu poate da curs unor astfel de solicitari. Premierul a precizat ca -nu statul ofera garantii pentru aceste imprumuturi, ci aceia care le iau trebuie sa garanteze cu anumite bunuri sau activitati-.