Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, scrisoarea de intenție convenită cu Fondul Monetar Internațional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor și a salariilor în sectorul bugetar, a declarat premierul Emil Boc. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internațional, pentru a fi aprobat în board-ul instituției la finele lunii iunie.
„Punctul de vedere al Guvernului rămâne același – nu majorăm TVA și cota unică. Am ales această soluție pentru a nu sufoca mediul economic. Creșterea impozitelor ar fi condus la inflație, ceea ce ar fi mușcat la fel de mult din buzunarul românilor“, a afirmat primul-ministru.
„Suntem nevoiți să luăm aceste măsuri datorită situației externe, dar și din cauza politicilor din ultimii 20 de ani. Și mai ales din cauza greșelilor din 2007-2008. Și în condițiile menținerii deficitului de 6,8%, România trebuie să se împrumute, pentru că, în continuare, consumă mai mult decât produce“, a spus Boc.
Premierul a subliniat că reducerea salariilor și pensiilor este o soluție sănătoasă, chiar dacă e dureroasă.
Salariul minim pe economie, pensia socială minimă de 350 de lei, alocația pentru copii, indemnizația de handicap și venitul minim garantat nu vor fi însă reduse.
Emil Boc a anunțat că salariul minim pe economie de 600 de lei nu va fi redus, la fel și pensia socială minimă de 350 de lei. Nici venitul minim garantat nu va scădea, dar va fi acordat doar „celor ce au nevoie“. Astfel, a spus Boc, venitul minim garantat va fi tot de 125 de lei pentru o persoană singură, de 225 pentru o familie cu doi membri, de 313 lei pentru o familie cu trei membri, de 390 de lei pentru una cu patru membri și de 462 de lei pentru cinci membri. Peste această ultimă sumă se vor adăuga câte 31 de lei pentru fiecare persoană, dacă familia are mai mult de cinci membri.
În ceea ce privește indemnizația pentru creșterea copilului, aceasta va scădea cu 15%, dar nu va fi mai mică de 600 de lei.
Potrivit președintelui UNPR, Marian Sârbu, estimările oficiale relevă că aproximativ un milion de persoane se vor afla în situația de a beneficia de pensia socială minimă garantată de 350 de lei, după aplicarea măsurilor de austeritate, ajungând la pragul de sărăcie severă. El a precizat că, în prezent, aproximativ 700.000 de persoane primesc pensia socială minimă garantată.
„Am încercat să ne concentrăm în timpul discuțiilor pe încercarea de a proteja unele categorii sociale care, dacă ar fi suferit pierderi de venituri, ar fi intrat în ceea ce am putea numi «categoria de sărăcia severă» (…) Practic, cei care, să spunem, vor suferi în urma procesului de ajustare a pensiilor, nici aceștia nu vor coborî sub 350 de lei, chiar dacă nu au fost până acum beneficiari de pensie socială minimă garantată. Estimările noastre duc la o valoare de circa un milion de persoane care, după aceste măsuri, se vor afla în situația de a beneficia de această valoare de 350 de lei“, a spus Sârbu, la finalul reuniunii liderilor Coaliției.
Austeritate doar până la sfârșitul anului
Proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare pentru care Guvernul își va asuma răspunderea va stabili în mod distinct că măsurile de austeritate sunt aplicate până la 31 decembrie 2010, în condițiile în care din 2011 vor fi aplicate Legea pensiilor și modificările la Legea salarizării.
„Pentru 2011, în condițiile Legii bugetului de stat, Legii salarizării unitare și Legii pensiilor aflată în Parlament se creează premisele pentru a reveni la o creștere sănătoasă a pensiilor și salariilor“, a spus Boc.
Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conține măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivității și reevaluarea pensiilor de invaliditate.
Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului după avizul CES.