În mod josnic, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a încercat într-o emisiune la Antena3 să-l linșeze pe pilotul privat care a salvat femeia accidentată în Piatra Craiului. Pe ecran era titrat într-un mod inadmisibil „scandal uriaș-pilotul este erou sau inconștient” iar Arafat a încercat să transforme succesul pilotului privat Apăvăloaie într-un posibil act de inconștiență, citând niște piloți din Elveția care ar fi spus că ei n-ar fi dat niciodată cu spatele în fața unui munte. Repetăm: turista a fost extrasă în siguranță și viața i-a fost salvată datorită eroismului pilotului Apăvăloaie. Jos pălăria! Participant la misiunea de salvare, salvamontistul Ciprian Lolu prezintă situația pe Facebook din punctul său de vedere:
„Despre cum vad eu toata situatia!!!
In urma accidentului din data de 21 august 2016 din versantul vestic al masivului Piatra Craiului am tras urmatoarele concluzii si evident mi-am pus anumite intrebari pe care as dori sa le enumar in acest articol. In primul rand vreau sa ma prezint: sunt salvator montan in Piatra Craiului din anul 2000, unde am invatat ce inseamna cu adevarat salvare montana. Din pacate, in Romania se gandeste mult uneori si pot spune prosteste, iar acest aspect legat de ceea ce inseamna cu adevarat salvare montana, coordonarea acesteia si evident indeplinirea obiectivului in sine de a duce o misiune de salvare montana la bun sfarsit, ramane un subiect tabu si evident delicat in care mai toti ne dam cu parerea sau judecam pro sau contra acest fapt. Asa cum noi toti avem dreptul la exprimare as vrea sa-mi spun si eu parerea despre acest fapt.
In primul rand, in ipoteza accidentului avem conditiile ideale de a vedea o misiune de salvare fara complicatii: inca din secunda 1 de dupa accident avem in ecuatie un salvator montan care a putut evalua situatia din punct de vedere al terenului, localizarea exacta a accidentului si nu in ultimul rand, asigurarea zonei asa cum am invatat cu multi ani in urma la scolile salvamont. Apoi am un cadru medical autorizat reprezentat printr-un medic ortoped care a facut o evaluare primara medicala foarte exacta si care a ramas in tot acest interval de timp alaturi de victima. Mai mult comunicarea lor cu salvamontistul si evident toate detaliile despre accident au fost realizate dupa acel apel prin 112 prin statie emisie receptie. Ma gandesc cu o mare dezamagire ce s-ar fi intamplat daca toate aceste conditii de-a dreptul ideale, completate cu buletinul meteo care a fost favorabil oricarei idei de salvare montana nu ar fi existat.
Evident ca intrebarile vin ulterior la rece vorbind… sirul de reprosuri pe care eu le vad astfel:
As incepe clar cu ceea ce inseamna ptr mine DSU si ISU…
In fond cum putem ca avem o salvare montana coordonata de ISU cand reprezentantii ISU nu au facut vreodata vreo simulare de salvare montana in Piatra Craiului…?
Cum putem vorbi aceasi limba cand vine vorba de salvare montana, cand ei sunt in birou iar noi salvatorii montani suntem cei din teren…?
Cum putem avea sprijinul celor de la ISU cand ei nu au fost vreodata in acest masiv…? Sa ii vad eu ca vin sa vada terenul, sa inteleaga ca aici se afla pe un teren necunoscut, mai mult sa aiba cel putin o intalnire cu acei pioni ai muntelui?
Deci despre ce vorbim in fond?
Daca as trage un bilant al tuturor actiunilor de salvare montana din Piatra Craiului, eu unul nu am vazut vreodata vreun reprezentant ISU ci doar telefoane al caror sens nu l-am inteles, sincer vorbind …
Daca continuam lista reprosurilor sau a ceea ce nu inteleg eu, as putea spune, conform celor intamplate, ca in jurul orei 6 apare elicopterul salvator pe care victima il dorea si il astepta sa apara. Mentionez ca victima a solicitat acest lucru si a fost cat se poate de constienta. Surprinderea sa fie mare ulterior. Intrebarea mea suna in felul urmator : cine este acel CINEVA de sus, cu puteri absolute care decide peste vointa femeii care a asteptat ore intregi sa vina totusi cineva acolo, mai mult cine este acel cineva care spune „venim noi si o luam”, asta in ciuda faptului ca victima a fost nevoita sa mai astepte inca o ora jumatate… este ca si cum nu ar avea importanta daca traieste sau nu, nici nu-i priveste…vor doar ca accidentata sa plece cu ei… mai mult cine este acel cineva care se bazeaza pe o misiune de salvare pe care nu au incercat-o niciodata, nici macar intr-o simulare… „Cireasa de pe tort” vine dupa ce elicopterul smurd nu reuseste misiunea si, evident, domnul Apavaloaie ramane singurul care poate scoate victima din acel teren accidentat. Si acum revin cu intrebarea: ce s-ar fi intamplat daca pilotul elicopterului privat ar fi refuzat a doua oara sa mearga sa scoata victima …????
Concluziile sunt simple, intrebarile multe …in primul rand, acest sistem Situatii de urgenta in care inglobezi pionii de salvatori montani, apoi cei cu tastele de la birouri si implicarea unui SMURD care clar nu este pregatit ptr o misiune de salvare montana nu pot functiona asa din pocnitul degetelor sau din marile decizii ale d-ului Arafat. Nu poti ingloba ceva ptr o misiune perfecta fara nici cea mai mica intentie de a executa in de-a lungul timpului un exercitiu de simulare. E ca si cum echipa salvamont Zarnesti merge la o actiune cu aspiranti care merg prima data pe munte …clar misiunea aceea va fi un esec. Sper sa fiu inteles si cred ca ar trebui sa reflectam constructiv la aceste erori date de orgoliile celor cu puterea in mana, mai ales ca avem viata unui om in balanta acestor decizii. Am tot respectul ptr d-ul Arafat, pentru ce a facut ptr smurd si evident acelasi respect ptr Smurd dar clar domeniul de activitate nu se afla aici, pe acest masiv care se numeste Piatra Craiului. Nu poti tu, pilot pe smurd, sa vii sa declari ca nu ai putut ajunge la CREVASA. Clar pilotul nu cunoaste termenii elementari ai reliefului montan…
As avea o mica intrebare: sa se dea un singur exemplu cand elicopterul rosu smurd a reusit o misiune de salvare in Piatra Craiului…Niciodata!
…delicat nu?” a scris salvamontistul pe Facebook.