Liderii Federației Sanitas plătiți lunar cu mii de euro lunar din banii încasați ilegal de la personalul sanitar după cum arătam AICI ne-au dovedit cu mult timp în urmă că sunt inepți după cum am arătat AICI.
Astăzi însă pare că aceștia și-au dat doctoratul: au anunțat că protestează împotriva Deciziei CCR privind neconstituționalitatea articolului din Codul Muncii referitoare la imposibilitatea angajatorilor să concedieze sindicaliștii despre care am scris AICI.
Asistenții care conduc Sanitas se declară „indignați și profund îngrijorați de lipsa unei motivări convingătoare a deciziei”. Dacă ar da fiecare membru al Biroului Executiv al Sanitas câte 100 de euro lunar și ar plăti un jurist la federație ar fi aflat că motivarea deciziei pronunțate marți 24 noiembrie se va publica în Monitorul Oficial împreună cu Decizia cel mai probabil anul viitor. Sanitas încheie mesajul de protest cu „lupta continuă!”. Băi băieți să știți și voi că Deciziile CCR sunt „general obligatorii” și peste acești judecători nu mai există nimeni. Așa au zis ei, așa se face! E adevărat că Sanitas a semnat încă din vara anului 2012 un protocol pentru a desființa pilonii pe care se sprijină sistemului de justiție din România și implicit statul de drept: „CCR, ANI, DNA, CNSAS etc.” dar nu le-a ieșit nici atunci. Documentul poate fi citit AICI iar la poziția 38 la semnatari puteți găsi SANITAS-ul.
Ceea ce ni s-a părut surprinzător a fost faptul că atunci când prin două decizii succesive, ÎCCJ a decis că medicii sunt funcționari publici n-am auzit de vreun protest din partea SANITAS sau măcar o declarație, ceva.
Prima decizie a fost adoptată de ÎCCJ în data de 3 dec. 2014 și prin care s-a stabilit că medicul îşi desfăşoară activitatea în realizarea unui serviciu de interes public şi că medicul angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcţionar public încadrându-se în categoria celor care `exercită o funcţie publică de orice natură` la care face referire art. 175 alin. 1 lit. b teza a doua Cod penal.
A doua decizie a fost adoptată de ICCJ în data de 4 iunie 2015. Prin această decizie s-a stabilit că fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi nu este legală și prin urmare nu se poate aplica art. 34 din Legea drepturilor pacientului care prevede că „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”. Adică dacă un medic îți salvează viața NU ai voie niciun carton de prăjituri să-i oferi drept mulțumire. Doar o felicitare! Dar la urma urmei de ce să protesteze SANITAS? Păi ce, ei sunt medici sau asistenți? Nu! Ei sunt sindicaliști. Numai decizia CCR îi atinge pe ei nu și cele ale ÎCCJ.