In spiritul transparentei care-l caracterizeaza ministrul de Interne, Ioan Rus, a iesit, ieri, la rampa cu un prim bilant, oficial, al controlului averilor politistilor. Asa cum anticipam, nimic spectaculos. Ce putin pina in acest moment. Concluzia preliminara: nu exista discrepante intre veniturile realizate de politisti si averile dobindite de acestia. Din cei 248 de politisti verificati, comisiile de verificare au descoperit doar 35 de cazuri mai delicate. Acestea au fost inaintate Comisiilor de cercetare a averilor de pe linga Curtile de Apel Competente.
Raportul preliminar arata mai degraba a ancheta sociala, concluzia fiind ca aproape 40% din politisti sunt saraci lipiti, din momet ce 33% nu au locuinte in proprietate, iar 5% locuiesc in apartamente de serviciu. Din restul de 61,5% care au in proprietate o locinta, 0,38% pot fi considerate vile, ceea ce in acceptiunea ministerului de Interne este echivalent cu -cladiri cu unul sau doua etaje, ce asigura conditii moderne de locuit-. Cei mai muncitori dintre politistii tarii, adica 0,68%, au reusit sa-si construiasca case de vacanta, iar 3,6% au avut norocul de a-si putea permita sa achizitioneze o casa -unifamiliala-. Numarul celor foarte sirguinciosi este extrem de mic, raportul aratind ca doar 0.17% din cadrele ministerului au reusit sa agoniseasca suficient pentru a-si construi doua case -unifamiliale- si doar 0,60% au avut chibzuinta de a cumpara, pe linga o casa si un apartament sau garsoniera.
Ancheta initiata de ministrul Ioan Rus a fost, asa cum o demonstreaza raportul prezentat presei, foarte -temeinica-. Pentru inceput au fost luate in evidenta taote sesizarile din presa, apoi au fost studiate declaratiile de avere, a fost convocat politistul anchetat care a dat o declaratie privind sursele finaciare, au fost analizate datele si, in fine, au fost verificate -motivatiile celor in cauza-. Comisia de verificare a averilor politistilor a cercetat 401 cazuri, 366 din Politie, 15 din Politia de Frontiera, 11 de la Evidenta Persioanei, 4 de la Corpul de Control al Ministrului, 3 de la Pompieri si cite unul de la Directia Medicala si de la Directia de Audit Intern. Pina in acest moment comisiile au definitivat cercetarile in 248 de cazuri, adica 62%.
Asa cum am mai spus in marea majoritate a cazurilor, mai exact 213, nu s-a constat nimic deosebit,comisiile continuind verificarile in 153 de sesizari. Pentru a nu rezulta ca absolut toate averile angajatilor ministerului de Interne au fost facute pe cai legale, anchetatorii au gasit si 35 de cazuri suspecte in care s-a dispus aruncarea pisicii in ograda -Comisiilor de cercetare a averilor de pe linga Curtile de Apel competente-.
Prezentarea raportului preliminar a fost si un foarte bun prilej pentru mai marii MI-ului de a arata cit de circotasa este presa, in raport aratindu-se ca -apreciem ca vadit tendentioase articolele publicate in presa referitoare la unele cadre cu privire la care organele in drept s-au pronuntat cu mai mult timp in urma-. Pentru a fi si mai convingatori autorii raportului au inserat si citeva exemple din care rezulta ca vilele prezentate in presa au fost fie mostenite, fie pur si simplu nu exista.
Ca o concluzie, putem spune ca singurul lucru pe care raportul nu-l explica este de ce a mai fost nevoie de tot circul cu comisiile de ancheta, din moment ce toti politistii sunt -saraci si cinstiti-, asa cum stia, deja, toata lumea, exceptindu-i, bineinteles, pe ziaristi.