Serviciul Teritorial Pitești al DNA a anunțat, ieri, că a trimis în judecată șase persoane acuzate că au prejudiciat Mentchim SA Râmnicu Vâlcea – constituită în 2005, în urma externalizării activității de întreținere și reparații a Oltchim SA – cu peste 1,8 milioane de euro. Potrivit unui comunicat oficial, trei dintre inculpați sunt foști angajați ai Mentchim SA ( Valentina Crânguș – fost director economic, Georgiana Budea – fost director comercial și Drăghici Presura – fost contabil-șef), ei fiind acuzați de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată și continuată, în vederea obținerii unui avantaj patrimonial pentru altul.
În același dosar, mai sunt cercetați Ion Mihai – director general al Gen Fero Chim SRL București și Ionel Iliuță Aldescu – administrator al aceleiași societăți, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată și continuată, în vederea obținerii unui avantaj patrimonial pentru sine și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Alături de aceștia a mai fost trimis în judecată și Ion Buștean – administrator la Neferal Impex SRL Drobeta Turnu Severin, sub acuzația de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată și continuată, în vederea obținerii unui avantaj patrimonial pentru sine.
În timpul anchetei, s-a stabilit că Mentchim SA a încheiat, în perioada 30 iulie 2005-9 iulie 2007, cu Gen Fero Chim SRL și Neferal Impex SRL, trei contracte comerciale cu încălcarea normelor legale și ale atribuțiilor de serviciu și a efectuat plăți către aceste societăți în baza unor documente fiscale falsificate, anulate, în repetate rânduri, fără ca societățile beneficiare ale plăților să fi livrat vreodată marfa. Anchetatorii susțin că majoritatea documentelor de livrare n-au fost înregistrate în evidențele contabile ale niciuneia din societăți. Totodată DNA a precizat că într-unul din contractele încheiate între Mentchim SA cu Gen Fero Chim SRL, s-au întocmit note de recepție în fals pentru livrări de aproximativ 3.400.000 lei, după care s-a întocmit un alt proces-verbal de custodie, în fals, în care se menționa, în mod nereal, că marfa s-ar afla la furnizor. Procurorii DNA Pitești au stabilit că marfa care constituia obiectul contractelor comerciale nu era necesară activității Mentchim SA, pentru aceasta neexistând fonduri bănești alocate, singurul scop al plăților fiind acela al creării unui avantaj patrimonial pentru societățile așa-zis furnizoare.
Din acest motiv, procurorii DNA au dispus, în vederea recuperării prejudiciului, evaluat la peste 1,8 milioane de euro, instituirea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor învinuiților.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane