Șase din zece romåni spun că anul acesta nu își vor lua concediu. Potrivit unui studiu realizat de GfK Omnibus, aceștia sunt persoane cu vårste peste 55 de ani, din Moldova și Oltenia, de la sat, cu studii primare și venituri pe familie mai mici de 1.000 RON.
„Cei care pleacă în concediu beneficiază în medie de două săptămåni și jumătate libere pe an. Lunile iulie și august reprezintă cea mai des aleasă perioadă pentru petrecerea vacanței“, se arată în studiul citat.
Cele mai atractive sunt considerate stațiunile de la malul mării, atåt în Romånia cåt și în altă parte a lumii, fiind alese de 39% dintre cei care își iau vacanța și anul acesta.
Muntele reprezintă și el un punct de atracție pentru mai puțin de un sfert dintre persoanele care au concediu, în special pentru cei din Dobrogea și București.
13% dintre romåni nu s-au decis încă unde vor petrece vacanța, iar 20% știu sigur că vor sta acasă deoarece situația financiară nu le permite o altă opțiune. Concediul este un nou prilej pentru a fi aproape de familie, aceasta fiind partenerul preferat de vacanță pentru mai mult de jumătate dintre romåni.
22 la sută dintre persoanele cu vårste de pånă în 24 de ani preferă să meargă în vacanță cu prietenii și colegii, pe cånd a merge în vacanță singur nu este o opțiune pentru cei mai mulți, doar 6% optånd pentru o astfel de variantă. În topul destinațiilor de vacanță, malul romånesc al Mării Negre ocupă primul loc.
Deși cei mai mulți aleg Romånia pentru petrecerea concediului, cånd vine vorba de a călători în străinătate, Turcia, Italia, Grecia și Spania, sunt, atåt în 2008, cåt și în 2009, cele mai vizitate destinații.
Mașina, personală sau a prietenilor, reprezintă principalul mijloc de transport ales pentru a ajunge la destinațiile stabilite, peste jumătate optånd pentru această modalitate.
Trenul și autocarul sunt luate în considerare într-o mai mică măsură ca opțiuni de deplasare, fiind folosite de 20% dintre cei care intenționează să plece în concediu, în timp ce avionul este ales de 9%.
Proporția celor nehotăråți încă asupra variantei de transport ajunge la 17%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane