Home Actualitate Sashakur le ține companie soldaților români din Kabul

Sashakur le ține companie soldaților români din Kabul

DISTRIBUIŢI

Oficialii i-au vizitat pe soldații români care sunt antrenați în bazele militare din Afganistan. Astel, o delegație a Ministerului Administrației și Internelor, condusă de secretarul de stat Ioan Dascălu, a petrecut o săptămână în teatrul de operațiuni, la final prezentându-și concluziile despre modul de viață și de îndeplinire a misiunilor de către jandarmii români. Cei 66 de jandarmi români care participă la NTMA (NATO Training Mission Afganistan) pregătesc recruții doritori să facă parte din poliția afgană la temperaturi de aproximativ 60 de grade Celsius, bucurându-se de compania scorpionilor și de concursurile între forțele națiunilor participante. Românii au petrecut trei zile în baza americană de la Kabul, timp în care au vizitat centre de pregătire a forțelor armate din împrejurimi, notează Mediafax. Cu elicopterele Black Hawk, oficialii au ajuns inclusiv la baza Wardak, situată la o altitudine de 2.400 de metri, precum și la bazele Costall și Spin Boldak, unde sunt repartizați jandarmii români din primul contingent dislocat în Afganistan, sub egida NATO. Jandarmii desfășoară, zilnic, instrucții cu recruții care vor să facă parte din poliția afgană. Procesul de recrutare a celor care urmează să facă parte din poliția afgană și să lupte contra insurgenților este într-adevăr unic: liderii comunităților din regiune (practic triburi locale) trimit conducerii NTMA o listă cu persoanele pe care le recomandă pentru aceste misiuni, iar toți cei de pe listă sunt automat recrutați și trimiși la bazele NATO. Acolo, ei sunt amprentați biometric și se încearcă o minimă verificare și identificare a recruților, în condițiile în care majoritatea nu au acte și aproximativ 80 la sută sunt analfabeți. Cu aceste minime informații, oficialii NATO încearcă formarea unei baze de date, asumându-și riscul ca unii dintre ei să fie insurgenți sub acoperire.
De altfel, în 25 iulie, în timp ce delegația română se afla la Kandahar – a doua bază militară ca mărime din lume -, insurgenții au început să tragă asupra bazei, fără însă să provoace pierderi de vieți omenești. Totodată, un elicopter în care se aflau oficialii români fusese luat drept țintă de rachete sol-aer, acestea fiind contracarate în timp util datorită sistemului electronic de detecție a rachetelor orientate spre aparatul de zbor. Un alt incident a avut loc la baza de la Costall, înainte de primirea delegației române, când atentatori sinucigași au intrat în centru, însă nu au reușit să deschidă ușile de acces la încăperile importante și să provoace pagube sau pierderi de vieți omenești. Astfel de incidente fac parte din ceea ce militarii, polițiștii și jandarmii dislocați în teatrul de operațiuni numesc „o zi normală“, în condițiile în care cele mai stricte măsuri de securitate nu pot previziona și contracara absolut toate amenințările la care aceștia sunt supuși. În ceea ce-i privește pe jandarmii români, ei se pot considera puțin mai feriți de pericolele Afganistanului, pentru că nu desfășoară misiuni de teren și sunt practic izolați în centrele de pregătire, de unde nu ies decât în situații excepționale. Pentru deplasări mai lungi de zece kilometri, aceștia sunt transportați cu elicoptere NATO, iar în deplasările mici sunt duși cu autovehiculele MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), create special pentru misiunile din Afganistan. Aceste vehicule blindate sunt rezistente la exploziile minelor de pe sol și sunt construite astfel încât la suflul exploziei să se răstoarne, fără a suferi pagube majore sau a pune în pericol viețile pasagerilor. Totuși, rezistența MRAP depinde de cantitatea de explozibil de care se lovesc, la o cantitate foarte mare acestea putând fi chiar pulverizate.  
În astfel de condiții de pericol permanent, jandarmii români încearcă să-și îndulcească pe cât pot de mult zilele, concentrându-se pe antrenamente, concursuri între forțele națiunilor participante și chiar creșterea unor animale de companie. Un jandarm de la baza Spin Boldak a luat în grijă un animal de companie inedit, în lipsa câinilor sau a pisicilor în platourile încinse și nisipoase din Afganistan: un scorpion. Bărbatul păstrează veninosul nevertebrat într-o sticlă din plastic, găurită în mai multe locuri pentru ca el să poată respira. După îndelungi dezbateri, numele animalului a rămas Sashakur, însemnând „mulțumesc“ în persană. Printre activitățile extraprofesionale ale jandarmilor români se mai numără vizionarea posturilor TV românești internaționale și comunicarea cu membrii familiei prin intermediul webcam-urilor. În toate bazele de pregătire, jandarmii au acces la Internet wireless. O parte dintre aceștia sunt cazați în containere de o singură persoană, dotate cu aer condiționat, însă unii au parte și de condiții mai bune, având baie proprie și locuințe la standarde decente. La finalul programului, după ce desfășoară instrucții la temperaturi de 60 de grade Celsius, jandarmii au acces la centrele de recuperare psihologică din fiecare bază, unde beneficiază de jocuri electronice, mese de biliard și pot organiza concursuri pe diferite teme cu reprezentanții celorlalte națiuni participante la misiune.   

Ramona Feraru

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.