Home Actualitate „Satul Francez”, o afacere fără culoare politică

„Satul Francez”, o afacere fără culoare politică

DISTRIBUIŢI

Deși liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu și pedeliștii lui Emil Boc se declară inamici de moarte pe scena politică, atunci când vine vorba despre obținerea de bănuți din derularea unor afaceri care au ca obiect patrimoniul național, membrii celor două formațiuni colaborează de minune. Acest fapt e dovedit de o Notă de Constatare finalizată vinerea trecută de către Curtea de Conturi a României (CCR), în care se precizează negru pe alb că "Afacerea Constanda – Satul Francez", care a prejudiciat cu circa 6 milioane de euro municipalitatea, a fost orchestrată de fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu. În mod surprinzător, documentul CCR subliniază că respectiva afacere a umflat cu cel puțin 400.000 de euro conturile familiei lui Călin Popescu Tăriceanu, ca urmare a faptului că tranzacția prin care controversatul afacerist Costică Constanda a vândut unor greci o suprafață de 1,63 hectare din Satul Francez pentru suma de 68 milioane euro s-a realizat prin intermediul cabinetului notarial al soției premierului, Ioana Popescu Tăriceanu.
Presa a dezvăluit deseori mecanismele prin care Costică Constanda a reușit să intre în posesia "Satului Francez". Însă, cel puțin până acum, nici un jurnalist n-a putut proba cu documente că respectiva afacere s-a bucurat de un suport politic. Astăzi, "Curentul" vă prezintă în exclusivitate un document oficial purtând antetul Curții de Conturi a României, care devoalează culisele scandaloasei afaceri "Parcul Francez", inclusiv modul în care ex-primarul general Adriean Videanu a contribuit direct la prosperitatea financiară a lui Costică Constanda, cât și indirect la cea a rivalului său politic, Călin Popescu Tăriceanu. Dar despre ce este vorba…

Ca urmare a dezvăluirilor apărute în presă referitoare la afacerea "Satul Francez", Curtea de Conturi a României (CCR), prin Camera de Conturi București – Direcția de Control Financiar Ulterior București (DCFUB), a derulat între 5-8 august 2008 un control concomitent la PMB și la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), care a avut ca obiectiv "verificarea modului în care s-a acționat și măsurile luate pentru evaluarea corectă a vilelor și bunurilor din dotarea acestora, aflate în Satul Francez, care (…) au fost predate lui Costică Costanda (…)".

Nota CCR arată că PMB, în speță ex-primarul Adriean Videanu, nu a întreprins demersurile legale pentru evaluarea bunurilor ce trebuiau predate lui Constanda, deși fusese avizat, încă din februarie-aprilie 2008, că la nivelul PMB și al ALPAB nu era efectuată o evaluare individuală a clădirilor și dotărilor din Satul Francez, și nici o înregistrare corespunzătoare a acestora în contabilitate, astfel încât exista riscul ca la predarea către Constanda a terenului și clădirilor din Satul Francez să nu se recupereze valoarea reală a contravalorii construcțiilor și dotărilor situate pe terenul ce a făcut obiectul schimbului cu controversatul afacerist.
Mai mult, CCR lasă să se înțeleagă că Videanu a permis ca predarea Satului Francez către Constanda să se facă la o valoare subevaluată, atâta vreme cât în aprilie 2008, în timp ce CCR avertiza municipalitatea, PMB a agreat ca cele 18 clădiri ce urmau a fi transferate afaceristului să fie evaluate pe baza unui raport de evaluare, datat februarie 2008 și prezentat de un evaluator numit de Direcția Generală Juridică, Contencios și Legislație a PMB într-un mod arbitrar. ãDin datele prezentate la control nu rezultă modul în care PMB (…) a desemnat expertul evaluator, fiind prezentat doar un Raport de Evaluare, din februarie 2008, neînregistrat nici la PMB și nici la ALPAB, în baza căruia evaluatorul a stabilit că valoarea celor 18 clădiri care au format obiectul contractului de schimb cu sultă e de 5.814.000 euro. Din raportul de evaluare nu reiese valoarea dotărilor din cele 18 clădiriÒ, subliniază Nota DCUFB.

Urmare a acestor inacțiuni, PMB a încheiat contractul de schimb cu sultă (nr. 420/16. 03.2208) cu Constanda în condiții vădit defavorabile municipalității. Astfel, PMB a acceptat să primească la schimb de la Costanda "Parcul Bordei, compus din 2 parcele grevate de un litigiu în favoarea Fundației Ecocivica (…) și terenul din  bd. Aviatorilor 110-112, grevat de ipotecile și interdicțiile de înstrăinare, schimb, dezmembrare închiriere și grevare în favoarea Raiffeisen Bank". Mai mult, "prin contractul de schimb cu sultă, PMB a acceptat să încaseze în 12 luni valoarea pentru cele 18 clădiri aflate pe terenul dat la schimb, în sumă de 5.814.000 euro, stabilită de un expert evaluator în baza unui raport de evaluare, neprezentat spre aprobare CGMB, în condițiile în care, în 2005, cele 34 de clădiri aflate în Satul Francez au fost achiziționate la un preț stabilit de AVAS de 11.740.000 euro". Ca tacâmul să fie complet, PMB a agreat prin contractul parafat cu Constanda să dea la schimb și dotările aflate în cele 18 clădiri, la o valoare totală de numai 603.669 euro, care nu rezultă din niciun document de evaluare și nici din contabilitate. Probabil conștienți de faptul că afacerea "pute", oficialii PMB nu au prezentat CCR documente din care să rezulte modul de predare-preluare al terenurilor, clădirilor și dotărilor care au făcut obiectul contractului încheiat cu Constanda.

Satul Francez, predat lui Costanda de o persoană neautorizată

Pentru a cosmetiza afacerea, Videanu a emis o Notă (nr. 204/16.04. 2008) prin care a numit o comisie de predare-primire a imobilelor, formată din reprezentanți ai ALPAB și PMB. Numai că, în lipsa unei evaluări a imobilelor ce urmau a-i fi predate lui Constanda, oficialii ALPAB i-au remis fostului edil șef o adresă (nr. 1912/29.04. 2008) în care îi cereau acestuia să le comunice ce măsuri trebuie să întreprindă ALPAB, în calitate de administrator al Satului Francez în condițiile date. Cum era de așteptat, Videanu s-a făcut că plouă. Rezultatul: Costanda a încheiat la 1 aprilie 2008 cu Florea Nuța – gestionar al Satului Francez și salariat ALPAB, un proces-verbal de predare-primire, document însă neînregistrat la ALPAB sau al PMB, și ca atare neavizat, neaprobat și neînregistrat în contabilitatea municipalității. Interesant este că respectivul act a fost încheiat fără ca persoana care a semnat cu Costanda să dețină o împuternicire din partea ALPAB. Probabil acesta e motivul pentru care contractul de schimb nu a fost transmis ALPAB, astfel că cele 18 clădiri din Satul Francez predate lui Costanda se aflau înregistrate global la data controlului CCR în evidența contabilă a instituției, la valoarea de 11.740.000 euro (n.r. – inclusiv cele 18 clădiri care au fost cedate prin contractul menționat anterior). Rezultatul: "în perioada martie-iulie 2008, ALPAB s-a ocupat de administrarea celor 18 clădiri, achitând utilități, facturând și încasând chiriile datorate de persoanele fizice și juridice ce ocupă spațiile din Satul Francez, care, potrivit contractului de schimb, se aflau în proprietatea lui Costanda încă din 16.03.2008".
Pentru a dovedi că afacerea "Satul Francez" pute, CCR a subliniat că familia Costanda a vândut la 6 iunie 2008 proprietatea dobândită în baza contractului de schimb cu sultă, în valoare de 6.417.669 euro, printr-un antecontract de vânzare-cumpărare, încheiat cu Raptis-Kavouras SRL pentru 68.000.000 euro.

Premierul a păpat și el din afacerea "Satul Francez"

În mod normal, toate aceste ilegalități au fost cunoscute în mediile politice. Ca atare, afacerea ar fi trebuit anchetată de autoritățile abilitate. Însă acest lucru nu s-a întâmplat dintr-un motiv simplu: din afacere a păpat, indirect, și premierul Tăriceanu. Acest fapt reiese din Nota de Control a CCR : "Sulta 6.417.669 euro a fost achitată către PMB cu OP nr. 428/15.07.2008, de către cumpărătorul grec, în echivalent lei – 23.086.922,46 lei, situație în care PMB (…) a comunicat Biroului Notarului Public Ioana Popescu Tăriceanu, acordul de ridicare a sultei înscrise pentru 6.417.669 lei, după dovada achitării acesteia". Mai pe înțelesul tuturor, tranzacția prin care Costanda a vândut grecilor parte din "Satul Francez" a fost parafată de notarul Ioana Popescu Tăriceanu, personaj care ar fi încasat de pe urma tranzacției o taxă notarială de circa 400.000 euro. Aceste lucruri au fost de altfel dezvăluite de "Curentul" incă din 18.07.2008.

Videanu și Tăriceanu – obligați să răspundă

În finalul Notei de Control, CCR arată că toate acțiunile care au vizat afacerea "Satul Francez" s-au realizat "in perioada în care Adriean Videanu avea calitatea de ordonator principal de credite al PMB". Ca atare, Videanu va trebui să explice cum a acceptat să angajeze municipalitatea într-un raport juridic, în termeni vădit neavantajoși cu Costanda. Pe de altă parte, și Tăriceanu va trebui să explice cum a fost posibil ca din sutele de cabinete notariale din București, Costanda să aleagă să perfecteze afacerea "Satul Francez"exact la biroul notarial al soției sale. Explicații vor avea de dat și angajații Primăriei care, potrivit surselor noastre, au avut obiecții ”n momentul prezentării Notei de Control. Explicația este simplă : respectivele persoane au girat și ele afacerea Satul Francez și acum vor să-și acopere urmele. Însă până când cei care au realizat afacerea"Satul Francez", ori cei care acum vor să o acopere, vor binevoi să ofere public o explicație, DNA-ul lui Daniel Morar ar trebui să se autosesizeze din oficiu în acest caz în care corupția miroase de la o poștă.



Curtea de Conturi a României

Camera de Control București

Direcția de Control Financiar Ulterior

Nota de Constatare,

București, 08.08.2008

Subsemnata Constantinescu Emilia, controlor financiar la Camera de Conturi București – Direcția de Control Financiar Ulterior București, în baza delegației nr. 631/05.08.2008 și a legitimației nr. 2292/2000, am efectuat, în perioada 5-8 august 2008, un control la Primăria Municipiului București (PMB) cu sediul în București, B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5, și la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB) cu sediul în București, șoseaua București – Ploiești, nr. 8B, sector 1.

Controlul s-a desfășurat concomitent la PMB și ALPAB și a avut ca obiectiv verificarea modului în care s-a acționat și măsurile luate pentru evaluarea corectă a construcțiilor (vilelor) și bunurilor din dotarea acestora, aflate în Satul Francez, care potrivit HCGMB nr. 5/17.01.2008 urmează să fie predate lui Costică Costanda, așa cum rezultă din Nota DCFUB nr. 311/17.04.2008, înregistrată la PMB cu nr. 682/18.04.2008

Prin această notă, s-a adus la cunoștința Primăriei Capitalei faptul că la data controlului efectuat la această instituție (februarie- aprilie 2008), nici la nivelul PMB și nici la nivelul ALPAB, nu era efectuată o evaluare individuală a clădirilor și dotărilor din Satul Francez, și nici o înregistrare corespunzătoare a acestora în contabilitate, astfel încât la predarea terenului și clădirilor din Satul Francez, ce trebuia efectuată în baza HCGMB nr. 5/17.01.2008, există riscul nerecuperării la valoarea reală a contravalorii construcțiilor și dotărilor situate pe terenul ce a făcut obiectul schimbului, DCFUB solicitând luarea unor măsuri pentru corecta determinare a valorii clădirilor și dotărilor și înregistrarea lor corespunzătoare în contabilitate.

Din controlul efectuat a rezultat că la data emiterii Notei nr. 311 de către DCFUB, PMB avea deja perfectat un contract de schimb cu sultă pentru cele 18 clădiri, a căror valoare a fost stabilită de un expert evaluator.

Din datele prezentate la control nu rezultă modul în care PMB prin Direcția Generală Juridică, Contencios și Legislație a desemnat expertul evaluator, fiind prezentat doar un Raport de Evaluare, din februarie 2008, neînregistrat nici la PMB și nici la ALPAB, în baza căruia evaluatorul a stabilit că valoarea celor 18 clădiri care au format obiectul contractului de schimb cu sultă este de 5.814.000 euro.

Din raportul de evaluare nu reiese valoarea dotărilor din cele 18 clădiri.

În consecință, PMB a încheiat contractul de schimb cu sultă nr. 420/16. 03.2208 (anexa nr. 1) în condiții vădit în defavoarea municipalității, astfel:

1) a primit la schimb terenul "Parcul Bordei", compus din 2 parcele (str. I. V. Turgheniev nr. 11-15 și B-dul Aviatorilor nr. 110-112), ambele grevate de un litigiu în favoarea Fundației Ecocivica, având ca obiect "Contestație – Legea 10/2001", și în plus terenul din B-dul Aviatorilor nr.110-112, grevat de ipotecile și interdicțiile de înstrăinare, schimb, dezmembrare închiriere și grevare în favoarea Raiffeisen Bank SA.

2) a acceptat prin contractul de schimb cu sultă să încaseze într-un termen de 12 luni valoarea pentru cele 18 clădiri aflate pe terenul dat la schimb, în sumă totală de 5.814.000 euro, stabilită de un expert evaluator în baza unui raport de evaluare (anexa 2), neprezentat spre aprobare CGMB, în condițiile în care, în anul 2005, cele 34 de clădiri, aflate în Satul Francez, au fost achiziționate la un preț stabilit de AVAS de 11.740.000 euro.

3) a dat la schimb și dotările aflate în cele 18 clădiri, la valoarea totală de 603.669 euro, valoare care nu rezultă din niciun document de evaluare și nici din contabilitate.

Precizăm faptul că la control nu au fost prezentate documente din care să rezulte modul de predare-preluare al terenurilor, clădirilor și dotărilor care fac obiectul contractului de schimb cu sultă.

Primarul General al Capitalei, prin Nota nr. 204/16.04.2008 (anexa nr.3), a numit o comisie de predare-primire a imobilelor, formată din reprezentanți ai ALPAB și PMB. La nota respectivă, ALPAB a solicitat cu Adresa nr. 1912/29.04.2008 (anexa nr.4) comunicarea măsurilor pe care trebuie să le întreprindă în calitate de administrator al Satului Francez, referitor la contractul de schimb cu sulta nr. 420/16.03.2008 și Nota Primarului General nr. 204, adresă rămasă fără răspuns.

Din documentele prezentate reiese că între Costanda și Florea Nuța – gestionar al Satului Francez, salariată ALPAB, s-a încheiat un proces-verbal de predare-primire, din 01.04.2008 (anexa nr. 5), neînregistrat nici la ALPAB și nici la PMB, neavizat, neaprobat și neînregistrat în contabilitate.

Este de precizat faptul că în acest proces-verbal încheiat de gestionară, care nu avea împuternicire din partea instituției în care lucra, au fost înscrise ca predate numai 16 din cele 18 clădiri nominalizate în contractul de schimb cu sultă.

Contractul de schimb mai sus menționat nu a fost transmis la ALPAB, entitate ce administrează "Satul Francez", astfel că la data controlului cele 18 clădiri din Satul Francez se află înregistrate global în evidența contabilă a ALPAB, la valoarea de 11.740.000 euro, inclusiv cele 18 clădiri care au fost cedate prin contractul menționat anterior.

Mai mult, în perioada martie-iulie 2008, ALPAB s-a ocupat în continuare de administrarea celor 18 clădiri, achitând utilități, facturând și încasând chiriile datorate de persoanele fizice și juridice ce ocupă spațiile din Satul Francez, care, potrivit contractului de schimb, se află în proprietatea familiei Costanda, încă de la data de 16.03.2008.

Un aspect relevant asupra modului în care au fost evaluate cele 18 clădiri o constituie faptul că noul proprietar – familia Costanda – a vândut proprietatea dobândită în baza contractului de schimb cu sultă în valoare de 6.417.669 euro, la un preț de 68.000.000 euro (așa cum reiese din antecontractul de vânzare-cumpărare cu S.C. Raptis-Kavouras S.R.L., încheiat în 06.06.2008 – anexa nr. 6).

Sulta în sumă de 6.417.669 euro a fost achitată către PMB cu OP nr. 428/15.07.2008 (anexa nr.7), de către cumpărătorul grec, în echivalent lei – 23.086.922,46 lei, situație în care Primăria Municipiului București, prin Direcția Juridic, Contencios și Legislație, a comunicat Biroului Notarului Public Ioana Popescu Tăriceanu acordul de ridicare a sultei înscrise pentru suma de 6.417.669 lei, după dovada achitării acesteia (anexa nr. 8).

În concluzie, se poate constata că reprezentanții PMB, care au semnat contractul de schimb cu sultă nr. 420/16.03.2008, au angajat municipalitatea într-un raport juridic, în termeni vădit neavantajos prin:

– a acceptat la schimb un teren fără construcții, grevat de sarcini și litigii;

– a cedat la schimb un teren liber de sarcini, cu construcții, evaluate la un preț mult mai mic decât prețul real (avându-se în vedere comparația cu prețul plătit de PMB în anul 2005 sau cu prețul încasat de Costanda în anul 2008).

Toate aceste acțiuni s-au realizat în perioada în care Primarul General al Capitalei era domnul Adriean Videanu, care avea calitatea de ordonator principal de credite al PMB.

Prin semnarea prezentei Note de constatare se recunoaște restituirea actelor și documentelor puse la dispoziția organelor de control.

Prezenta notă de constatare a fost încheiată în 2 (două) exemplare, înregistrată la Primăria Municipiului București sub nr./08.08.2008, din care un exemplar a fost luat de organul de control.

Controlor Financiar             Primar P.M.B.

Emilia Constantinescu        Sorin Oprescu

Director Economic

Busioc Camelia

Din partea ALPAB

Virgil Cârstea

Contabil Șef

Usein Iuxel

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.