Home Actualitate Scandal pe „cașcaval” la Operetă

Scandal pe „cașcaval” la Operetă

DISTRIBUIŢI

Nemulțumiți de faptul că nu mai primesc cu dedicație roluri în diverse reprezentații, cinci artiști ai Operetei din București, în frunte cu Patricia Seymour, fiica fostului ambasador al României în Austria, Traian Chebeleu, au declanșat un adevărat război împotriva actualei conduceri a instituției. Conform datelor oficiale, cei cinci protestatari au obținut în intervalul 2005 – 2008 venituri de sute de milioane de lei vechi, după ce au primit cu dedicație anumite roluri în câteva reprezentații.  Însă din momentul în care actuala conducere a decis ca rolurile să se repartizeze doar pe bază de castinguri, salariile lor au scăzut dramatic, deoarece aceștia n-au mai reușit să-și câștige prezența pe scenă.

Cinci artiști care au încasat în trei ani salarii fabuloase pentru apariția în doar câteva spectacole sunt nemulțumiți că nu mai primesc direct roluri, ci sunt obligați să participe la castinguri impuse de noua conducere a instituției

Scandal la Teatrul Național de Operetă (TNO) "Ion Dacian"! Cinci artiști, nemulțumiți că noul director al instituției, Răzvan Dincă, organizează castinguri pentru distribuirea rolurilor în diverse operete, refuzând astfel să mai acorde calitatea de prim-solist contra unor "atenții" anumitor "dinozauri", au demarat o campanie de denigrare a acestuia. Primul conflict dintre noul director și cei cinci angajați ai Operetei din București s-a produs la lansarea spectacolului "Broadway. București", un colaj alcătuit din 14 dintre cele mai cunoscute musical-uri ale tuturor timpurilor. Faptul că Alexandru Dincă a recurs la casting pentru realizarea respectivului spectacol i-a supărat peste măsură pe "dinozaurii" de la Operetă, care s-au văzut în postura de "tinere speranțe". Ca atare, simțindu-și pozițiile amenințate, vechii artiști au decis să apeleze la notorietate pentru a încerca să-l îndepărteze pe Dincă de la conducerea instituției. Rezultatul: "rezervele" au făcut o serie de memorii către mai multe instituții ale statului, în care îl acuză pe Dincă, fără însă a prezenta dovezi concrete, de "disfuncții în funcționarea instituției", inclusiv de "deturnare de fonduri".

Castingul, "sămânță" de reclamații

Supărați de faptul că Răzvan Dincă încearcă să promoveze tinere talente, cinci artiști – Mihnea Lamatic, soția acestuia, Gladiola Nițulescu, Mioara Manea Arvulescu, Daniel Madia și Patricia Seymour (fiica fostului ambasador Traian Chebeleu) – au demarat o campanie de denigrare a actualului director al Operetei. Motivul îl constituie faptul că Dincă a decis distribuirea rolurilor prin castinguri, fapt ce a lăsat pe bară artiști cu vârste cuprinse între 70 și 80 de ani, ori așa-ziși artiști care erau obișnuiți să-și obțină rolurile în schimbul notorietății sau a acordării de anumite atenții către fosta conducere a instituției. Ca atare, cei cinci "revoluționari", printre care și Patricia Seymour – fiica fostului ambasador Traian Chebeleu, au apelat la diverse relații personale (n.r. – inclusiv din sfera politică), pentru a-l îndepărta de la conducerea Operetei pe Răzvan Dincă. Cum în orice război se folosesc și metode mai puțin ortodoxe, cei cinci l-au acuzat pe Dincă, fără însă a prezenta dovezi concrete, de faptul că acesta ar fi deturnat anumite fonduri.

Roluri încredințate direct, apariții puține, dar mulți bani

Decizia lui Răzvan Dincă de a distribui rolurile doar pe bază de casting a avut darul de a irita spiritele în Operetă, ca urmare a faptului că anumiți artiști, care în trecut obținuseră venituri importante din distribuția lor în diverse reprezentații, s-au văzut obligați să stea pe tușă. Consecința: veniturile lor au scăzut dramatic. Din acest motiv, crezând în reînvierea vremurilor trecute, când primeau remunerații grase pentru prezența în doar câteva spectacole pe an, "rezervele" au recurs la o stratagemă bine-cunoscută: atacarea actualei conduceri. Primul pe lista de "revoluționari" a fost Mihnea Lamatic, artist care colaborează atât cu Opereta, cât și cu Opera Română și care a refuzat să joace într-un rol câștigat în urma unui casting. Conform datelor oficiale, în perioada 2005-2008 Lamatic a încasat pentru distribuirea în doar 12 spectacole suma incredibilă de 879 milioane de lei vechi, ceea ce înseamnă  aproximativ 73,5 milioane de lei vechi/reprezentație – o sumă pe care nu o primesc nici marii artiști ai lumii. Alături de Lamatic, în acțiunea de denigrare a directorului Dincă s-a alăturat și soția acestuia, Gladiola Nițulescu, artistă care pentru prezența în 22 de spectacole în perioada 2005-2008 a obținut venituri de 767,84 milioane lei vechi (n.r. – 34,9 milioane lei vechi/reprezentație). Alături de cei doi soți, care nu acceptă nici în ruptul capului ideea de a participa la castinguri pentru a primi roluri, s-au alăturat și Mioara Manea Arvulescu (artistă care în intervalul 2005-2008 a încasat pentru repartizarea în 27 de spectacole aproximativ 1,1 miliarde de lei din bani publici), Patricia Seymour – fiica lui Traian Chebeleu, fost ambasador al României în Austria (pentru 26 de spectacole în care a fost distribuită între 2005-2008, aceasta a primit o remunerație de 318 milioane lei vechi) și Daniel Madia (artist care în ultimii doi ani nu a jucat în niciun rol din cauză că a dorit să urmeze cursurile Facultății de Drept).

Protestatarii vor și sindicatul artiștilor

Interesant este că, pentru a "generaliza" scandalul, în afara sesizărilor fără obiect înaintate către diverse instituții ale statului, cei cinci artiști au recurs la o stratagemă care a aprins și mai mult spiritele în cadrul Operetei: preluarea sindicatului artiștilor. Ca atare, cei cinci s-au înscris în sindicatul artiștilor și, la ultima întrunire a organizației, grație unor alegeri trucate, au reușit să preia controlul acesteia, fapt ce a atras o acțiune în instanță din partea fostei conduceri a sindicatului (n.r. – la adunarea generală care a decis alegerea unei noi conduceri au participat 57 de artiști, dar Mioara Manea Arvunescu a reușit performanța de a avea 62 de voturi pentru candidatura sa la șefia organizației). Interesant este că la momentul preluării sindicatului artiștilor din Operetă de către cei cinci protestatari, fiica lui Traian Chebeleu, Patricia Seymour, se afla oficial în concediu medical, însă ea a fost pe baricade în încercarea de a-și convinge colegii să se ralieze acțiunii de îndepărtare a actualei conduceri a Operetei.
Inițial, alături de cei cinci protestatari, s-au mai aflat alți cinci artiști, însă pe parcursul derulării evenimentelor, conștientizând faptul că sunt atrași într-un joc de interese benefic unui grup restrâns de persoane, care doresc păstrarea unor beneficii patrimoniale pentru diverși "dinozauri", aceștia au renunțat la proteste.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.