Home Actualitate Scandalul gazelor lasa Romania in frig

Scandalul gazelor lasa Romania in frig

DISTRIBUIŢI

Gazele naturale par sa fie cel mai nou motiv de scandal in Romania. Scumpirea gazelor naturale – care va declansa o majorare a tarifelor la energia electrica si termica – a devenit deja samanta de scandal la nivelul autoritatilor centrale si locale. Desi scumpe, gazele lipsesc insa in anumite regiuni, fapt ce a generat tensiuni dupa ce romanii din mai multe judete au sesizat ca tremura de frig din cauza ca anumite autoritati locale si diverse companii nu cad la pace in privinta noilor contracte de furnizare a gazului din pricina debitelor pe care furnizorii le au de incasat pentru termoficare.

Desi iarna aproape ca a sosit, autoritatile nu au asigurat, prin contracte, ca vor avea o cantitate suficienta de gaze din import pentru sezonul rece. Nici cu gazul intern nu stam bine, tinand cont ca nici Distrigaz Sud si nici Distrigaz Nord nu au incheiat inca niciun contract cu Petrom, pe motiv ca societatea petroliera autohtona le-a cerut o caruta de bani.

Chestiunea, departe de a fi rezolvata, a generat un conflict major intre autoritati, mai ales din pricina preturilor piperate. Insa acestea arunca pisica una in curtea alteia. De exemplu, seful Autoritatii de Reglementare in Domeniul Gazelor se scuza si-l acuza pe ministrul economiei, Codrut Seres, ca nu a intervenit pentru ca distribuitorii interni sa-si schimbe contractele astfel incat aprovizionarea cu gaze naturale a populatiei sa nu sufere. La randul sau, ministrul ii acuza pe actorii implicati in stabilirea preturilor si reclama ca SNP Petrom face legea pe piata, cerand preturi pe care distribuitorii nu le accepta. In plus, ministrul ii cearta si pe distribuitori pentru ca nu au avertizat asupra situatiei de criza din timp si pentru ca nici nu s-au asigurat, prin contracte, ca vor avea suficiente gaze.

Pana una-alta, din tot acest scandal, care nu se va termina prea curand, singurii care pierd sunt romanii, obligati sa scoata mai multi bani din buzunare pentru gaz chiar din aceasta luna. Culmea este ca desi vor plati mai mult, romanii nu au nici o certitudine ca vor avea gaze si ca acestea nu se vor mai scumpi inca o data. Daca situatia nu se va rezolva, gazele s-ar putea scumpi inca o data, cunoscand faptul ca vecinii de la est, care ne aprovizioneaza cu gaze, pot invoca oricand varii motive ale unei majorari pe care sa fim obligati sa le acceptam pentru ca Distrigaz Sud si Distrigaz Nord nu au contracte de import care sa contina clauze asiguratorii.

Bistrita ramane in frig

Ieri, dupa ce vreme de doua zile peste 8.000 de elevi bistriteni au refuzat sa participe la cursuri din cauza friguli din scoli, compania E.ON Gaz Romania a fost obligata de o instanta a Tribunalului Bistrita-Nasaud sa semneze contractul cu Primaria Bistrita si sa furnizeze gaz centralei termice a orasului. Sentinta are titlu executoriu, motiv pentru care Primaria Bistrita a notificat Compania E.ON Gaz Romania sa trimita pana azi, la ora 12.00, un reprezentant care sa ridice sigiliul de la centrala termica a orasului, astfel incat aceasta sa poata functiona. Desi exista respectiva sentinta, e greu de crezut ca E.ON Gaz Romania va semna contractul de furnizare a gazului pe motiv ca are de recuperat de la fosta firma de termoficare din Bistrita, SC Proditerm SA, restante in valoare de 6 milioane de lei reprezentand contravaloarea gazului consumat in iarna 2005-2006. Ca atare, peste 1.000 de apartamente din Bistrita si mai multe institutii publice si scoli, care depind de sistemul centralizat de termoficare, risca sa ramana in continuare fara caldura, tinand cont ca reteaua de distributie este in proprietatea E.ON Gaz.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.