O serie de oficiali din cadrul Ministerului Apararii Nationale sunt acuzati ca au facut presiuni pentru a oferi un contract lui Ovidiu Tender. Tentativa acestora a esuat, dar imediat au intrat in joc procurorii care au dispus arestarea a sapte ofiteri. Ulterior, sub supravegherea generalului Marin Maciuca, SC Tender SA primea 104 miliarde de lei pentru combustibilul vandut la un pret foarte mare. Colonelul Fanica Tucaliuc, unul dintre victimele lui Tender, a fost repus in drepturi dupa ce afaceristul a incasat banii. Acesta sustine ca scandalul -Mita cu epoleti- a fost regizat pentru prosperitatea lui Ovidiu Tender. In acest timp, garda veche din MApN nu stie cum sa ii ascunda ministrului Atanasiu si opiniei publice adevarul.
Presiuni pentru a oferi contractul lui Tender
In data de 17 iulie 2003, unitatea militara 02574 anunta in -Monitorul Oficial- ca doreste sa cumpere 65 tone de combustibil usor tip M si peste 3.260 tone de combustibil lichid tip III. Conform acestui anunt, ofertele se puteau depune pana la data de 4 august. In data de 15 august, generalul Maciuca si reprezentantii Tender SA au negociat un contract cu numarul 203, care de altfel este secret. Cu toate acestea, se pare ca respectivul contract nu a fost pus in practica, deoarece Marin Maciuca nu avea atributia necesara pentru a achizitiona respectivele cantitati de combustibil.
Aceste atributii reveneau UM 02033 din Iasi, care incheiase deja un contract cu alta companie. Aceasta problema se pare ca l-a enervat foarte tare pe Tender. -In cursul anului 2003 mai participase la o licitatie la UM 02031 din Bucuresti si s-a clasat pe locul 2, deoarece facuse o oferta cu 23 de miliarde mai mare. Un reprezentant al domnului Tender a incercat sa il mituiasca pe comandantul acestei unitati, amenintandu-l ca pana la urma va face contractul si fara el-, spune colonelul Fanica Tucaliuc, fostul comandant al UM 02033 din Iasi.
Arestari la comanda
Pentru a semna contractul 310 din decembrie 2003, Tender trebuia sa scape de comandantii unitatilor teritoriale care nu doreau sa cumpere combustibil scump de la firmele sale. In august, fostul sef al Statului Major General, Mihai Popescu, actualmente membru marcant al PSD, anunta ca va controla depozitele de combustibil ale armatei. Motivatia era ca la o unitate din Vatra Dornei era frig in momentul in care Popescu o vizitase. Aspectul este ilar, deoarece vizita s-a efectuat in plina vara, dar acest lucru nu a impiedicat procurorii sa intervina.
In cateva luni, sapte ofiteri de rang inalt au fost ridicati de anchetatori. Cu toate acestea, contractele incheiate de acestia cu firmele care furnizau armatei combustibil nu puteau fi reziliate. Acest lucru nu a fost posibil nici dupa ce patronii respectivelor firme au fost retinuti. -Pana la urma, au arestat si furnizorii companiei care livra marfa firmei care semnase contractul cu noi-, explica Tucaliuc.
Intr-adevar, Daniela Lungu si Gheorghe Tuluc au fost arestati de procurori, iar in acel moment contractele au putut fi reziliate. Acest lucru s-a petrecut totusi in ciuda faptului ca nici o neregula nu era semnalata de unitatile care primeau marfa de la alte firme decat de la cea a lui Tender. Ei au fost eliberati apoi la scurta vreme dupa ce generalul Maciuca a parafat intelegerea de 104 miliarde de lei cu firma controversatului afacerist timisan.
Reziliere ordonata
In ciuda arestarilor si a presiunilor imense exercitate, functionarii MApN nu puteau sa rezilieze contractele numai de dragul lui Tender. Astfel, prin adresa 2943 din data de 13.11.2003, juristul UM 02033 din Iasi informa comandantul acestei unitati ca -pana la data la care s-au prezentat la sediul nostru specialisti din cadrul PNA, nu au existat motive de reziliere a contractelor, deoarece furnizorii isi indeplineau obligatiile asumate-.
Prin acelasi act, consilierul juridic Dorica Marinescu amintea ca spusele fostului sef al SMG, generalul Mihai Popescu, nu sunt reale, -din documentele existente la unitatea noastra, referitoare la calitate, nu rezulta ca pana la data de 22.10.2003 ne-a fost furnizat combustibil necorespunzator calitativ-, se arata in adresa.
Pret mai mare pentru prietenul PSD
Rezilierea contractelor incheiate de unitatile militare teritoriale cu diferite firme a oferit posibilitatea generalului Marin Maciuca sa poata incheia un astfel de contract cu SC Tender SA. Acest lucru era facut in ciuda faptului ca in depozitele mai multor unitati din intreaga tara existau deja rezerve considerabile de combustibil deja platite de armata. Mai mult, Maciuca a semnat un contract de 104 miliarde de lei in care tona de combustibil lichid tip III era cumparata, conform informarii urgente a lt. col. Victor Mone, cu 20.765.000 de lei, ceea ce reprezinta un pret cu aproape trei milioane de lei mai mare decat cel la care se cumpara benzina pana la momentul respectiv.
MApN se conformeaza legilor americane
Profitand de faptul ca ministrul Theodor Atanasiu era ocupat cu vizita presedintelui Basescu in Irak, oficialii MApN au incercat sa nu vorbeasca despre aceasta afacere. Locotenent-colonelul Liviu Flutur a incercat sa traga cat mai mult de timp, iar in momentul in care a vazut ca avem toate informatiile necesare, nu a mai dorit sa mai discute. -Avem dreptul sa nu spunem nimic, conform legilor americane-, a spus Flutur pentru a-si apara sefii.