Home Actualitate Scolile au fost cele amenintate de bombe false

Scolile au fost cele amenintate de bombe false

DISTRIBUIŢI

In primele noua luni ale anului trecut, Inspectoratul General al Politiei Romane contabilizase 120 de alarme false cu bomba. Din cauza faptului ca in Capitala se gasesc cele mai importante institutii, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti s-a confruntat cu 30% din totalul de amenintari inregistrate la nivel national. La dispeceratul DGPMB au fost inregistrate 48 de apeluri telefonice prin care era anuntata amplasarea unui dispozitiv exploziv intr-un anumit spatiu. De fiecare data s-a dovedit ca este vorba despre o alarma falsa, iar in sapte dintre aceste situatii, anchetatorii au reusit sa puna mana pe autorii acestor fapte. Sase infractori au fost prinsi, ei fiind acuzati pentru sapte alarme false. In provincie au fost inregistrate 71 de fapte, iar politistii de acolo au prins nu mai putin de 30 de autori, fiind mai prolifici decat colegii lor din Capitala.

Cele mai vizate institutii care au fost amenintate cu bomba in 2004 au fost institutiile de invatamant. Nu mai putin de 44 de cazuri din cele 120 inregistrate au vizat scoli, licee sau universitati. Acest lucru se datoreaza faptului ca elevii spera sa scape de ore din cauza evacuarii claselor pentru cautarea bombelor. Cu toate acestea, amenintarile facute de adolescenti sunt si cel mai simplu de identificat, deoarece politia verifica apoi cataloagele si constata cine a absentat in momentul in care s-a efectuat telefonul de amenintare.

Un numar mare de apeluri telefonice s-au inregistrat si pentru cazurile care vizau sedii ale politiei, hoteluri sau serviciul de ambulante.

Conform Inspectoratului General al Politiei Romane in 95 de cazuri din cele 120 inregistrate s-a urmarit in mod clar perturbarea activitatii la respectivele institutii. Numai in 12 cazuri autorii au urmarit numai amuzamentul. Cu toate acestea, oamenii legii au descoperit si doua situatii in care infractorii incercau sa obtina foloase materiale de pe urma faptelor sale.

Majoritatea acestor anunturi au fost efectuate intre 6 dimineata si 4 dupa-masa, fapt care arata ca scopul lor era de a lipsi de la scoala sau de la serviciu. Astfel, 85 din apeluri au fost efectuate in acest interval orar, 24 de anunturi au fost inregistrate intre orele 16 si 22 si numai 10 anunturi au fost primite noaptea.

Din suspectii prinsi de politie in 2004, noua au fost deja judecati si condamnati, sase au primit numai amenda penala, iar 20 de autori sunt cercetati in prezent de procurori. In aproape 15 cazuri, in momentul in care autorii au fost identificati, s-a dispus cercetarea acestora in arest preventiv.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.