Despre droguri si drogati, romanii au aflat prima oara, dupa 1989, din filmele -decadente- americane. Atunci nimeni nu credea insa ca acest flagel o sa atinga si tara noastra. Odata cu ridicarea cortinei de fier, grupurile mafiote straine au intrat si pe piata romaneasca. Autoritatile statului erau, si atunci ca si acum, complet nepregatite, fiind -luate prin surprindere-. Profitind de aceasta situatie retelele de distributie a -moartei albe- s-au dezvoltat nestingherit, Romanaia devenind o placa turnanta a traficului si consumului de droguri.
S-a ajuns ca distribuitorii sa -intoxice- si copii de 10-12 ani
Continua lupta pentru cistigarea unui segment cit mai larg de consumatori de droguri i-a determinat pe traficanti sa-si indrepte privirile mai ales spre centrele universitare, iar, mai apoi, si spre licee si chiar scoli generale. Toate datele statistice indica, fara dubiu, ca virsta consumatorilor a scazut continu, inregistrindu-se si cazuri in care copii de 10-12 ani au fost internati pentru dezintoxicare. Metodele folosite de traficanti pentru racolarea de noi clienti sunt din ce in ce mai perverse, acestia recurgind in anumite cazuri la introducerea narcoticelor in bauturi sau dulciuri sau la oferirea gratuita, pentru o anumita perioada de timp a drogului. Dupa insalarea dependentei, tinerii sunt pusi in situatia de a plati din ce in ce mai multi bani pe doza zilnica. Nu de putine ori consumatori ajunga sa vinda tot ce au in casa, sa fure de la parinti sau sa se prostitueze pentru a putea face rost de bani.
Ultimul studiu socilogic realizat arata ca aproximativ 10% din elevii de liceu au folosit, cel putin odata, un drog ilegal, iar 5,3% au folosit tranchilizante fara sa aiba prescriptia medicului. Acelasi studiu a aratat ca, in general, proportia celor care au declarat ca au consumat droguri este mai mare pentru baieti decit pentru fete. De la aceasta regula fac exceptie consumatorii de cocaina unde numarul fetelor care au folosit acest drog este aproape dublu fata de cel al baietilor. Un alt studiu realizat de o organizatie non-guvernamentala releva, si el, ca numarul consumatorilor minori este extrem de mare, acesta indicind ca aproximativ 15% din elevi au folosit substante psihotrope.
In loc sa se implice, directorii de scoli prefera sa raporteze ca nu au elevi care se drogheaza
Situatia este cunoscuta de toti factorii de raspundere din Ministerul de Interne, Ministerul Educatiei sau Ministerul Sanatatii. -Fenomenul consumului de droguri in rindul elevilor sau al liceenilor nu mai este un secret pentru nimeni. In marea majoritate a liceelor din mediul urban exista cazuri de copii care au ajuns dependenti. O situatie exacta inca nu exista. Nu se poate spune cu exactitate citi copii, in care licee sau scoli, in ce orase-, declara Dmitru Dumitru, director in cadrul Ministerului Educatiei.
-Consumul de droguri este o problema cu care ne confruntam de citiva ani. Experienta capatata pina in acest moment arata ca nu se poate vorbi de o anumita arie de raspindire, drogurile patrunzind atit in liceele din centrul Capitalei, considerate a fi de elita, cit si in liceele sau solile de la periferie, acolo unde rata ridicata a infractionalitati implica si un consum mai ridicat de stupefiante-, explica inspectorul scolar Ioana Grecu.
Singurii care refuza sa admita ca exista probleme sunt directorii scolilor si liceelor respective. Conform parerii acestora nici unul dintre elevii sai nu este consumator de droguri, fiind toti niste sfinti. -Nu exista unitate scolara in care sa nu existe cel putin un consumator de droguri. A spune ca nu exista asa ceva reprezinta fie o necunoastere a problemei fie o ascunderea adrevarului,- explica maiorul Liliana Simion, ofiter in cadrul Serviciului de Prevenire din Politia Capitalei.
Numarul din ce in ce mai mare de consumatori si mai ales cresterea infractionalitatii juvenile cauzata de consumul de droguri au atras atentia autoritatilor care au decis lansarea unui amplu program national de prevenire a consumului. -Doar anul trecut peste 5.000 de tineri consumatori de droguri s-au prezentat la medici pentru a urma o cura de dezintoxicare. Numarul real este insa mult mai mare-, adauga Liliana Simion.
Programe, programe, programe…
Lasata timp de aproape 11 ani deoparte, problema consumatorilor de droguri minori a fost readusa in actualitate in ultimele luni.
Noul program lansat de Ministerul de Interne incearca sa implice aceleasi institutii, de aceasta data trecindu-se insa de stadiul discutiilor sterile.
-Acest program presupune constituirea unor comisii judetene formate din profesori, medici, psihologi, si politisti, care sa se deplaseze in scoli si sa explice elevilor riscul la care se expun. Mai mult vor exista centre specializate de conseiere, elevii cu probleme putind sa vina oricind sa ceara ajutorul. Totodata vor exista medici specialisti care sa-i indrume si sa supravegheze tratamentul de dezintoxicare-, declara Liliana Simion.
Ca absolut intotdeauna, problema banilor va fi cea care va face diferenta. -Daca vor fi alocati bani, daca oamenii vor fi platiti pentru munca lor si vor exista conditi, programul are toate sansele de conduce la scaderea numarului consumatorilor. Daca nu, totul va fi doar o alta poveste. Primul test va fi facut chiar in aceste zile, cind primariile vor trebui sa puna la dispozitia comisiilor anumite birouri in care sa ne desfasuram activitatea. Pina acum doar Sectorul 3 a facut acest pas. Asteptam sa vedem cum vor decurge lucrurile-, adauga inspectorul scolar Ioana Grecu.