Mai multe organizații de mediu, printre care se numără Comunitatea Declic, Zero Waste România și Agent Green, cer Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să elimine finanțarea sistemului garanție-returnare din Planul Național de Redresare și Reziliență.
În forma actuală, PNRR îi favorizează pe marii producători de băuturi și pe importatori, în detrimentul administrațiilor locale care au nevoie de fonduri pentru a putea dezvolta infrastructura de colectare separată a deșeurilor.
Nicăieri în Europa, sistemele garanție-returnare nu sunt finanțate prin fonduri publice.
Sistemul garanție-returnare este unul de tip responsabilitate extinsă a producătorului (EPR). Potrivit acestui principiu, producătorului îi revine obligația de a susține financiar sistemul și de a recupera ambalajele introduse pe piață. Astfel, în cazul sistemului garanție-returnare, cei care trebuie să asigure finanțarea sunt producătorii și importatorii de băuturi, nu statul.
De aceea, organizațiile Declic, Zero Waste România, Agent Green, Asociația SNK, România Ecologică, Asociația Mai bine și Reloop cer ministerului să direcționeze investițiie din PNRR către proiectele administrațiilor locale, pentru a le asigura acestora investițiile necesare creării infrastructurii municipale de colectare separată la sursă a deșeurilor și a instalațiilor de sortare, recuperare și tratare biologică a deșeurilor.
„PNRR acordă fondurile în direcția greșită. Potrivit principiului poluatorul plătește, marii producători de băuturi au obligația și responsabilitatea de a investi în sistemul de garanție-returnare, pentru că ei sunt cei care introduc ambalaje pe piață. Această alocare înseamnă mai puține investiții în infrastructura municipală de colectare separată, necesară pentru îndeplinirea Pactului Verde European, a declarat Ana Racheleanu’’, campaigner Declic.
Puteți accesa aici scrisoarea deschisă adresată Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, pentru mai multe detalii și argumente tehnice.