Home Actualitate Se cere suspendarea negocierilor de aderare la UE

Se cere suspendarea negocierilor de aderare la UE

DISTRIBUIŢI

Proiectul Raportului pentru Romania, realizat de baroneasa Emma Nicholson si care va fi prezentat la Bruxelles la mijlocul lunii iunie, declanseaza un adevarat scandal. Parlamentarii europeni ii ameninta pe liderii de la Bucuresti ca vor cere suspendarea negocierilor de aderare a Romaniei la UE. Punctele cele mai critice din raport se refera la situatia copiilor institutionalizati si la ritmul lent al reformelor economice.

Parlamentarii europeni vor cere suspendarea negocierilor de aderare a Romaniei la UE, in cazul in care Guvernul roman nu rezolva problema copiilor abandonati, se arata intr-un raport referitor la progresele Romaniei in procesul de aderare. Documentul subliniaza ca problema copiilor institutionalizati este departe de a fi rezolvata, in ciuda promisiunilor repetate ale Guvernului roman.

Mai mult, raportorul pentru Romania, baroneasa Nicholson de Winterbourne, a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului -Financial Times-, ca statul roman incurajeaza femeile sa isi trimita copiii in orfelinate. Baroneasa mai precizeaza, in -Financial Times-, ca exista legaturi stranse intre oficialii Guvernului si agentiile internationale de adoptii. Baroneasa Emma Nicholson de Winterbourne a declarat ca Romania nu respecta nici criteriul politic de aderare la UE (care se refera la stabilitatea institutiilor democratice, respect pentru drepturile omului si pentru drepturile minoritatilor), deoarece situatia copiilor institutionalizati incalca drepturile omului. Cum acest criteriu politic este un criteriu de care depinde inceperea negocierilor de aderare, baroneasa Emma Nicholson propune ca negocierile cu Romania sa fie intrerupte pana la indreptarea situatiei.

In proiectul de raport se mai arata ca Romania se afla mult in urma tuturor celorlaltor tari candidate, iar decalajul devine mai ridicat pe zi ce trece. Tara noastra a incheiat numai sase din cele 31 de capitole de negociere, pe cand Cehia a incheiat 15, iar Slovacia – 12. Un alt aspect criticat in raport se refera la bugetul adoptat in luna aprilie, care, in opinia parlamentarilor UE, se bazeaza pe prevederi -prea optimiste-, care ar putea dauna stabilitatii macroeconomice a Romaniei. Documentul mai indica faptul ca masurile impotriva coruptiei se lasa asteptate, iar Romania risca sa piarda 100 milioane de euro din asistenta europeana, din cauza incapacitatii administratiei de a cheltui banii eficient.

-Raportul despre Romania reprezinta pozitia deputatului Emma Nicholson-

Presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, deputatul Elmar Brok, a declarat ca raportul despre Romania reprezinta deocamdata doar pozitia deputatului Emma Nicholson de Winterbourne, raportor pentru Romania. Daca faptele prezentate de Emma Nicholson in raport sunt adevarate, in privinta copiilor institutionalizati, exista motive pentru a cere suspendarea negocierilor de aderare cu Romania, a adaugat Elmar Brok.

Presedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European a declarat ca este important ca situatia sa se clarifice inainte ca Parlamentul sa ia o asemenea decizie. Guvernul roman va putea explica situatia actuala, tot nerezolvata, a copiilor orfani si va fi invitat sa prezinte un plan de lucru credibil pentru a remedia problema. Elmar Brok a adaugat ca, pentru moment, raportul este inca in stadiu de proiect si continutul ar putea fi schimbat pana sa fie propus pentru vot in Parlament sau ar putea fi amendat in timpul dezbaterii in plen. Insa el declara ca daca situatia nu se schimba si daca Guvernul roman nu aduce explicatii, e posibil ca raportul sa fie adoptat cu aceasta clauza, cerand suspendarea negocierilor de aderare. Deputatul german spune insa ca textul raportului a fost in mod deliberat lasat sa apara inainte de vot pentru a da un semnal Guvernului roman si a face presiuni asupra autoritatilor de la Bucuresti pentru a remedia problema. Elmar Brok crede ca baroneasa Emma Nicholson of Winterbourne a dorit sa lanseze un avertisment Guvernului roman asupra gravitatii problemei. In privinta acuzatiilor de coruptie pe care Emma Nicholson de Winterbourne le lanseaza oficialilor romani, care ar fi interesati in mentinerea situatiei pentru ca lucreaza mana in mana cu organizatiile internationale de adoptie, Elmar Brok a declarat ca nu a vazut inca dovezi in acest sens. Presedintele Comisiei de afaceri externe recunoaste ca problema copiilor institutionalizati din Romania a devenit o problema emotionala in UE, dar Parlamentul European are datoria sa actioneze si sa semnaleze problema care nu a fost rezolvata, dupa repetate promisiuni din partea autoritatilor romane.

Raportul este -lipsit de fundament-

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, considera ca raportul preliminar intocmit de Comisia de politica externa a Parlamentului European este -lipsit de fundament- si si-a exprimat speranta ca el va intra in atentia parlamentarilor europeni intr-o alta forma. Vacaroiu a spus ca raportorul Emma Nicholson ar fi trebuit sa consulte rapoartele Politiei, care indica o scadere a criminalitatii, si sa fi avut in vedere toate masurile adoptate de Guvern pentru securizarea frontierelor. In plus, au fost adoptate mai multe masuri pentru imbunatatirea situatiei copiilor, fiind deja in lucru un proiect de lege pentru protectia copilului, care ar putea fi depus la Parlament la inceputul sesiunii viitoare, a adaugat Vacaroiu. El s-a aratat -deranjat- de faptul ca Emma Nicholson vine in Romania, -face declaratii pozitive, ca dupa trei-patru saptamani sa intocmesca un astfel de raport-. Este probabil si -o lupta pentru imagine-, a adaugat Vacaroiu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.