Măsurile pe care le-a luat Guvernul permit, în prezent, angajarea de personal medical în spitale, fără să existe obligativitatea unui memorandum, a precizat Marcel Ciolacu.
De asemenea, prim-ministrul a mai adăugat și faptul că se are în vedere găsirea unei soluţii pentru a impulsiona angajările în unităţile spitaliceşti mari, cum ar fi Spitalului Universitar sau Institutului Clinic Fundeni.
„O să venim cu o soluţie ca să impulsionăm, cumva, angajările”
Ciolacu a fost întrebat, marţi, la Guvern, despre lipsa de personal medical din anumite spitale din România, iar ca exemplu a fost dat spitalul de la Găeşti, unde Secția de Pediatrie s-a închis. Situația a fost semnalată de medicul Marian Stamate, președintele Sindicatului Medical România.
„Ştiţi foarte bine că am deblocat posturile din învăţământ şi din sănătate. Nu mai există obligativitatea unui memorandum în cazul în care cineva iese la pensie sau renunţă, îşi dă demisia. Automat, managerii pot să facă angajări. La sistemul de urgenţă nu există nicio restricţie, la fel şi la ATI. Acum, după discuţiile avute cu domnul ministru, o să mergem şi pe instituţiile mari spitaliceşti.
Sunt programele naţionale, sunt şi ONG-urile, ‘Salvaţi Copiii’, „Caravana cu medici”, unde se încearcă să se meargă cu actul medical, cu prevenţia, cu controalele medicale în zona rurală, dar trebuie să recunoaştem că sunt câteva instituţii de elită, spitaliceşti, cum e Spitalul Universitar, cum este Institutul Fundeni, acolo se salvează vieţile, acolo intră pacienţii aproape fără speranţă şi pleacă pe picioare. Acolo, am discutat cu domnul ministru, şi o să venim cu o soluţie ca să impulsionăm, cumva, angajările. Acei oameni, câteodată, nu mai au timp, nici dacă au libere nu mai au timp să le ia”, a explicat premierul Ciolacu.
Marcel Ciolacu a precizat că soluţia va ţine cont şi de eventuala modificare a unui ordin al ministrului Sănătăţii, emis pe vremea când la şefia ministerului se afla Eugen Nicolăescu, care „elimină distincţiile între medicii de diferite specialităţi”.