La 11 mai 2015 a avut loc primul termen de judecata al apelului din “Dosarul RAFO-CAROM” in care oamenii de afaceri Ovidiu Tender, Marian Iancu si altii au fost trimisi in judecata in 2006 de catre DIICOT. În primă instanță, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Ovidiu Tender la 11 ani şi patru luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 13 ani şi opt luni de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, decizia fiind contestată de cei doi.
Completul ce judeca apelul, compus din judecatorii Camelia Bogdan (cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu) si Daniel Dontete, de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti, a dispus instituirea de sechestre pe toate bunurile (și pe cele neindentificate inca) si conturile apartinand firmelor sau “altor persoane” care ar fi avut o legatura cu acuzatii, din care sa rezulte “presupunerea rezonabila” ca ar detine bunuri provenite din infractiunile cercetate. Practic, s-a dispus “extinderea obiectului masurii de indisponibilizare a sechestrului asigurator… inclusiv asupra conturilor… actiunilor si activelor societatilor comerciale la care acestia figureaza ca imputerniciti, beneficiari reali, asociati sau administratori, inclusiv ale actiunilor si activelor detinute de aceste societati la celelalte societati la care inculpatii detin calitatea de asociat, imputernicit, beneficiar real sau administrator, situate in tara sau in strainatate, ale sotilor si sotiilor acestora, ale fostilor soti si fostelor sotii, ale rudelor de gradul I si ale altor persoane in posesia carora se afla bunuri cu privire la care exista presupunerea rezonabila ca provin din faptele penale deduse judecatii…”
Iata minuta sedintei pentru primul de judecata a apelului.
Amana cauza. Solutia pe scurt: Lipsa de aparare, emiterea unor adrese catre ONRC pentru a comunica instantei situatia juridica a societatilor inculpatilor, DGPMB- pentru comunicarea fiselor de cazier judiciar ale inculpatilor din prezenta cauza. Asupra cererii de luare a masurilor procesuale formulate de reprezentantul Ministerului Public (Parchetul General de pe langa ICCJ/ DIICOT/Structura Centrala): In baza art.32 din Legea nr 656/2002, art.11 din Legea nr 241/2005, art. 249 alin 1, 4 C pr pen , art. 249 alin 5 C pr pen coroborate cu disp.art. 32 lit. d C. familiei, aplicabile conform art. 6 din Legea 71/2011 si cu dispozitiile art. 998 din Vechiul Cod Civil, aplicabile conform art. 6 din Legea 71/2011 dispune extinderea obiectului masurii de indisponibilizare a sechestrului asigurator dispus prin ordonantele din datele de 12.01.2005 (dosar nr.171/P/2003 – filele 43-55, vol.24 D.u.p.), 15.12.2005 (dosar nr.692/D/P/2005, filele 222-225, vol.24 D.u.p.), 19.01.2006 (filele 192-203, vol.24 D.u.p.), 17.04.2006 (filele 283-300, vol.24 D.u.p.), 18.04.2006 (filele 264-282, vol.24, D.u.p.), 23.06.2006 (filele 368-386, vol.24, D.u.p.) si 04.07.2006 a Parchetului General de pe langa ICCJ/ DIICOT/Structura Centrala ale apelantilor-inculpati TENDER OVIDIU LUCIAN, IANCU MARIAN ALEXANDRU, BADEA MARIN, inclusiv asupra conturilor (inclusiv a dobanzilor aferente sumelor inscrise la credit, ce vor curge in continuare conform contractelor incheiate cu unitatea bancara), actiunilor si activelor societatilor comerciale la care acestia figureaza ca imputerniciti, beneficiari reali, asociati sau administratori, inclusiv ale actiunilor si activelor detinute de aceste societati la celelalte societati la care inculpatii detin calitatea de asociat, imputernicit, beneficiar real sau administrator, situate in tara sau in strainatate, ale sotilor si sotiilor acestora, ale fostilor soti si fostelor sotii, ale rudelor de gradul I si ale altor persoane in posesia carora se afla bunuri cu privire la care exista presupunerea rezonabila ca provin din faptele penale deduse judecatii, cu evidentierea tuturor actelor de dispozitie efectuate asupra acestora, care se vor identifica in cursul procedurii de indeplinire a masurilor asiguratorii. In cursul de aducere la indeplinire a masurilor asiguratorii se va stabili si destinatia sumei de 15.224.450 lei asupra careia s-a instituit sechestrul 04.07.2006 (filele 310-330, vol.24 D.u.p. care a fost transferata din contul……… apartinand BKP Trust Invest S.R.L. in contul deschis de administratorul judiciar Best Invest IPURL la ING Bank – Sucursala Kiseleff); avand in vedere ca asupra acestei sume de bani a fost mentinut sechestrul prin sentinta penala nr. 2858 din sedinta publica din data de 16.12.2014 a Tribunalului Bucuresti – Sectia I Penala, in masura in care s-a dispus de emolumentul acestui transfer, se vor sechestra bunuri pana la concurenta sumei cuprinse in ordinul de sechestru.
In baza art. 250 C.pr.pen., dispune luarea masurii asiguratorii a popririi asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu inculpatilor sau partilor responsabile civilmente de catre o a treia persoana ori de persoanele pagubite, in limitele prevazute de lege, de la data primirii incheierii prin care se infiinteaza sechestrul, sumele de bani datorate de debitori urmand a fi consemnate la dispozitia organului judiciar care a dispus poprirea sau a organului de executare, in termen de 5 zile de la scadenta, recipisele urmand a fi predate instantei de judecata in termen de 24 de ore de la consemnare. In baza art 251 C pr pen si art 129 alin 6 C. pr. fisc. desemneaza ca organ insarcinat cu punerea in executare a dispozitiilor de indisponibilizare dispuse prin prezenta organele de cercetare penala ce vor fi desemnate de procurorul-sef al Parchetul General de pe langa ICCJ/ DIICOT/Structura Centrala si Administratia Finantelor Publice, care vor colabora cu:
a) Biroul pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justitiei, in calitate de oficiu national pentru recuperarea creantelor in domeniul urmaririi si identificarii produselor provenite din savarsirea de infractiuni sau a altor bunuri avand legatura cu infractiunile;
b) Agentia Nationala de Administrare Fiscala; c) Oficiul National al Registrului Comertului;
d) Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor;
e) Autoritatea Nationala a Vamilor;
f) Garda Financiara;
g) Banca Nationala a Romaniei;
h) Inspectoratul General al Politiei Romane;
i) Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara;
j) orice alta autoritate sau institutie publica, inclusiv cele responsabile de gestionarea, administrarea si valorificarea bunurilor asupra carora au fost instituite masuri asiguratorii, precum si a celor care fac obiectul confiscarii speciale si va incunostinta Curtea de Apel Bucuretti, Sectia a II-a penala, rezultatul verificarilor.
In adresa de investire a organelor insarcinate cu aducerea la indeplinire a dispozitiilor de indisponibilizare dispuse prin prezenta se vor insera in mod obligatoriu prevederile art. 32 din Legea nr. 656/2002, art. 112 alin. 1 lit. e ti alin. 6 C.pen., art. 107 alin. 3 C.pen. ti art. 162 alin. 6 din Codul penal. Pe parcursul aducerii la indeplinire a masurilor asiguratorii, in masura in care vor fi identificate persoane care pretind drepturi cu privire la bunurile supuse sechestrului, acestea vor fi citate pentru respectarea garantiilor continute in disp. 6 par. 1 CEDO in latura sa civila ti art. 1 din Protocolul 1 la Conventie. Se va intocmi un raport privind actele de dispozitie/transfer a fondurilor ce constituie produs a infractiunilor, precum si alcatuirea unei harti relationale care sa cuprinda atat ilustrarea fluxurilor financiare, precum si legatura dintre entitati/societati comerciale (inclusiv istoricul acestora), beneficiari reali, inculpati trimisi in judecata, care vor fi evidentiate din analiza rulajului conturilor bancare a relatiilor pe care organele de urmarire penala le va obtine de la O.N.R.C. privind societatile la care inculpatii detin calitatea de asociat, administrator, beneficiar real, actionar, sa se solicite relatii privind existenta si rulajul tuturor conturilor bancare ale inculpatilor, apropiatilor acestora, precum si a societatilor unde acestia au calitatea de beneficiar real. Se vor efectua comisii rogatorii in Austria (pentru societatile PETROCHEMICAL VERWALTUNGS AG, care este actionar unic la PETROCHEMICAL HOLDING GMBH), SIERRA LEONE, SENEGAL, cu mentiunea ca cererile vor fi trimise si punctelor de contact identificate prin reteaua CARIN (avand in vedere ca SIERRA LEONE si SENEGAL, GUINEEA BISAU (unde, din consultarea informatiilor continute in surse deschise, inculpatul TENDER OVIDIU LUCIAN declara ca detine bunuri) sunt membre in reteaua Western African CARIN Network incepand cu luna noiembrie 2014), organele de urmarire penala urmand a lua contact inclusiv telefonic cu destinatarii cererilor de comisie rogatorie pentru aducerea la indeplinire a dispozitiilor din incheierea de sedinta pronuntata in dosarul nr. 28726./3/2006 (1332/2015), ce urmeaza a fi atasata.
Dupa identificarea bunurilor supuse sechestrului, se vor emite adrese la Oficiul National de Cadastru, pentru notarea interdictiei de instrainare a bunurilor imobile in privinta carora s-a instituit masura asiguratorie, notificarea Depozitarului Central cu privire la luarea sechestrului in privinta actiunilor si partilor sociale ale societatilor comerciale in care acestia figureaza ca imputerniciti, beneficiari reali, asociati sau administratori, situate in tara sau in strainatate, ale sotiilor, fostelor sotii, sotilor si fostilor soti ai acestora, ale rudelor de gradul I si ale altor persoane in posesia carora exista bunuri cu privire la care exista presupunerea rezonabila ca provin din faptele penale deduse judecatii, cu evidentierea tuturor actelor de dispozitie efectuate asupra acestora care se vor identifica in cursul procedurii de indeplinire a masurilor asiguratorie a sechestrului, notificarea Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare, in privinta efectuarii de mentiuni in privinta sechestrului dispus asupra bunurilor mobile indisponibilizate conform proceselor-verbale de aducere la indeplinire a masurilor asiguratorii si totodata, revenirea cu adresa catre DIICOT si ANAF, pentru a se incunostinta ca organele insarcinate cu aducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii nu au respectat in integralitate dispozitivul de luare a masurilor asiguratorii, in sensul ca nu au fost instituite masuri asiguratorii asupra actiunilor si activelor sociale ale societatilor la care inculpatii detin calitatea de asociat, imputernicit, beneficiar real sau administrator, inclusiv ale actiunilor si activelor detinute de aceste societati la celelalte societati la care inculpatii detin calitatea de asociat, imputernicit, beneficiar real sau administrator. Atasarea dosarului nr. 36794/3/2005 inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti-sectia a II-a penala in vederea discutarii relevantei, pentru solutionarea prezentei cauze, a probatoriilor administrate in acel dosar. Emiterea unor adrese la ONRC pentru informatii privind starea actuala ti istoricul societatilor la care inculpatii au calitatea de administratori, asociati, beneficiari reali. Emiterea unor adrese in vederea obtinerii relatiilor privind cazierul judiciar al inculpatilor.”