Ancheta pornită de procurorii anticorupție, în urma unui material extrem de bine documentat al ziarului "Curentul", s-a finalizat cu trimiterea în judecată a lui Dan Voiculescu pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare și cu instituirea sechestrului pe o parte din averea acestuia. Procurorii anticorupție au pus sub sechestru pe 20 milioane de lei din conturile lui Dan Voiculescu de la BRD și Royal Bank of Scotland (RBS) și pe un imobil situat în Kiseleff, a cărui valoare este estimată la 250.000 de euro. Procurorii s-au sesizat în acest caz în baza unui articol apărut în ziarul "Curentul", în februarie 2007: "Moralistul Voiculescu, tun de 40 milioane de euro în afacerea ICA". În acest dosar mai sunt trimise în judecată alte 13 persoane, iar președintele PC, Daniela Popa, este cercetată și ea de procurorii DNA, într-un dosar disjuns din cel al lui Voiculescu.
Procurorii anticorupție au anunțat că, în dosarul privatizării frauduloase a ICA, valoare conturilor lui Voiculescu pe care s-a pus sechestru se ridică la 20 milioane de lei. De asemenea, procurorii au pus sub sechestru și un imobil al politicianului, aflat în Șoseaua Kiseleff, în valoare de 250.000 euro. Lui Sorin Pantiș, procurorii i-au pus sub sechestru asigurător două apartamente dintr-un imobil, precum și un teren de 504,6 mp din București. Nici directorul ICA, Gheorghe Mencinicopschi, nu a scăpat de sechestru, anchetatorii blocându-i "cota de 1/2 a imobilului situat în Otopeni, cu valoare estimată de 456.000 euro". Dosarul liderului PC, Dan Voiculescu, ales senator, s-a înregistrat la Tribunalul București, care a stabilit ca termen de judecată data de 6 ianuarie 2009, însă, după publicarea rezultatelor scrutinului, competența de a judeca un parlamentar îi revine Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Daniela Popa, cercetată de DNA
Președintele Partidului Conservator, Daniela Popa, se află în vizorul procurorilor anticorupție, deoarece ea ar fi transmis DNA date nereale despre membrii partidului trimiși în judecată pentru privatizarea ICA. Acest dosar este unul disjuns din cel în care inclusiv Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în legătură cu achiziționarea Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii anchetează dacă Daniela Popa a falsificat un înscris sub semnătură privată și a favorizat anumite persoane care au tăinuit bunuri provenite din infracțiuni. Concret, anchetatorii susțin că Daniela Popa, în funcția sa de președinte al Partidului Conservator, ar fi comunicat, în martie 2008, date nereale despre calitatea de membru al formațiunii politice a lui Sorin Pantiș, fost ministru al Telecomunicațiilor, care a fost și el trimis în judecată alături de Dan Voiculescu. DNA arată că Daniela Popa le-ar fi furnizat procurorilor anumite date printr-o adresă oficială, din care reieșea că Pantiș nu făcea parte din partid, în condițiile în care, pe site-ul oficial al PC, Pantiș era menționat ca membru al Biroului Permanent la propunerea președintelui formațiunii.
Aceeași situație este studiată de către procurori și în cazul lui Gheorghe Mencinicopshi. Popa ar fi furnizat informații nereale și despre Jean-Cătălin Sandu, de asemenea, deferit justiției. Astfel, potrivit rechizitoriului, liderul PC ar fi declarat că Sandu este membru al partidului din 2005 și că nu ar fi îndeplinit nicio funcție în cadrul formațiunii, deși, potrivit declarației de interese a acestuia, el ar fi deținut funcția de secretar executiv al PC, fiind membru din 2003. Mai mult, potrivit propriilor declarații, Sandu a fost numit vicepreședinte al AVAS la propunerea Biroului Permanent al PC prin decizia primului-ministru din august 2004.
Dosarul în care președintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, este judecat alături de alte 12 persoane, în cazul privatizării frauduloase a ICA va avea primul termen pe 6 ianuarie la Tribunalul București.