Home Actualitate Sefii GSP cenzureaza -Curentul-

Sefii GSP cenzureaza -Curentul-

DISTRIBUIŢI

Scandalul comercial iscat intre compania autohtona Grup Servicii Petroliere (GSP) si autoritatile iraniene a facut, ieri, o victima colaterala: cotidianul -Curentul-. Intrigati ca in materialul publicat ieri dimineata de ziarul nostru cu privire la -razboiul- din GSP si autoritatile de la Teheran am ridicat – pe baza declaratiilor oficialilor companiei de la noi – o serie de semne de intrebare atat in privinta tranzactiilor derulate intre compania de la noi si Oriental Oil Company Dubai, cat si a relatiilor dintre oficialii companiei romanesti si un iranian extrem de influent (dar deosebit de controversat) Ciryus Nasseri, Gabriel Comanescu – presedintele CA al Upetrom Group Management (entitate ce detine 90% din capitalul social al GSP) – a interzis accesul reporterilor nostri la conferinta de presa pe care au organizat-o ieri in scopul de a pune la zid autoritatile iraniene.

Fara a ne oferi explicatii pentru comportamentul inexplicabil si incalificabil pe care l-au afisat, sefii GSP ne-au dat de inteles, maruntel si printre buze, ca ne -multumesc- pentru ca am avut curajul sa ne exprimam parerea ca este normal ca un litigiu comercial cu caracter privat – aflat pe rolul unor instante – sa fie transformat intr-unul politic si sa genereze interventii la nivel diplomatic. Mai mult, Comanescu a lasat sa se inteleaga, in conferinta de presa (transmisa direct de Realitatea TV – post detinut de fostul infractor de drept comun Sorin Ovidiu Vintu), ca -pedeapsa- aplicata cotidianului -Curentul- s-ar datora inclusiv faptului ca a aratat ca mecanismul GSP ar fi de fapt -jucaria- tandemului Luca – Vintu. Surprinzator, desi a negat public faptul ca ar fi doar un simplu -executant- al celor doi, Comanescu nu a explicat nimanui de unde a avut -cheagul- sa porneasca afacerea GSP, dar si cum a reusit cumpere, fara licitatie, sase din cele opt platforme maritime de la SNP Petrom. Mai mult, Comanescu nu a explicat nici perioada in care a activat in Asociatia Salariatilor din SNP Petrom si in Petromservice, care-l leaga direct de tandemul Luca – Vintu.

Extrem de acid la adresa iranienilor, dar fara sa prezinte dovezi concrete din care sa rezulte ca partenerii sai sunt exclusiv vinovati, Comanescu nu s-a limitat sa acuze partenerul sau din Dubai, Continental Oil, dar si compania de stat PetroIran, el afirmand chiar ca ambasadorul iranian la Bucuresti, Ali Akbar Farazi, dezinformeaza opinia publica autohtona, incercand folosirea emotionala a romanilor si a iranienilor. In replica, ambasadorul Ali Akbar Farazi a sugerat ca GSP nu ar fi o companie serioasa, afirmand ca partea iraniana nu poate avea incredere intr-un partener care modifica un contract de pe o zi pe alta, pe fondul cresterii pretului mondial al combustibilului. De asemenea, el a atribuit GSP responsabilitatea pentru evolutia situatiei de pe platforma petroliera Orizont.

In incercarea de a descurca itele acestui scandal, -Curentul- va prezinta astazi o mica radiografie a GSP.

Conform evidentelor, Gabriel Comanescu este presedintele companiei Upetrom Group Management, entitate ce detine 90% din capitalul social al Grup Servicii Petroliere (GSP). Respectiva companie este legata, asa cum arata si numele, de uzina ploiesteana Upetrom 1 Mai – profilata pe producerea de utilaj petrolier. Privatizata in septembrie 2000, Upetrom 1 Mai a fost cumparata de un SRL din Targu Ocna, botezat Aquafor International SRL. Ulterior privatizarii, in ianuarie 2001, CA al Upetrom-ului privatizat s-a modificat, printre membri fiind numiti Gabriel Comanescu, sindicalistul Liviu Luca etc. Ulterior, in 2002, in CA, in locul lui Liviu Luca a venit Sebastian Vladescu – actualul ministru de finante, care a demisionat din aceasta pozitie abia in 2005 cand a devenit demnitar. Conform evidentelor, in momentul achizitionarii Upetrom 1 Mai de catre Aquafor International SRL, aceasta din urma companie era controlata de Foserco SA Targu Ocna, entitate in spatele careia se afla Gabriel Comanescu, FSLI Petrom – federatia sindicala condusa de Liviu Luca si… un off-shore din insulele Virgine Britanice, pe nume Brington Capital.

Date oficiale mai arata ca in actionariatul Foserco se regaseau la un moment dat Upetrom Trading, iar in spatele ei… Upetrom 1 Mai si Upetrom Grup Management. Sistemul, extrem de complicat, se simplifica pe hartie: in acte, Comanescu conduce, iar Luca are rol -decorativ-.

Trebuie insa precizat ca, la un moment dat, Comanescu a fost chiar unul dintre administratorii Petromservice, -capusa- fondata de Luca pe scheletul SNP Petrom.

Contracte banoase si facilitati fiscale

Doua dintre firmele controlate de Gabriel Comanescu, Upetrom 1 Mai si Aquafor International SRL, au incheiat contracte banoase cu companii de stat. In cazul Upetrom 1 Mai: 270 de miliarde lei vechi bani platiti de Romgaz sau CNLO. -Surata- sa, Aquafor International SRL, a incasat, numai de la Romgaz, peste 710 miliarde lei, iar de la Petrom – 45 miliarde de lei. Surprinzator, in ambele cazuri, contractele cu statul au inceput sa curga din 2003, adica la doi ani dupa ce Aquafor International SRL a cumparat Upetrom.

Grupul de firme Upetrom, in care apare Comanescu, a primit facilitati fiscale in iulie 2001, dupa ce Uzina 1 Mai, producatoare de utilaj petrolier, s-a privatizat. Conform HG 632/2001 prin care s-au dispus masuri de redresare financiara a societatii Upetrom 1 Mai, au fost esalonate obligatiile bugetare restante in suma de 544 miliarde lei vechi pe cinci ani. Mai mult, guvernul PSD a scutit Upetrom si de la plata penalitatilor aferente intarzierii achitarii respectivelor datorii, exact cand actualul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, se ocupa de reorganizarea societatii. Atunci, indirect, de facilitati a beneficiat si off-shore-ul Lacevine International SA, care preluase toate actiunile Aquafor International SRL (proprietarul uzinei ploiestene) cu 30 de zile inainte de emiterea HG. Conform evidentelor, la adresa unde a fost inmatriculata Lacevine mai figura un alt off-shore: Brington Capital, care aparea ca fiind implicat in Foserco SA, alaturi de FSLI Petrom si de firmele lui Comanescu. Surprinzator, Foserco a beneficiat la inceputul guvernarii Tariceanu, cand Vladescu era administrator la Upetrom, de un ajutor de stat de peste 265 miliarde de lei, aprobat de Consiliul Concurentei.

Ministrul finantelor – coleg de CA cu Comanescu

Sebastian Vladescu a intrat in afacerile cu petrol in 1997, pe cand era secretar de stat in Ministerul Industriilor. Atunci, a intrat in CA-ul SNP Petrom SA si a devenit amic cu gruparea Luca. La scurta vreme, mai precis in 2002, Vladescu avea sa devina membru al CA al Upetrom 1 Mai – asa cum spunem – alaturi de Gabriel Comanescu. Mai mult, tot atunci, Vladescu a fost angajat administrator si la Petromservice, societate infiintata de sindicalistii din Petrom, in frunte cu Liviu Luca si controlata acum de un off-shore, Elbahold Limited, despre care se spune ca ar fi controlat de Sorin Ovidiu Vintu. De altfel, trebuie spus ca, timp de opt luni, Vladescu a fost, in paralel, administrator la Upetrom si Petrom, in ciuda faptului ca aceste doua companii derulau contracte intre ele.

Surprinzator, dupa venirea la guvernare a Aliantei si dupa ce a fost -uns- ministru al finantelor, Vladescu a fost numit membru in CA-ul Petrom, pozitie din care putea servi interesele entitatilor controlate de tandemul Liviu Luca – Sorin Vintu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.