Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a devansat calendarul avizării celor șase candidați propuși pentru funcțiile de conducere din parchete, aceștia vor fi intervievați la 8 și 9 mai, iar avizele vor fi trimise Ministerului Justiției în 10 mai.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, miercuri, cererea ministrului interimar al Justiției, Victor Ponta, de modificare a calendarul de desfăsurare a activităților prevăzute în procedura de avizare a propunerilor pentru funcțiile de conducere la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
În urma discuțiilor, Secția pentru procurori a hotărât, cu unanimitate de voturi, modificarea calendarului de desfășurare a activităților privind avizarea candidaților propuși de Victor Ponta, a anunțat CSM într-un comunicat de presă.
Astfel, potrivit noului calendar, în perioada 10-30 aprilie vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management și vor fi verificate candidaturile, iar în 7 mai vor fi analizate rezultatele acestui demers.
În 8 mai vor fi intervievați candidații pentru funcțiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general și adjunct al procurorului general din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar în 9 mai vor susține interviurile candidații pentru funcțiile de procuror-șef al DNA, procuror-șef și adjunct al procurorului șef din DIICOT, potrivit noului calendar.
Avizele în cazul celor șase candidați candidați propuși pentru funcțiile de conducere din parchete vor fi transmise de CSM Ministerului Justiției în 10 mai.
"Decizia Secției pentru procurori a fost luată în considerarea faptului că documentația ce trebuie să însoțească propunerile formulate de ministrul Justiției a fost transmisă anterior datei de 30.04.2013. Secția pentru procurori a avut în vedere exigențele exprimate constant de Comisia Europeană privind asigurarea condițiilor de transparență și dezbatere publică a proiectelor de management depuse de candidați într-un interval de timp suficient. În acest sens, Secția a apreciat ca – pentru identitate de tratament – perioada aferentă acestei etape să fie identică cu cea din procedura anterioară", a precizat CSM.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Monica Prejmereanu, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că instituția a primit și înregistrat în 8 și 9 aprilie documentele transmise de ministrul interimar al Justiției, Victor Ponta, pentru candidații propuși în funcțiile de conducere de la DNA, DIICOT și Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, respectiv CV-uri acestora, proiectele de management, declarațiile pe proprie răspundere și cele de interese, precum și o cerere de "comprimare" a calendarului de lucru în cazul avizării acestor propuneri.
Laura Codruța Kovesi a fost propusă pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), iar Tiberiu Nițu a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție.
Pe lista propunerilor mai sunt Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, Codruț Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica pentru funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Elena Hosu ca adjunct al procurorului șef al DIICOT.
Propunerile au fost transmise în 3 aprilie de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, către Consiliul Superior al Magistraturii. Premierul preciza atunci că, după ce va primi toate documentele de la cei șase candidați propuși ca procurori șefi, va adresa Secției de procurori a CSM rugămintea de a gândi o optimizare a calendarului de verificare a acestora.
Potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor pentru funcțiile de conducere din Ministerul Public, stabilit în 3 aprilie de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în perioada 3 – 30 aprilie erau solicitate documentele care trebuie să însoțească candidaturile și procesate aceste documente. Din 30 aprilie până în 21 mai trebuiau puse în dezbatere publică proiectele de management ale candidaților și făcute verificări în cazul acestora, iar între 21 și 28 mai era programată analiza rezultatelor acestui demers.
În 28, 29 și 30 era programată intervievarea candidaților, iar data avizelor CSM ce trebuie transmise Ministerului Justiției era anunțată pentru 3 iunie, conform calendarului inițial.
Olga Dumitrescu