Home Actualitate Sefii Rodipet acuza:Mafia liberală ne-a falimentat prin șantaj și amenințări

Sefii Rodipet acuza:Mafia liberală ne-a falimentat prin șantaj și amenințări

DISTRIBUIŢI

Cea mai mare companie de distribuție a presei din România, Rodipet, a încetat să mai distribuie ziare și reviste. Nu criza a fost cea care a dus la distrugerea companiei, ci interesele finaciare ale unor afaceriști și politicieni. Istoria Rodipetului este una destul de lungă, fiind până în 2003 o companie de stat. Ulterior, a fost privatizată și preluată de Hassan Awdi, cetățean american, pentru 6 milioane de euro, devenind SC Network Press Concept SRL. La acea vreme, Rodipet deținea monopolul asupra distribuției de presă. La începutul anului 2008, Dinu Patriciu, proprietarul SC Adevărul Holding, a intenționat să cumpere Rodipetul, însă „pohta ce-a pohtit și el“ nu i-a fost satisfăcută. Ca urmare, un adevărat război s-a declanșat, în care au fost angrenate mai multe instituții ale statului, iar ca rezultat avem falimentul Rodipet. Așa reiese dintr-o plângere penală depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, în care se devoalează culisele unor manevre care au avut drept scop falimentarea Rodipet și cumpărarea lui pe câțiva bani de către mogulul Dinu Patriciu.  
La sfârșitul lunii august, mai exact pe 29 august, proprietarii companiei de distribuție au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în care explică până în cel mai mic detaliu desfășurarea evenimentelor și factorii care au dus la actuala situație a companiei. Interesant este că la doar câteva zile de la înregistrarea plângerii penale, pe 6 septembrie, angajaților Rodipet li s-a blocat accesul în sediul companiei, blocându-se astfel difuzarea pe termen nelimitat a presei.
Plângerea penală este îndreptată împotriva SC Adevărul Holding, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală, Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat“, Primăria Sectorului 1 și a primarului Andrei Chiliman, precum și Regia Autonomă Monitorul Oficial.

Șantaj și amenințări

În plângerea penală, acționarii companiei acuză o serie de persoane cu funcții de conducere, precum și acționari ai Adevărul Holding de faptul că au recurs la  șantaj și amenințări pentru a cumpăra Rodipetul la un preț derizoriu. „Astfel, o serie de persoane cu funcții de conducere și acționari ai SC Adevărul Holding SRL au organizat o vastă operațiune infracțională care a inclus importante resurse materiale și umane cu un singur scop: distrugerea și scoaterea de pe piață a SC Network Press Concept SRL (fost Rodipet)“, se arată în plângere. În cadrul acestei grupări infracționale puse la cale de către Adevărul Holding în 2008, când se afla la guvernare PNL, al cărui membru marcant era Dinu Patriciu, au fost implicate și o serie de instituții ale statului (cele împotriva cărora a fost înaintată plângerea penală), care au contribuit la atingerea acestui scop de eliminare a celui mai important distribuitor de presă din România. S-au adus false acuzații acționarilor și directorilor SC Network Press Concept, s-a încercat intimidarea acestora prin promovarea în mod abuziv de plângeri penale, de acțiuni în justiție care să creeze senzația că ceva este în neregulă cu aceste persoane. S-a indus în cadrul opiniei publice imaginea profund negativă și falsă că managementul societății noastre este inuman și subversiv. În acest sens, au fost corupți salariați ai companiei noastre care după ce ne-au denigrat prin diverse denunțuri calomnioase, prin acțiuni de revoltă și nemulțumire au fost angajați, ulterior, drept răsplată, la SC Adevărul Holding“, se arată în plângere.

O problemă de stat

Deoarece au fost utilizate în acest război și instituții publice, investitorii americani vor cere despăgubiri de la statul român, în conformitate cu Tratatul dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite, privind încurajarea și protejarea reciprocă a investițiilor, ratificat prin Legea 110/1992. Acționarii Rodipet îl acuză pe Dinu Patriciu de faptul că s-a folosit de oameni politici aflați la conducerea diverselor instituții publice din administrația centrală și locală. „Edificatoare în acest sens este ampla acțiune de demolare a chioșcurilor de difuzare a presei din sectorul 1, București. Primăria Sectorului 1 a distrus 35 de chioșcuri Rodipet (fiecare costând în jur de 20.000 de euro)“, se mai arată în plângerea penală. Mai mult, acționarii susțin că Regia Autonomă Monitorul Oficial a refuzat să livreze publicații, „a făcut tot ceea ce a fost posibil să ne falimenteze, instituțiile guvernamentale și RAPPS-ul ne-au făcut probleme. Multe primării din țară ne-au făcut probleme, Poșta Română, autoritățile fiscale au făcut mai multe acțiuni ilegale, cum ar fi vânzarea de proprietăți din 10 agenții (județe), bazându-se pe taxele neplătite, care au fost însă anulate prin legea 442/2004, chiar dacă ne judecăm pentru acestea“, susțin acționarii Rodipet. După ce a pregătit „minuțios“ terenul, „grupul infracțional“ al Adevărul Holding s-a prezentat în luna iunie a acestui an și le-a făcut acționarilor Rodipet o ofertă „de nerefuzat“, doar 20% din valoarea reală de piață a companiei dorind doar preluarea activelor și nu a întregului patrimoniu bilanțier. Acționarii au refuzat și, prin urmare, a început un nou atac în mass-media „pentru a distruge imaginea acționarilor și a grupului SC Network Press Concept SA“, potrivit plângerii penale.
Menționăm că până la închiderea ediției Adevărul Holding nu a dat publicității niciun comunicat pe această temă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.