
Directorul de la Parcuri și Lacuri, Radu Popa, are mari șanse să ocupe un loc fruntaș în topul șefilor de instituții care încheie contracte ilegale pe bandă, fără să le pese de banul public pe care-l gestionează. Și, cum pentru domnul Popa deciziile Curții de Conturi sunt un soi de apă de ploaie numai bună de aruncat, la ALPAB au înflorit nu doar panseluțele plantate de angajații instituției, ci și contractele date cu dedicație de directorul înscăunat de Sorin Oprescu. Directorul de la Parcuri este unul și același personaj cu Radu Popa de la Bursa de Mărfuri, care s-a ales cu o plângere penală după ce a plătit din banii acestei instituții silicoanele amantei sale trecute de mult de prima tinerețe.
Din ciclul „ce contracte dubioase a mai încheiat Popa“, astăzi vă prezentăm situația din Satul Francez, unde directorul ALPAB a aruncat, practic, pentru așa-zise renovări, vreo 30 miliarde de lei vechi. Din banii contribuabililor, să ne înțelegem.
Potrivit informațiilor aflate în posesia ziarului „Curentul“, Radu Popa Dan Septimiu, căci acesta este numele său întreg, a încheiat cu firma SC RVC Global Group SRL Contractul de lucrări 42/06.07.2009 al cărui obiect este „Lucrări Generale de întreținere Sat și Club“. Contractul a fost încheiat pentru o durată de 12 luni și are o valoare de 2.910.000 RON. Facem mențiunea că acest contract se referă la întreținerea imobilelor rămase în administrația ALPAB , în urma retrocedării către Costică Costanda a unei părți din Satul Francez.
Licitație cu dedicație
În urma unei licitații cu multe semne de întrebare, ținută în baza unei hotărâri caduce a CGMB (HCGMB. nr. 67/2006), clubul de agrement „Le Club“, care face parte din complexul de imobile ce alcătuiesc Satul Francez, a fost închiriat către firma Twins Cafee.
Contractul de închiriere nr. 3929/15.06.2009 a clubului de agrement a fost încheiat cu firma SC Twins Cafee deși aceasta nu îndeplinea criteriile de calificare solicitate de primărie prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 67/2006. Dar, cum lui Popa nu-i pasă de Curtea de Conturi, e greu de crezut că s-ar fi împiedicat de o hotăråre a CGMB.
Trebuie subliniat însă faptul că acest contract de închiriere a clubului a fost încheiat anterior celui referitor la lucrările de întreținere și reparații din Satul Francez.
Conform articolului nr. 7.4 din contractul de închiriere, locatarul are obligația de a face îmbunătățiri și lucrări necesare punerii în funcțiune și întreținerii clubului de agrement „Le Club“, care se vor face cu fonduri financiare și forțe proprii, fără pretenția rambursării contravalorii manoperei și a materialelor consumate, la încheierea prezentului contract. Ele se vor face doar cu acordul scris al locatorului (ALPAB), precum și cu obținerea tuturor avizelor legale.
Conform articolelor 6.1 și 6.2 din același contract de închiriere, locatorul se obligă să pună clubul la dispoziție cu titlu de folosință împreună cu bunurile cu care este dotat acesta.
Cåt despre starea clubului în momentul închirierii, Radu Popa recunoaște singur în documentația de licitație că starea acestuia este una „foarte bună“.
Având în vedere datele clare ale contractului, alte lucrări efectuate la clubul de agrement „Le Club“ după data încheierii contractului nu mai erau în sarcina ALPAB-ului.
Și, cum nu mulți bucureșteni au ajuns la „Le Club“, trebuie precizat că acest club de agrement a fost exploatat de către ALPAB la standarde ridicate până la data închirierii, clubul având o clasificație de 5 stele. Numai că noii chiriași ai clubului se pare că au fost de altă părere din moment ce în procesul verbal de predare-primire încheiat în data de 07.08.2009 locatarul solicita refacerea clubului în întregime. De reținut că acest proces-verbal este ulterior încheierii contractului de lucrări din Satul Francez nr. 42/06.07/2009.
Conform informațiilor furnizate de sursele noastre, datele cuprinse în acest proces sunt falsificate, deoarece toate dorințele solicitate de Twins Cafee fuseseră deja executate. Chiar unul dintre membrii comisiei de predare-primire din ALPAB semnează cu mențiunea „numai pentru realitatea dotărilor“. După ce aceste lucrări au fost executate, Radu Popa încearcă să dea o notă de legalitate lucrărilor deja efectuate și ordonă comisiei de primire a clubului să întocmească procesul verbal de predare-primire din data de 07.08.2009, unde sunt trecute o serie de solicitări din partea locatarului.
Că așa stau lucrurile și că procesul verbal de predare-primire a fost încheiat după executarea lucrărilor este confirmat și de data facturii nr. RCVGG/0101, emise la data de 31.07.2009, deci anterior procesului verbal de predare-primire.
Să curgă banii!
În sprijinul celor afirmate vine și „Procesul verbal de recepție terminare lucrări“ nr. 112 încheiat între beneficiar, ALPAB, și executant, SC RCV Global Group SRL.
Data de încheiere a procesului verbal de recepție nr. 112 este 31.07.2009, iar cea de înregistrare la ALPAB 05.08.2009.
Din cuprinsul procesului verbal de recepție reiese că: „lucrările au fost executate conform contractului și se recepționează“. Ulterior, șefa serviciului financiar-contabilitate Sat Francez din cadrul ALPAB, Vasile Andreea, a întocmit Notele nr. 1361/29.09.2009, 5885/ 10.08.2009 și 7414/30.09.2009 prin care îl atenționa pe Radu Popa în legătură cu imposibilitatea achitării lucrărilor efectuate la clubul de agrement deoarece acestea revin locatarului și că administrația nu deține fonduri pentru plata lucrărilor angajate la club.
Pe Nota nr. 7414/30.09.2009 emisă de Vasile Andreea, directorul Popa scrie că este necesar să se întocmească o „Notă justificativă pentru necesitatea lucrărilor înainte de predare“. Așadar, avem de-a face cu o instigare a membrilor comisiei pentru înfăptuirea unui fals, deoarece notele justificative se întocmesc înainte și nu după efectuarea lucrărilor.
Comisia, de altfel, s-a și conformat cererilor domnului director, întocmind în fals procesul verbal de predare-primire din data de 07.08.2009.
O altă dovadă a seriei de falsuri făcute pe bandă de Radu Popa la ALPAB este și adnotarea acestuia pe Nota întocmită de Vasile Andreea nr. 5885/10.08.2009, deci la 3 zile după constatarea lucrărilor ce ar fi trebuit executate la clubul de agrement. Popa solicită, cu titlu Urgent, „se plătește cât e disponibil și se așteaptă încasări“.
Astfel, pentru doar 3 luni de contract s-au achitat facturi în sumă de 1.474.912 RON pentru o serie de lucrări care se repetă, nemaiștiind la un moment dat unde și când au fost exectate.
Potrivit informațiilor aflate în posesia noastră, prețurile pentru manoperă și materiale sunt umflate de 3-10 ori comparativ cu tarifele practicate pe piață. Așa s-a ajuns în situația în care se plătește tarif lunar/m2 pentru întreținerea termopanelor. O afacere de miliarde de lei!
Un alt exemplu grăitor pentru tocarea banilor publici practicat la ALPAB este renovarea vilei nr. 121 din Satul Francez. S-au achitat reparații în valoare de 127.922,65 de lei noi în contextul în care doar s-a zugrăvit, vopsit și s-a pus faianță. Probabil au luat faianță de la Versace, după modelul Mihaela Rădulescu.