DISTRIBUIŢI

Procurorul – şef al DNA, Marius Voineag, a declarat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, moderată de jurnalista Sorina Matei, că nu e deranjat de criticile celor de la USR, însă „politizarea oricărui demers judiciar este foarte păguboasă”.
„N-aş vrea să intru în polemică cu adulţi care se joacă cu maşinuţele la intrarea în Direcţia Naţională Anticorupţie. (…) Da, cred în dosarul vaccinurilor. Au fost făcute cereri de declasificare a şedinţelor de Guvern şi au fost primite. Avem un precedent judiciar la nivel de DNA sfârşit prin condamnare – cazul Necolaiciuc.” a declarat a declarat procurorul – şef al DNA, Marius Voineag.

În 2022 Nicolaiciuc a primit 9 ani și 6 luni cu executare pentru 1,7 milioane dolari

Mihai Necolaiciuc a fost condamnat pentru achiziția a peste o mie de toalete ecologice, în valoare totală de 1,7 milioane de dolari.

Procurorii au stabilit că toaletele au fost achiziționate deși beneficiarii finali, sucursalele și regionalele CFR nu solicitaseră și nici nu aveau nevoie de aceste toalete, astfel că multe dintre ele au rămas nefolosite.

”Bunurile achiziționate şi livrate, deși nu au fost solicitate de beneficiarii finali ai acestora (Sucursalele/Regionalele CFR), au fost transferate către aceștia pe bază de avize de însoțire a mărfii, în fapt, ulterior primirii, ele nefiind vreodată utilizate. Astfel, la finele anului 2007, mare parte din toaletele achiziționate încă se mai aflau ambalate pe elemente componente, nu erau puse în funcțiune și nici nu se putea proceda la utilizarea lor curentă, nefiind create condițiile necesare utilizării acestora (contracte de prestări servicii pentru vidanjarea acestor, achiziții de materiale dezinfectante şi de întreținere etc., conform specificațiilor produselor achiziționate detaliate chiar de către furnizor)”, a arătat, în motivare, instanța de fond.”

Prejudiciul în cazul vaccinurilor e aproape un miliard de EURO

În ordonanța procurorilor din dosarul vaccinurilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.
De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.