Drago Kos, președintele Grupului de State Împotriva Corupției din Consiliul Europei (GRECO), s-a arătat "foarte dezamăgit" de decizia ministrului justiției, Cătălin Predoiu, de a nu-l mai propune pentru un nou mandat la șefia Direcției Naționale Anticorupție pe Daniel Morar și a precizat că înlocuirea acestuia este "dezamăgitoare". Mai mult, oficialul GRECO a subliniat că Parlamentul a demonstrat în cazurile Năstase și Mitrea că "nu-i pasă de UE", deși România este obligată să respecte standardele Uniunii de combatere a corupției. În opinia lui Kos, decizia Camerei Deputaților de a nu aviza cererea de începere a urmăririi penale formulată de DNA în cazurile Năstase și Mitrea reprezintă un mesaj foarte clar pentru Europa: "nu ne pasă de Uniunea Europeană și nu dorim anchetarea cazurilor de corupție la nivel înalt". "Știu că ce spun va putea fi interpretat ca amestec în treburile interne ale țării, dar de când este membră în Uniunea Europeană, nicio țară nu își poate permite să evite aplicarea standardelor UE de luptă împotriva corupției. De aceea trebuie acceptate și criticile. Iar eu voi fi foarte critic față de oricine care ia asemenea măsuri – am fost foarte critic față de guvernul italian când a închis postul de procuror anticorupție, am fost critic față de guvernul țării din care provin (Slovenia – n.r.) și sunt critic și față de guvernul român", a spus Kos, subliniind că lupta împotriva corupției este unul din criteriile de aderare la UE.
Comentând argumentele aduse de ministrul Predoiu pentru înlocuirea din funcție a lui Daniel Morar – " nevoia de mai multă credibilitate, echilibru și mai puțină mediatizare a dosarelor", președintele GRECO a declarat că "înseamnă doar că domnul Morar a fost înlocuit pe motive politice, nu profesionale".
Apel la Băsescu
Drago Kos a făcut apel la președintele Traian Băsescu să "încerce să-l păstreze pe domnul Morar pe cât de mult posibil", ținând cont de faptul că CSM are doar aviz consultativ la numirea procurorului-șef al DNA în vreme ce propunerea trebuie apoi înaintată șefului statului, care numește prin decret procurorii-șefi. Mandatul lui Morar, care expira la 12 august, a mai fost prelungit temporar pentru 90 de zile de căre procurorul general al României, până la finalizarea procedurii de numire. În cazul în care Băsescu respinge motivat numirea Monicăi Șerbănescu la șefia DNA, Predoiu va trebui să facă o nouă propunere.
Greco ne-a mai criticat
Analiștii susțin că mesajul remis de Kos trebuie luat în seamă, ținând cont de faptul că România face parte din 1999 din Grupul de State Împotriva Corupției, for care asigură punerea în aplicare a Convenției penale privind corupția a Consiliului Europei, care reglementează obligativitatea adoptării de măsuri legislative adecvate de către statele semnatare pentru incriminarea faptelor de corupție săvârșite de parlamentari, funcționari publici și magistrați naționali și internaționali. GRECO evaluează periodic măsurile luate de România pentru a implementa Convenția, aflându-se la a treia rundă de evaluare a României. Ultimul raport GRECO, adoptat în decembrie 2007, arăta că România nu a implementat reguli adecvate pentru angajarea și cariera funcționarilor publici, nu a armonizat regulile legate de refuzul de a primi cadouri și nici cele privind pregătirea inspectorilor fiscali în domeniul descoperirii eventualelor acte de corupție. Anul viitor, GRECO va adopta raportul privind incriminările și finanțarea partidelor politice din România.