Dupa 11 ani de la infiintarea miscarii sindicale a angajatilor Asirom – timp in care structura nu si-a facut simtita prezenta pe scena sindicala -, organizatia a iesit (brusc!), ieri, la rampa. Surprinzatoare, actiunea survine la scurt timp dupa ce grupuri de interese straine au esuat in tentativa de a subrezi imaginea Asirom pentru a-l obliga pe proprietarul holdingului InterAgro sa vanda actiunile detinute la aceasta entitate. Necunoscut pe -piata- sindicala, Constantin Paraschiv – lider al Federatiei Sindicatelor din Asigurari-Banci si al Sindicatului Asirom si totodata actionar al Asirom (!) – a dezgropat, ieri, un conflict vechi de doi ani: -Abuzurile conducerii Asirom fata de revendicarile sindicalistilor-. Dovedind ca -ceva este putred in Damemarca-, Constantin a invitat la conferinta de presa si un reprezentant al unui actionar Asirom. Actionar care, desi conform principiilor economiei de piata, are interesul de a-si maximiza investitia, a dovedit – acceptand sa-si trimita un oficial la actiunea sindicalistilor – ca urmareste altceva. Desi nu lucreaza la Asirom (n.r. – contractul sau de munca a incetat in iulie 1993, dar reprezinta interesele angajatilor-sindicalisti de la aceasta companie), Constantin a sustinut ca persoanele din conducerea societatii refuza incheierea contractului colectiv de munca si punerea in aplicare a unei HG privind majorarea salariilor ca urmare a cresterii cotelor la CAS. Supus insa unor intrebari, liderul FSAB (inglobeaza sindicalisti de la doar doua societati de asigurare – Asirom si Astra, si de o singura banca – Raiffeisen Bank) a recunoscut ca Asirom a incheiat contracte individuale de munca cu majoritatea angajatilor, iar o mare parte din ei au primit si salarii majorate ca urmare a cresterii cotelor la CAS. Amenintand ca va picheta -ambasadele straine- daca sefii Asirom nu vor semna contract colectiv de munca, Constantin (a carui profesie pe cartea de munca este -presedinte de sindicat-) a negat ca ar fi implicat in afaceri, desi in scriptele ORCB este actionar la o SA care are printre actionari indivizi al caror nume (coincidenta?) poate fi asimilat cu al unor persoane care doresc fortarea proprietarului Asirom sa renunte la aceasta companie.
Asirom il lasa fara -obiectul muncii- pe liderul sindical
Oficialii Asirom au demontat insa toate acuzatiile aduse de Constantin, lasandu-l practic fara -obiectul muncii-. Subliniind ca Asirom a negociat conform legislatiei contractele individuale de munca cu toti salariatii, astfel incat acestia au primit drepturi – inclusiv salariale – superioare celor stabilite prin actele normative in vigoare. Mai mult, referindu-se la hotararea judecatoreasca despre care Constantin clama ca Asirom a refuzat sa o puna in vigoare, oficialii companiei au subliniat ca drepturile salariale reclamate de sindicalisti au fost acordate, tinandu-se cont de specificul modalitatii de plata a unor categorii de personal retribuite pe baza de comisionane aferente contractelor de asigurare incheiate in numele si pe seama Asirom.
Liderul -a uitat- ca e si patron
Conform evidentelor ORC, Constantin e actionar si administrator la A.F.O. Holding SA, companie creata in *98, care se ocupa de comertul cu ridicata al materialului lemnos si de constructii. Insa, Constantin a negat, ieri, ca ar avea o afacere privata. Pus insa in fata evidentelor, el a recunoscut, dupa multe balbe, implicarea sa la A.F.O. Holding SA. Pentru a minimaliza conflictul de interese, Constantin a declarat ca firma nu mai functioneaza, nu-i cunoaste pe unii dintre actionarii firmei pe care o administreaza (sic!). Si asta in ciuda faptului ca ea exista in scriptele ORC ca fiind in functiune. Intrebat de ce firma sa n-a depus la Ministerul Finantelor bilantul contabil incepand din *99, liderul-afacerist a declarat sec: -Daca nu am avut activitate, ce bilant sa depun?-. Si daca tot veni vorba de bilant, trebuie spus ca liderul de la Asirom nu a depus la organele fiscale o evidenta contabila a organizatiei neguvernamentale pe care o conduce, incepand cu 1992. Ca atare, liderii structurilor neguvernamentale care reprezinta interesele sindicalistilor care au depus evidente contabile la fisc -sunt fraieri-, zice Constantin.