Home Actualitate Seful sindicalistilor de la Asirom vrea sa iasa cu orice pret din...

Seful sindicalistilor de la Asirom vrea sa iasa cu orice pret din anonimat

DISTRIBUIŢI

Dupa 11 ani de la infiintarea miscarii sindicale a angajatilor Asirom – timp in care structura nu si-a facut simtita prezenta pe scena sindicala -, organizatia a iesit (brusc!), ieri, la rampa. Surprinzatoare, actiunea survine la scurt timp dupa ce grupuri de interese straine au esuat in tentativa de a subrezi imaginea Asirom pentru a-l obliga pe proprietarul holdingului InterAgro sa vanda actiunile detinute la aceasta entitate. Necunoscut pe -piata- sindicala, Constantin Paraschiv – lider al Federatiei Sindicatelor din Asigurari-Banci si al Sindicatului Asirom si totodata actionar al Asirom (!) – a dezgropat, ieri, un conflict vechi de doi ani: -Abuzurile conducerii Asirom fata de revendicarile sindicalistilor-. Dovedind ca -ceva este putred in Damemarca-, Constantin a invitat la conferinta de presa si un reprezentant al unui actionar Asirom. Actionar care, desi conform principiilor economiei de piata, are interesul de a-si maximiza investitia, a dovedit – acceptand sa-si trimita un oficial la actiunea sindicalistilor – ca urmareste altceva. Desi nu lucreaza la Asirom (n.r. – contractul sau de munca a incetat in iulie 1993, dar reprezinta interesele angajatilor-sindicalisti de la aceasta companie), Constantin a sustinut ca persoanele din conducerea societatii refuza incheierea contractului colectiv de munca si punerea in aplicare a unei HG privind majorarea salariilor ca urmare a cresterii cotelor la CAS. Supus insa unor intrebari, liderul FSAB (inglobeaza sindicalisti de la doar doua societati de asigurare – Asirom si Astra, si de o singura banca – Raiffeisen Bank) a recunoscut ca Asirom a incheiat contracte individuale de munca cu majoritatea angajatilor, iar o mare parte din ei au primit si salarii majorate ca urmare a cresterii cotelor la CAS. Amenintand ca va picheta -ambasadele straine- daca sefii Asirom nu vor semna contract colectiv de munca, Constantin (a carui profesie pe cartea de munca este -presedinte de sindicat-) a negat ca ar fi implicat in afaceri, desi in scriptele ORCB este actionar la o SA care are printre actionari indivizi al caror nume (coincidenta?) poate fi asimilat cu al unor persoane care doresc fortarea proprietarului Asirom sa renunte la aceasta companie.


Asirom il lasa fara -obiectul muncii- pe liderul sindical

Oficialii Asirom au demontat insa toate acuzatiile aduse de Constantin, lasandu-l practic fara -obiectul muncii-. Subliniind ca Asirom a negociat conform legislatiei contractele individuale de munca cu toti salariatii, astfel incat acestia au primit drepturi – inclusiv salariale – superioare celor stabilite prin actele normative in vigoare. Mai mult, referindu-se la hotararea judecatoreasca despre care Constantin clama ca Asirom a refuzat sa o puna in vigoare, oficialii companiei au subliniat ca drepturile salariale reclamate de sindicalisti au fost acordate, tinandu-se cont de specificul modalitatii de plata a unor categorii de personal retribuite pe baza de comisionane aferente contractelor de asigurare incheiate in numele si pe seama Asirom.

Liderul -a uitat- ca e si patron

Conform evidentelor ORC, Constantin e actionar si administrator la A.F.O. Holding SA, companie creata in *98, care se ocupa de comertul cu ridicata al materialului lemnos si de constructii. Insa, Constantin a negat, ieri, ca ar avea o afacere privata. Pus insa in fata evidentelor, el a recunoscut, dupa multe balbe, implicarea sa la A.F.O. Holding SA. Pentru a minimaliza conflictul de interese, Constantin a declarat ca firma nu mai functioneaza, nu-i cunoaste pe unii dintre actionarii firmei pe care o administreaza (sic!). Si asta in ciuda faptului ca ea exista in scriptele ORC ca fiind in functiune. Intrebat de ce firma sa n-a depus la Ministerul Finantelor bilantul contabil incepand din *99, liderul-afacerist a declarat sec: -Daca nu am avut activitate, ce bilant sa depun?-. Si daca tot veni vorba de bilant, trebuie spus ca liderul de la Asirom nu a depus la organele fiscale o evidenta contabila a organizatiei neguvernamentale pe care o conduce, incepand cu 1992. Ca atare, liderii structurilor neguvernamentale care reprezinta interesele sindicalistilor care au depus evidente contabile la fisc -sunt fraieri-, zice Constantin.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.