Home Actualitate Seful Statului Major General, acuzat de implicare in reprimarea revolutiei de la...

Seful Statului Major General, acuzat de implicare in reprimarea revolutiei de la Cluj

DISTRIBUIŢI

La aproape 15 ani de la evenimentele din decembrie 1989, -dosarele revolutiei- tulbura, inca, apele din Armata, existand numerosi generali, cu functii de conducere, a caror implicare in reprimarea demonstratiilor nu a fost lamurita nici pana astazi. Ultimul -val- a fost produs, ieri, de unul dintre cei acuzati ca a tras in participantii la revolutia de la Cluj, locotenent-colonelul Ioan Cocan, care la finalul sedintei de judecata, ce a avut loc la Curtea Suprema de Justitie, a declarat ca adevaratii vinovati pentru ceea ce s-a intamplat in urma cu 15 ani ar fi tocmai cei care s-au aflat, sau continua sa se afle, la conducerea Armatei. Pe lista celor care, in opinia lui Cocan, ar fi ordonat deschiderea focului se afla seful Statului Major General, generalul Mihail Popescu, fostul secretar general al MApN, generalul Constantin Degeratu, fostul adjunct al Corpului Teritorial 4, generalul Florian Caba, generalul Dorin Gheorghiu, fostul comandat al Corpului 4 Armata, generalul Nicolae Oprea.

-Am fost dezinformati si intoxicati. Nu noi am dat ordinul, noi l-am executat. Inainte sa plecam din cazarma ne-au spus <trageti fara mila in dusman>, iar dusmanul era poporul care iesise in strada. De ce nu-i judeca nimeni pe cei care ne-au ordonat, pe toti generalii care concepeau planuri si care dadeau ordine. Unde sunt generalii Gheorghiu, Caba, Oprea, Degeratu, cel care a elaborat planurile de reprimare a demonstratiei, sau Popescu. Ei dadeau ordine, noi eram simpli executanti, dar pe ei nu-i deranjeaza nimeni-, a declarat fostul comandant de divizie din cadrul UM 01215-Floresti, lt.-col. Ioan Cocan. Declaratiile facute de fostul colonel nu au avut un ecou prea mare in cadrul MapN. -In afara de faptul ca justitia trebuie sa se pronunte in acest caz, nu putem decat sa ne intrebam de ce domnul Cocan nu a facut aceste declaratii in fata instantei, unde era sub juramant. In sala de judecata declara anumite lucruri, iar afara cu totul altele-, declara purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, lt.-col. Nezir Gelaledin.

-Atunci ordinul era lege-

In cadrul audierilor ce au avut loc la Curtea Suprema, fostul comandant al Armatei 4 Transilvania, generalul Iulian Topliceanu, a sustinut, la randul sau, ca nu a facut altceva decat sa respecte ordinele primite. -Nu am dat eu ordin sa se traga in oameni. Am transmis ordinele primite de la conducerea Armatei. Trebuie insa sa tineti cont de atmosfera care era atunci, de haosul care domnea si de faptul ca ordinul era lege-, a sutinut fostul general. In plus, Iulian Topliceanu a povestit ca din data de 17 decembrie Armata 4 Transilvania se gasea in stare de lupta. -Era o stare de razboi fara a se fi declarat mobilizarea generala. Pe 17 decembrie, in jurul orei 23.00, am primit de la ministrul apararii un ordin in 14 puncte, care stabilea ce trebuie sa facem. Erau informatii, din sase surse diferite, printre care si Directia de Informatii a Armatei, care aratau care este situatia de la granita de vest. Toata lumea se astepta sa fim atacati, actiune coroborata cu tulburari interne-, a adaugat Iulian Topliceanu. Referindu-se la incidentele care au avut loc in centrul orasului Cluj, fostul general a declarat ca detine trei fotografii care arata ca s-a tras in multime de la etajele superioare ale cladirilor din Piata Libertatii si ca, dupa aceste incidente, a dat ordin ca trupele sa se retraga in cazarmi.

In Romania si crima se prescrie

Dosarul revolutiei de la Cluj se afla pe rolul instantelor de judecata de mai bine de 10 ani. Singurele persoane trimise in judecata pentru moartea a 26 de oameni si ranirea altor 52 au fost gen.col. (r) Iulian Topliceanu, Ioachim Moga, fost prim-secretar al Comitetului judetean PCR Cluj, col. Valeriu Burtea, fost comandant al UM 01215-Floresti, lt.col. Ioan Cocan, fost comandant de divizie in cadrul UM 01215-Floresti, mr. Ilie Dicu, fost comandant de companie in cadrul UM 01278 Somesani si Marian Bolbos, fost militar in termen la UM 01369-Somesani. Dupa ani de procese, in aprilie 2003, instanta suprema a dat un prim verdict in acest caz. Astfel, fostul prim-secretar Moga Ioachim a fost achitat pentru acuzatiile de instigare la omor deosebit de grav si instigare la tentativa de omor, ca si militarul in termen Marian Bolbos. Pentru Iulian Topliceanu, Ioan Cocan si Valeriu Burtea a fost schimbata incadrarea juridica din instigare si tentativa de omor deosebit de grav in ucidere din culpa si mai multe fapte de lovire din culpa. Dat fiind timpul scurs de la comiterea faptelor, instanta a constatat ca a intervenit prescriptia raspunderii penale pentru toate faptele retinute in sarcina celor patru militari. Singurul vinovat condamnat a fost maiorul Ilie Dicu care a primit cinci ani de inchisoare pentru omor calificat si omor deosebit de grav.

Un cadou de Ziua Armatei

Decizia din 2003 a instantei supreme a starnit nemultumirea tuturor celor implicati. Acuzatii au formulat recurs pentru ca doresc sa fie achitati, Parchetul pentru ca doreste ca cei sase sa fie condamnati pentru omor deosebit de grav, iar cei raniti si rudele celor omorati pentru ca nu au fost multumite de daunele acordate. Sentinta finala va fi data pe 25 octombrie, chiar de Ziua Armatei. -Este o porcarie ce se intampla. Au plimbat procesul atatia ani si dupa aia i-au scos ca s-a prescris. Nu au fost niciodata arestati pentru ceea ce au facut. Sunt oameni cu influenta care isi angajeaza tot felul de avocati. Acum am vazut ca Dicu il are avocat pe generalul Dan Vasile, procurorul militar care a intocmit dosarul. Asa ceva nu se poate. Au dat despagubiri de mizerie. Pentru doi copii care au ramasi fara tata, dupa ce mama lor murise cu doar cateva luni inainte, au dat despagubiri de 15 milioane de lei. Daca nu se face dreptate mergem pana la CEDO-, declara unul dintre cei raniti in timpul revolutiei de la Cluj.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.