Membrii gruparii HVIM (Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate) din care astazi a fost retinut de DIICOT un membru (Beke Istvan Attila) care urma sa detoneze o bomba la parada de 1 Decembrie la Tg. Secuiesc sunt monitorizati de SRI de multi ani.
In octombrie 2013, cetateanului ungar Toroczkai Laszlo i s-a refuzat intrarea in Romania. Acesta este liderul si membrul fondator al gruparii HVIM (Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate) care sustine reintregirea Ungariei Mari, din care ar urma sa faca parte si Transilvania, aproximativ o treime din Romania. La acel moment, acesta a declarat indignat jurnalistilor maghiari ca in timp ce incerca sa treaca punctul de frontiera Salonta, masina sa a fost trasa deoparte, iar sotia si cei doi copii de 1,5 si sase ani, au fost dusi intr-o camera separata. Dupa aproximativ doua ore de discutii, politistii de frontiera i-au aratat un formular in romana si engleza care atesta faptul ca i se interzice accesul in Romania. In hartia respectiva nu era mentionat niciun motiv si nici verbal nu i s-a spus mai mult. Acesta a protestat dar politistii au ramas fermi pe pozitie. Sotiei sale, cetatean roman i s-a permis accesul.
Cinci luni mai tarziu, Romania interzice accesul in Romania a trei cetateni unguri
– TYIRITYAN ZSOLT – membru al organizației „Oastea Haiducilor”;
– ZAGYVA GYORGY GYULA – membru Jobbik, membru al Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM;
– SZAVAY ISTVAN – membru Jobbik;
si declara indezirabil un al patrulea pe care il si expulzeaza imediat: MIKOLA BELA – membru al organizației „Noua Gardă Ungară”.
Aceste decizii au fost luate fara a comunica mai mult decat ca „există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României” precum si ca “Decizia a fost luata în baza urmatoarelor prevederi legale:
– Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 102 din 14 iulie 2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, republicată
– Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României,cu respectarea legislației comunitare relevante, respectiv:
– Directiva 38/2004/CE privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora;
– Regulamentul 562/2006 de instituire a unui Cod Comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen).” conform comunicatului Ministerului Afacerilor Interne din 17 martie 2014.
Oficialii de la Budapesta s-au crizat ca nu au primit niciun fel de explicatii din partea statului roman: „Pe de-o parte, niciun fel de extremism nu este acceptabil si suntem foarte clari in aceasta privinta. Relatiile romano-maghiare sunt intr-o forma care ne permite sa discutam unii cu altii, pe canale diplomatice, si nu este loc pentru niciun fel de extremism in relatiile bilaterale.
In al doilea rand, trebuie sa stabilim orice fel de teme in concordanta cu normele europene si acestea trebuie verificate cu toate masurile legale. Nu avem, inca, o explicatie pentru aceste masuri si imediat ce le vom primi vom verifica daca au fost in concordanta cu normele legale ale UE. Si aceasta problema trebuie sa respecte normele legale europene”, a spus secretarul de stat in Ministerul ungar de Externe, Nemeth Zsolt in declaratia data presei in 21 martie 2014.
La un an si jumatate de la aceste actiuni, iata ca Romania retine un membru al acestei grupari care planuia un atentat cu bombă. Acum probabil că Ungaria și-a primit explicatiile asteptate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane