Procurorii Parchetului General l-au omis pe Constantin Nedelcu, unul dintre pionii principali in privatizarea Petrom, atunci cand au inceput cercetarea contractului prin care statul roman a cedat OMV o parte din capitalul Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom.
Vicepresedinte al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei, Constantin Nedelcu, a fost cel care a semnat contractul de privatizare a Petrom, indeplinind astfel ordinele politice date de guvernantii social-democrati. -Marioneta- folosita la momentul acela de politicienii din umbra privatizarii nu le-a atras insa atentia procurorilor care au decis in urma cu doua zile inceperea urmaririi penale in cazul celor implicati in negocierea contractului prin care compania austriaca OMV a preluat actiunile Petrom – printre care si Dorinel Mucea, adjunctul sefului OPSPI si negociatorul sef al privatizarii Petrom. Asta in conditiile in care Nedelcu a fost un personaj cheie atat in privatizarea Petrom, cat si in intreaga activitate a societatii. Numele sau este legat si de destinul societatii Petrom Service, -vaca de muls- a controversatului sindicalist Liviu Luca.
Potrivit documentelor aflate in posesia ziarului -Curentul-, Consiliul de Administratie al Petrom a decis, in decembrie 2001, externalizarea Petroserv (una dintre sucursalele Petrom – n.r.) catre o societate comerciala inexistenta la acel moment. Este vorba despre Petrom Service, infiintata abia in februarie 2002. Desi ilegalitatea actului semnat de conducerea Petrom era evidenta, Nedelcu a asistat, din interior, la toate -manevrele- grupului din jurulul omului de afaceri – sindicalist Liviu Luca, in calitatea sa de presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom. Alaturi de Luca, Constantin Nedelcu, membru fondator al Asociatiei, avea in mana actiunile salariatilor Petrom, fiind mandatat sa-i reprezinte pe acestia la reuniunile actionarilor Petrom Service.
In conditiile in care Asociatia Salariatilor detinea 50% din actiunile Petrom Service, Constantin Nedelcu a batut palma cu Liviu Luca pentru atragerea sucursalei Petroserv. Dar, trecerea -puiului- Petrom, asa cum era numit Petroserv, in gradina Petrom Service nu a fost singura inginerie a colaborarii dintre cei doi. Totul a culminat cu privatizarea Petrom – semnata de Nedelcu – care a adus de la OMV aproximativ 669 de milioane de euro pentru 33,3% din capitalul Petrom.
La nivel declarativ, Petromservice trebuia sa serveasca interesele salariatilor din Petrom, disponibilizati ca urmare a restructurarii gigantului petrolier autohton. De aceea, la momentul constituirii, Petromservice a avut ca actionari Asociatia Salariatilor din SNP Petrom (50%), din care faceau parte Constantin Nedelcu si Liviu Luca, si peste 7000 de persoane fizice, angajati in sectorul petrolier, dar care nu aveau dreptul sa se implice in administrarea comapaniei.
Numai ca Nedelcu, care ocupa si functia de sef serviciu al Petrom, a facut parte din echipa cu care Luca a preluat -patrimoniul activitatilor de foraj, probe productie, interventie, reparatii capitale si operatii speciale sonde al SNP Petrom- la un pret subevaluat, actiune care a prejudiciat grav SNP Petrom.
La infiintarea Petromservice, in societate au fost transferati peste 15000 de salariati ai sucursalei Petroserv a Petrom, practic intreg personalul Petrom Service. La fel, printr-un contract de participatiune, i s-a incredintat Petromservice toate activitatile Petroserv si patrimoniul acesteia, in urma carora Liviu Luca a reusit sa obtina profituri generoase. Contractul nu a fost inca vazut de nici unul dintre cei afectati de prevederile sale, dar este invocat de Petrom atunci cand acorda unele contracte Petromservice.
-Puiul- Petroserv, dat pe mana unei societati inexistente
Conducerea SNP Petrom a stabilit vanzarea patrimoniului sucursalei Petroserv Bucuresti catre Petrom Service, o societate care a fost infiintata abia doua luni mai tarziu. Una dintre prevederile hotararii Consiliului de Administratie a SNP Petrom, din 6 decembrie 2001, stabileste -vanzarea patrimoniului Sucursalei Petroserv Bucuresti, in contabilitate la data incheierii contractului, catre S.C. Petrom Service S.A., pe baza de contract de vanzare-cumparare in rate sau contract de leasing, potrivit art. 24 din Legea 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice-. (vezi facsimil)
Atat ca nominalizarea cumparatorului contravine aceluiasi articol din lege, prin care se impune ca modalitate de vanzare licitatia publica cu strigare – -vanzarea activelor se face prin licitatie deschisa cu strigare, cu adjudecare la cel mai mare pret obtinut pe piata- (art.24, al. 3, legea 99/1999).
Nedelcu, la brat cu Luca
Prin decizia din 2000 privind infiintarea Asociatiei Salariatilor Petrom, Constantin Nedelcu a fost insarcinat sa sustina in fata forurilor competente (notariat, instante judecatoresti, ministerul de resort) obtinerea personalitatii juridice a Ascociatiei. In acelasi timp, Constantin Nedelcu mai avea si responsabilitatea unei functii de sef serviciu al Petrom. De remarcat ca primul consiliu director al Asociatiei il avea presedinte pe Liviu Luca.
Implicatii juridice
Potrivit articolului 13 din legea anticoruptie, -fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani-.