Firmele, persoanele fizice autorizate și alți contribuabili care au datorii sub 1 milion de lei la stat vor putea fi iertați de dobânzi și penalități dacă vor plăti datoria principală, potrivit propunerii oficiale de amnistie fiscală publicate de Ministerul Finanțelor. Pentru datornicii cu peste 1 milion de lei, dintre care cei mai mari debitori sunt companii de stat, este prevăzut un mecanism de restructurare a datoriei diferit. În paralel, pentru firmele mici și mijlocii, Teodorovici vrea să reintroducă impozitul forfetar care a mai băgat în faliment mii de firme în 2009. Atunci impozitul a fost inițiativa ministrului PSD Constantin Niță condamnat ulterior pentru corupție dar scos din închisoare de PSD-iștii din CCR prin controversata decizie privind completurile de 5 judecători. Patronii cu firme mici și mijlocii membri ai Consiliului Național al IMM-urilor resping amnistia fiscală anunțată de Ministerul Finanțelor, precum și eventualul impozit forfetar pentru firmele mici și mijlocii.
Senatorul Iancu Caracota avertizează printr-un comunicat remis CURENTUL:
„Guvernul a dat cu o mână și începe să ia cu mai multe de la populație și mediul privat. Guvernul PSD se pregătește să introducă nu numai un impozit progresiv pentru români, ci vrea să inventeze și o taxă forfetară pentru micii întreprinzători. Actuala guvernare intenționează să păcălească IMM-urile cu iluzia unui impozit “salvator”, care nu va ține cont de veniturile reale ale firmelor.
Executivul vrea să taxeze firmele cu un procent discreționar bazat pe o estimare a încasărilor. Cu alte cuvinte: au, n-au încasări, administratorii de firme trebuie să dea bani statului! Guvernul vrea, practic, ca impozitarea procentuală a mediului privat să nu țină cont de cifra de afaceri. Altfel spus, realitatea poate arăta așa: patronii vor aduce bani de acasă, dacă firmele lor nu vor avea profit!
Acesta este un semnal evident că la jumătatea anului Guvernul nu mai face față cheltuielilor de funcționare a statului, deficitul bugetar fiind acum scăpat de sub control.
Atacul la mediul privat va fi dublat de eliminarea unor programe sociale pentru copii, precum „Cornul și laptele” și „Primul ghiozdan”, de restructurarea unor instituții publice, de introducerea unor noi taxe pentru populație, magistrați, pensionari.
În calitate de senator al României, cer Guvernului să nu mai ia măsuri discreționare. Orice decizie care implică introducerea de noi taxe trebuie să se facă prin consultarea celor care vor fi obligați să le plătească.” s-a revoltat Caracota.
“Scopul introducerii acestui impozit forfetar nu a fost decat acela de a inlocui o baza de impozitare volatila cu una controlabila. Ca atare, dorim sa eliminam sustragerile de la declararea diferitelor venituri, iar acest lucru l-am facut pe baza unei analize foarte serioase in anii de boom economic”, a declarat ministrul de finante, Gheorghe Pogea.
Cand platesti 1% din cifra de afaceri – căi ai, că nu ai profit – acesta deja e un impozit forfetar.
Ce se doreste, să plătești impozit chiar daca nu ai cifra de afaceri?!
Asta nu mai forfetărie, ci furt.
NU EXISTA TARA IN LUME UNDE SA SE PLATEASCA CUMULAT PENSIE CU SALAR DE BUGETAR (cu atat mai putin fost bugetar pensionat si sa primeasca cumulat si salariu de bugetar).
CAND SE VOR ALINIA NIVELUL REDEVENTELOR PLATITE IN RO LA MEDIA EUROPEANA…..???
CAND SE VA IMPOZITA LUXUL SI BOGATIA IN RO CA IN STATELE DIN U.E. ….???