Dosarul corupției din vama Constanța
Scandalul de corupție cu iz chinezesc în care este implicat și senatorul Mircea Banias, dar și fostul secretar de general din MAI Laurențiu Mironescu a căpătat proporții după ce procurorii au dispus mai multe măsuri preventive împotriva inculpaților din dosar. Astfel, senatorul PDL Mircea Banias a primit interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile, iar fostul secretar de stat Laurențiu Mironescu, fostul director al Direcției Domenii Portuare din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, Eugen Bogatu, și alte 26 de persoane au fost ieri prezentate în fața ICCJ cu propunere de arestare preventivă. Totodată, anchetatorii au cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele unui cetățean libanez, intermediar vamal, acuzat de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup și dare de mită, în formă continuată.
Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, într-o perioadă cuprinsă generic între mai 2010 și martie 2011, la nivelul autorităților vamale și portuare din Municipiul Constanța, s-a constituit un grup infracțional organizat ce are scopul de a controla instituțiile Statului Romån cu atribuții în activitățile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcției Regionale de Accize și Operațiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanța, dar și din București.
Prejudiciu cuprins între 50.000 și 2 milioane de euro la fiecare transport
Potrivit informațiilor furnizate de DNA, toate persoanele implicate în această vastă activitate infracțională acționau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara granițelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită, funcționarii vamali avånd atribuția de a nu constata sau denunța infracțiuni sau contravenții comise la una din cele mai importante vămi din Romånia. Sumele de bani erau cerute cu o frecvență zilnică, în cuantum cuprins între 1.000 și 7.000 USD pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situații, cu sume cuprinse între 232.186,12 de lei și 8.280.932 de lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal. Astfel, au fost introduse în România mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantități decât cele declarate în vamă, mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăți comerciale ori din țări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe, și au fost falsificate documente de achiziție externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora). Pe de altă parte, membrii grupului percepeau sume de bani inclusiv pentru procesarea vamală legală a mărfurilor licit introduse în România.
Banias își vindea influența pe mărfuri contrafăcute
Procurorii susțin că, la data de 22 octombrie 2010, Mircea Banias i-a pretins lui Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcției Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naționale Administrarea Porturilor Maritime Constanța SA, să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate și aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanța Sud Agigea. În schimbul acestor foloase materiale, în cursul anului 2010, Banias i-a promis lui Bogatu că își va folosi influența deținută în virtutea funcției sale pentru a direcționa mai multe proiecte economico-administrative în sensul impus de interesele lui Eugen Bogatu și ale întregului grup infracțional. Astfel, Banias i-a promis acestuia că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorității vamale de pe raza județului Constanța și a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanța Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracțional, să nu fie numită într-o funcție de conducere în cadrul Companiei Naționale Administrarea Porturilor Maritime Constanța și că își va folosi influența pentru menținerea în funcție a unui fost director al Direcției Sanitar Veterinare Constanța. De asemenea, acesta a promis că va interveni pentru protejarea lui Liviu Durbac, șeful Biroului Vamal Constanța Sud Agigea. Potrivit procurorilor, bunurile menționate mai sus au fost puse la dispoziția lui Banias prin intermediul lui Dragoș Tudoran, comisionar vamal, și Horia-Dan Tudoran, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale.
8.000 de lei – funcția la PDL Constanța
De altfel, anchetatorii susțin că Laurențiu Mironescu, în calitate de președinte al organizației municipale a PDL Constanța, i-a cerut lui Aurelian Cătălin Pilcă suma de 8.000 de lei pentru ca el să câștige o funcție de conducere la nivelul respectivei organizații politice. După ce Pilcă a promis că îi va da suma de bani cerută, la 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfășurate la Organizația Municipală Constanța a PDL, Mironescu a fost ales prim-vicepreședinte al organizației. În schimbul sumei de bani plătite de Pilcă, Mironescu a promis să își folosească influența politică pe lângă factorii decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor pentru ca acesta să fie numit director în cadrul Companiei Naționale Administrarea Porturilor Maritime Constanța SA, urmând ca acesta să lase locul unei persoane alese de Pilcă și de către ceilalți membri ai grupului infracțional.
Eugen Bogatu – identificat ca lider al grupului
De asemenea, potrivit procurorilor anticorupție, în cursul anului 2010, Eugen Bogatu, director al Direcției Domenii Portuare și lider al grupului infracțional, s-a implicat în activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragoș Tudoran și Valentin Țiripan și a intervenit la Liviu Durbac, șef al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, pentru a facilita efectuarea de operațiuni ilicite de import de mărfuri subevaluate de către o societate comercială, susțin procurorii. De altfel, Eugen Bogatu a dispus în toamna anului trecut blocarea completă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal Constanța Sud Agigea pentru a-i determina pe intermediarii vamali Marian Dodu și Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa să își achite „taxele“ către membrii grupului infracțional.
Interceptările – realizate cu microcamere montate în monitoare
Procurorii anticorupție au depus la dosarul în care este inculpat senatorul PDL Mircea Banias numeroase interceptări telefonice, dar și ambientale, obținute cu ajutorul unor microfoane și microcamere montate în monitoarele calculatoarelor vameșilor de la Biroul Vamal Constanța Sud Agigea. Surse judiciare au declarat că referatul cu propunere de arestare preventivă în acest caz ar avea peste 450 de pagini, în el regăsindu-se transcrieri ale unor interceptări telefonice și ambientale obținute de procurorii anticorupție în timpul investigațiilor. Sursele citate mai arată că, în pofida acestor probe, la dosar nu ar exista nicio declarație de martor până la acest moment, ci doar declarațiile celor reținuți în dosar.
Banias: Nu am pretins nicio sumă de bani
Senatorul PDL Mircea Banias, acuzat de aderare la un grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la delapidare, în dosarul corupției din vama Constanța, a declarat ieri că el nu a solicitat niciodată nicio sumă de bani și că acest lucru poate fi verificat.
„Nu știu despre ce bani e vorba. Am fost doi ani și jumătate președinte al PDL Constanța și am susținut colegi pentru ca aceștia să acceadă în anumite funcții acolo unde erau recomandări. (…) Nu am pretins niciun fel de sumă și acest lucru poate fi verificat“, a declarat Banias la un post tv.
În ceea ce privește faptul că Banias i-a pretins lui Bogatu Eugen, la vremea respectivă director al Direcției Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naționale Administrarea Porturilor Maritime Constanța SA, să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate și aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, senatorul PDL spune că există o procedură în acest sens pe care o poate face oricine deține o organizație.
„Se face o solicitare de către o organizație la ANAF. Șeful ANAF-ului aprobă un număr de produse și în loc să fie arse sau distruse le dă asociației pentru a fi date persoanelor care au nevoie de așa ceva“, a mai spus Banias.
Igaș cere DGIPI demararea unei anchete interne
Ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, a cerut, ieri, conducerii DGIPI, demararea unei anchete interne vizând unele structuri privind îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cazul lui Laurențiu Mironescu la numirea sa în minister și pe durata exercitării funcției de secretar general. Ministrul Igaș a cerut ca ancheta să fie făcută cu celeritate, iar rezultatele să fie prezentate în scurt timp, urmând ca în funcție de concluzii să fie dispuse măsuri în consecință. De altfel, ministrul Internelor, Traian Igaș, șefii de arme din MAI, dar și șefii DGA și DGIPI vor fi audiați pe 7 iunie de către deputații din Comisia de Apărare, pe tema verificărilor făcute în cazul numirii în funcția de secretar general al MAI a lui Laurențiu Mironescu, reținut de DNA pentru fapte de corupție.