Un dosar penal pornit de la mai mulți învinuiți a condus la punerea sub acuzare a senatorului PDL Mircea Banias și a fostului secretar general în Ministerul Administrației și Internelor, Laurențiu Mironescu, cel care și-a pierdut de altfel funcția în cursul zilei de ieri. Potrivit unor surse judiciare, dosarul, care viza transporturi ilegale de mărfuri de contrabandă venite din China, aflat inițial la Parchetul Capitalei, s-a soldat cu arestarea preventivă a trei persoane, o alta fiind lăsată în libertate de către instanță. Ulterior, procurorii au decis că este de competență DNA analizarea acestui caz. Iar ieri dimineața, însoțiți de mai mai mulți polițiști de frontieră, procurorii DNA au descins în mai multe locații din Constanța, printre care și casa fostului secretar general al MAI, și l-au adus la audieri pe acesta. De asemenea, la sediul DNA au mai fost aduși pentru audieri și senatorul Mircea Banias, adjunctul șefului Grupului Nave al Poliției de Frontieră Constanța, ancheta vizånd aproximativ 40 de persoane.
Banias a scăpat primul de la întâlnirea cu procurorii și a precizat la ieșire că a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupție, pentru trafic de influență. El a declarat că nu înțelege de ce a fost pus sub urmărire penală, susținând că nu a discutat niciun moment cu lucrători ai Portului Constanța și nu cunoaște absolut nimic despre transportul cu produse din China. Întrebat dacă îl cunoaște pe Laurențiu Mironescu, senatorul a spus că e prieten cu acesta, iar din anul 2005 dețin împreună părți sociale la o societate cu specific maritim. În ce privește legătura cu Emil Banias, senatorul a arătat că fratele său și el au înființat o fundație tot cu specific maritim din care parlamentarul s-ar fi retras în urmă cu doi ani.
Banias a afirmat că respinge și nu înțelege acuzația de trafic de influență și că a trecut printr-o experiență similară în urmă cu două luni (n.r. – dosarul lui Said Baaklini din care Banias a fost scos de sub urmărire penală). „În final, s-a demonstrat că n-am avut nicio legătură cu subiectul respectiv, cum este și acum. Este foarte simplu să atragi numele unui om într-un scandal și foarte greu să repari ce s-a făcut rău. Cred că este inacceptabil ca o instituție să procedeze în acest fel“, a opinat el. Democrat-liberalul a subliniat că nu îi cunoaște pe cei care lucrează în Vama Constanța. „N-am avut niciun fel de influență, ca președinte de organizație, în numirea lor. Ei au fost numiți de către șefii lor ierarhici, fără să fiu eu sau cineva din organizație consultat. (…) Sunt foarte mulți implicați în acest dosar și, din nou, îmi exprim surprinderea că figurez în acest dosar pentru că nu am niciun fel de legătură cu Vama Constanța, nici cu Poliția de Frontieră“, a spus Banias. El a precizat că domiciliul său nu a fost percheziționat deoarece în acest caz era nevoie de aviz de la Senat, nefiind vorba de vreun flagrant. Banias a adăugat că nu știe ce se va întâmpla în continuare și care sunt măsurile procedurale pe care anchetatorii vor să le ia împotriva lui.
Mâna dreaptă a lui Igaș din MAI, Laurențiu Mironescu, săltat de procurori de-acasă
La sediul Direcției Naționale Anticorupție a fost adus ieri și Laurențiu Mironescu, anchetatorii ridicând din casa acestuia mai multe documente și un computer. Mironescu a fost demis ieri din funcție de Traian Igaș, care a precizat că nu a avut niciun fel de informații cu privire la activitățile ilegale pe care subalternul lui le desfășura, deși se știe că MAI are propriul serviciu de informații, dar care cel mai probabil avea treburi mai importante de rezolvat decât să-i semnaleze ministrului că are o problemă gravă la vârful instituției.
Fostul secretar general al MAI Laurențiu Mironescu, fost deputat PDL în perioada 2004-2008, are o carieră îndelungată în transporturi navale. La începutul anului 2011, mai exact pe 5 ianuarie, Laurențiu Mironescu a fost numit secretar general al Ministerului Administrației și Internelor. El a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“ la Constanța, având un masterat în management maritim și portuar la Universitatea Antwerp din Belgia. Conform declarației de avere din februarie 2011, Laurențiu Mironescu deține cinci terenuri intravilane, dintre care două în Constanța, unul în Eforie Sud, unul în Ovidiu și unul în comuna Adunați din județul Prahova. De asemenea, el are un apartament în București, o casă în Eforie Sud care ar fi fost primită ca donație, o casă în Ovidiu moștenită împreună cu soția sa și două case de vacanță în Constanța și Adunați, de asemenea moștenite. El are și un autoturism Land Rover Defender, cumpărat în 2007, trei conturi în bancă de aproape 55.000 de euro și un cont de 6.700 de lei. Mironescu a investit 30.000 de euro la Euro River Transport SRL și 10.000 de lei la Euro Shipping Services SRL. Secretarul general al MAI are o datorie de 320.000 de euro, la o persoană fizică, scadentă în 2020. Ca director al Ceronav Constanța, el a avut un salariu anual de aproape 79.000 de lei. Laurențiu Mironescu este acționar unic la o firmă de consultanță din Eforie Sud și acționar la cinci firme, printre care Euro Shipping Services, Quadro Civil Construct Constanța și Safe Port Constanța. El este și președinte al Consiliului Național Director al Ligii Navale Române. Soția sa este fosta prezentatoare a matinalului de la Antena 1, mai exact Adriana Mironescu, fostă Avram, fostă Pădureț, fostă Jumolea.
Prejudiciul – de peste un milion de euro
Surse judiciare au precizat că în acest dosar paguba a fost cauzată de aducerea în țară a zeci de vase cu țiței prin Portul Constanța, unde nu au fost verificate corespunzător ca urmare a presupuselor intervenții făcute de senatorul PDL de Constanța Mircea Banias și de secretarul general al MAI, Laurențiu Mironescu, precum și de alți lucrători vamali. Printre aceștia se numără directorul general adjunct al Grupului Nave al Poliției de Frontieră Constanța, Adrian Pătrașcu, care a fost adus de Poliție la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și șeful Direcției pentru Accize și Operațiuni Vamale București, Lucan Marius Cotizo.
În ce privește modul de operare, sursele judiciare au arătat că persoane interesate, prin intermediul unor firme-fantomă, aduceau produse petroliere categoria „motorină“ care fie nu erau vămuite, fie erau vămuite la o altă categorie, ce nu presupunea accizarea, iar ulterior acestea erau vândute pe piața neagră. Acest dosar a fost instrumentat inițial de procurorii Parchetului Tribunalului București, fiind ulterior declinat Direcției Naționale Anticorupție, din cauza specificului infracțiunilor cercetate, respectiv evaziunea fiscală, și din cauza prejudiciului care în numai două luni a atins un milion de euro, fapt ce a atras procedural competența DNA, au mai spus sursele judiciare.
Ziarul „Curentul“ a dezvăluit relația Banias-Mironescu în urmă cu doi ani
Într-un articol intitulat „Pedelistul Mircea Banias – capul mafiei din Portul Constanța“, ziarul „Curentul“ a făcut public încă din 2009 modul de acțiune al lui Banias, dar și legăturile lui cu fostul secretar general al MAI Laurențiu Mironescu. La acel moment, ziarul „Curentul“ a dezvăluit că în 2006 Banias a măsluit o licitație pentru o clădire valoroasă, care a ajuns în final în proprietatea firmei sale, pe căi ocolite. S.C. Euroshipping Services S.R.L. îl avea printre acționari chiar pe Banias, alături de Corneliu Mironescu (tatăl prietenului său, Laurențiu Mironescu, pe atunci deputat). Cea de-a doua, S.C. Betelgeuse Investment SRL, avea atunci acționar unic – Sarivan Adrian Ștefan – și administrator pe Lazăr Gheorghe. Pentru ca lucrurile să nu bată la ochi, câștigătoarea licitației a fost declarată firma la care Banias nu era acționar, S.C. Betelgeuse Investment SRL, care a plătit aproape 50.000 de euro, mult sub valoarea pieței, pentru respectivul imobil, apoi a fost absorbită tocmai de firma concurentă – Euroshipping Services. Laurențiu Mironescu, scăpat de „corvoada“ deputăției, a preluat acțiunile firmei de la tatăl său la Euroshiping Services.