Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA
Rechizitoriul prin care senatorul Cătălin Voicu a fost trimis în judecată alături de alte nume sonore deschide noi perspective asupra „caracatiței Voicu“, așa cum a fost numit acest dosar chiar de către presă. Din actele întocmite de procurorii anticorupție reiese că senatorul PSD a fost băgat la apă de chiar „finul“ său, Radu Dan Floarea. Conform actelor aflate la dosar, Radu Dan Floarea, presupusul fin al lui Cătălin Voicu și cel la care senatorul susține că au ajuns cei 200.000 de euro primiți de la Costel Cășuneanu, a recunoscut în fața anchetatorilor că senatorul a încercat să-l determine să dea declarații mincinoase în legătură cu banii.
„Fiind audiat la data de 19 aprilie 2010, martorul Radu Dan Floarea a recunoscut faptul că inculpatul Cătălin Voicu a încercat să-l determine să dea o declarație neconformă realității, în sensul că ar fi primit de la el, cu titlu de împrumut, suma de 200.000 de euro provenind de la inculpatul Costel Cășuneanu, cu termen de restituire sfårșitul anului 2009“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA la finalul anchetei în cazul senatorului Voicu, document obținut de Mediafax. Procurorii susțin că Floarea a conștientizat consecințele grave la care s-ar expune în cazul în care ar da declarații mincinoase în dosar ca urmare a „mediatizării cazului“.
Floarea a confirmat că a primit „diferite sume de bani“ de la Voicu, toate luate cu împrumut, totalizånd 515.000 de euro. Cea mai mare dintre sumele luate o dată de Floarea de la Voicu ar fi fost, potrivit DNA, de 110.000 de euro, banii fiindu-i dați de senator în luna iulie 2009 și folosiți de omul de afaceri pentru a achita o garanție la Eximbank Craiova.
Floarea „a arătat că nu este reală susținerea lui Voicu în sensul că ar fi cerut și primit de la acesta, cu titlu de împrumut, suma de 200.000 de euro, singurele sume primite fiind cele menționate“, se mai arată în rechizitoriu. Floarea „a respins categoric“ și apărarea lui Voicu față de acuzația că ar fi ajuns tot la el cei 60.000 de euro primiți de la Cășuneanu.
Declarația dată de Radu Dan Floarea în timpul urmăririi penale a fost confirmată și de alți șapte martori audiați de procurori, unul dintre ei fiind chiar avocatul Laura Antoanela Drăgotescu, cea cu care Floarea a purtat o discuție transcrisă de procurori și depusă la dosarul Voicu în contextul arestării preventive a senatorului, discuție care distruge alibiul senatorului referitor la banii primiți de la Costel Cășuneanu.
Cășuneanu i-a dat banii lui Voicu de frică
Costel Cășuneanu a declarat atât procurorilor, cât și în fața instanței, cu ocazia judecării cererii de arestare, că a fost intimidat de Voicu și că i-a dat acestuia bani de teamă că senatorul ar putea ajunge ministru de interne și că, în cazul unui refuz, s-ar putea răzbuna. În rechizitoriu, omul de afaceri Costel Cășuneanu afirmă că l-a perceput pe Cătălin Voicu drept „o persoană puternică, în sensul că era înconjurat de oameni foarte puternici“.
„Uneori, din dorința de a lăsa o impresie favorabilă în privința sa, sub aspectul puterii pe care o are în viața publică, senatorul vorbea despre relațiile sale cu oameni politici, magistrați, avocați, generali, persoane cu funcții de conducere din Poliția Română, persoane din serviciile secrete. Cred că proceda în acest mod deoarece voia să mă impresioneze și să-și etaleze puterea care nu era numai la nivel declarativ, ci i-am perceput-o și prin prisma persoanelor pe care le-am văzut în anturajul său“, spune Cășuneanu. Acesta a nominalizat câteva dintre persoanele „importante“ pe care le-a văzut în anturajul senatorului: generalul Isac, prezentat lui Cășuneanu ca „făcând parte din serviciile secrete“, generalul Suceavă de la Academia de Poliție, generalul Marin de la SRI, Marian Vanghelie, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc sau „domnul Georgescu de la DGA“.
În fața judecătorilor instanței supreme, omul de afaceri a declarat că Voicu i-a inspirat frică. „Arăt că Voicu mi-a inspirat frică la ideea că o persoană ca el ar putea să ajungă ministru de interne, pentru că «te leagă imediat», purtam această idee în subconștientul meu“, a afirmat Cășuneanu. Procurorii arată, de altfel, în mai multe fragmente ale rechizitoriului, că „apărarea“ pe care și-a pregătit-o Cășuneanu, și el trimis în judecată alături de Voicu, a fost axată pe negarea acuzației de cumpărare de influență și susținerea ideii că, deși nu credea în intervențiile lui Voicu, i-a dat acestuia în mai multe rânduri bani, cu titlu de împrumut, deși nu-i era clar că-i va primi înapoi, de frică să refuze cererile unui posibil viitor ministru de interne. Senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu și oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
De ce a candidat Voicu la Senat? „Așa a vrut Vanghelică, să fie sigur că ies“
Senatorul Voicu afirmă, într-o discuție cu judecătorul Cristian Jipa și senatorul Alexandru Mazăre, că a candidat ca senator și nu ca deputat, cum fusese în legislatura anterioară, pentru că „Vanghelică“ a vrut să fie foarte sigur că ajunge în Parlament și, ulterior, ministru de interne. Transcrierea discuției dintre cei trei apare în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în finalul anchetei în cazul Voicu, în care mai sunt acuzați judecătorul Florin Costiniu și oamenii de afaceri Marius Locic și Costel Cășuneanu. Potrivit transcrierii discuției, judecătorul Cristian Jipa, învinuit într-un dosar disjuns de acesta, îl întreabă pe Voicu, fost deputat de Bacău în legislatura 2004-2008, de ce „a schimbat“ din deputat în senator.
„Când s-au trecut la aia, Vanghelică a fost, a vrut să fie foarte sigur că ies! Vanghelie nu-și putea ris… î… … cum să zic?, n-a vrut să riște nicio secundă și când s-au făcut simulările de către Zgonea. Simulările, a zis că cel mai sigur colegiu la Senat e ăsta, din Bu… tot Bucureștiul“, răspunde Voicu.
Senatorul Cătălin Voicu afirmă, într-o discuție interceptată de procurori și redată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în cazul său, că Marian Vanghelie este „direct interesat“ ca el să ajungă ministru de interne, prezența lui acolo conferindu-i edilului sectorului 5 „liniște“.
„Vanghelie nu că are un interes, este direct interesat în toată povestea asta, să ajung acolo (ministru de interne, n.r.)! Prezența mea la Interne lui îi conferă liniște“, îi spune Voicu lui Alexandru Mazăre, într-o discuție în care cei doi vorbesc despre sprijinirea lui Voicu în tentativa sa de a fi nominalizat pentru portofoliul Internelor.
Lidia Bărbulescu va fi și ea audiată în procesul lui Voicu
Lidia Bărbulescu, președinte interimar al instanței supreme, va fi citată ca martor în procesul senatorului Voicu la cererea procurorilor anticorupție, după ce a declarat că a aflat „zvonul“ că se vor face presiuni asupra completului care urma să judece dosarul de comercial al firmei lui Cășuneanu.
„Martora Bărbulescu Lidia, președinte interimar al Înaltei Curți de Casație și Justiție, a declarat însă că a aflat din zvonurile care circulau în instituție că «se vor face presiuni asupra completului de judecată prezidat de judecătorul Joița Preda în legătură cu un dosar rămas în pronunțare» iar «presiunile urmează să vină din partea unor parlamentari»“, scriu procurorii DNA în rechizitoriul întocmit în cazul Voicu. Totodată, potrivit declarației date procurorului, Bărbulescu i-ar fi spus judecătorului Joița Preda „să adopte soluția corectă“, transmițându-i totodată că „dosarul este monitorizat“, lucru pe care l-ar fi aflat din aceleași zvonuri.
„Bărbulescu Lidia a mai declarat că prin monitorizare a înțeles că dosarul era urmărit, dar nu poate preciza de către cine“, mai scriu procurorii DNA.
Afirmațiile Lidiei Bărbulescu au fost însă doar parțial confirmate de judecătorul Joița Preda, aceasta declarând că a fost întrebată de președintele interimar al instanței supreme dacă are pe rol dosarul de recurs al firmei lui Cășuneanu, PA&CO International. Aceasta a fost singura referire a Lidiei Bărbulescu la dosarul pentru rezolvarea căruia ar fi intervenit senatorul Voicu, conform declarației judecătorului Joița Preda.
Procesul în care cei patru vor fi judecați va începe în 14 iulie la Înalta Curte de Casație și Justiție.