Home Actualitate Senatul încearcă să-l scape pe Păcuraru de urmărirea penală

Senatul încearcă să-l scape pe Păcuraru de urmărirea penală

DISTRIBUIŢI

Cum "corb la corb nu-și scoate ochii", senatorii iau în considerare toate variantele pentru a-l scăpa pe ministrul liberal al muncii, Paul Păcuraru, de urmărirea penală. Fiind "unul de-al lor", respectiv senator PNL, Păcuraru s-a bazat pe sprijinul Senatului înainte ca președintele Traian Băsescu să dea aviz privind începerea urmăririi penale pe numele său.

Așa că Biroul Permanent al Senatului a reacționat prompt și a cerut Direcției Naționale Anticorupție documentația în cazul Păcuraru, pentru a decide dacă se poate interveni în vreun fel. Atât că reacția Senatului este prematură, iar șansa lui Păcuraru de a se ascunde sub imunitatea de parlamentar este inexistentă în acest caz.
Senatorii fac tot posibilul să-l protejeze pe ministrul muncii, Paul Păcuraru (senator PNL), de un eventual aviz privind începerea urmăririi penale, dat de șeful statului în această perioadă.

Vor documentația

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a anunțat că, în urma propunerii venite din partea Comisiei juridice, Biroul Permanent cere de la DNA documentația privind faptele pentru care s-a solicitat avizarea începerii urmăririi penale. "Ni s-a părut firesc și nouă în Biroul Permanent să știm ce se întâmplă cu un coleg, chiar dacă acum este ministru", a explicat Chelaru, răspunzând astfel la rugămintea lui Păcuraru ca Senatul să analizeze și să evalueze dacă suspiciunile lansate asupra sa sunt veridice. 
Conform specialistului în drept constituțional Ioan Stanomir, senatorii "o iau astfel înaintea cursului legii". Potrivit acestuia, Senatul ar fi trebuit să aștepte să apară sesizarea din partea Parchetului, în condițiile în care urmărirea și trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Imun?

Păcuraru se prevalează de imunitatea pe care o are în calitate de parlamentar, mai ales că senatorii juriști au stabilit că înainte de a fi ministru al muncii, liberalul este membru în Legislativ. Atât că articolul 72 din Constituție, care se referă la imunitatea parlamentară, explică foarte clar că deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Or, cazul lui Păcuraru nu se încadrează în aceste prevederi, ministrul aflându-se în atenția DNA pentru că ar fi intervenit la companii de stat pentru ca acestea să acorde contracte de formare profesională firmei deținute de fiul său. În schimb, același articol din Constituție mai prevede că parlamentarii pot fi urmăriți și trimiși în judecată pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau opiniile lor politice, dar nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte.

Miza

Pe baza documentației primite de la DNA, Senatul poate decide că nu este justificată urmărirea penală a lui Păcuraru și că menține imunitatea parlamentară a acestuia. Între timp, șeful statului poate da aviz privind începerea urmăririi penale pe numele ministrului muncii, în ciuda poziției exprimate de senatori. În acest caz se va crea o nouă problemă constituțională, a precizat analistul juridic Ioan Stanomir, Băsescu urmând să ceară un nou punct de vedere din partea Curții Constituționale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.