Politia, Jandarmeria, Garda Financiara si Romsilva au terminat operatiunea -Gaterul-, iar rezultatele sunt ingrijoratoare. Anual, din padurile Romaniei se taie ilegal aproape 100.000 metri cubi de lemn. La aceasta cantitate se adauga cele peste 30.000 de hectare private de padure care au fost defrisate ilegal in perioada 1991-2004, in acelasi interval, Romsilva ramanand fara aproape 100.000 de hectare de padure.
In judetele Suceava, Bacau, Neamt si Vrancea au fost controlate peste 9.500 instalatii de debitare a lemnului si 1.234 de depozite de cherestea. -Au fost intocmite 1.057 dosare penale si aplicate sanctiuni contraventionale de 50 miliarde de lei. S-a confiscat lemn in valoare de 20 miliarde de lei-, spune comisarul-sef Cornel Ciocoiu, seful Directiei de Ordine Publica din IGPR.
-Caracatita- lemnului din Neamt
Politia a cercetat 28 de persoane cu functii de conducere din Directia Silvica Neamt in timpul operatiunii -Gaterul-. A fost pentru prima data cand baronii lemnului din acest judet au fost deranjati de autoritati. Oamenii legii au descoperit ca acestia au deturnat fonduri destinate realizarii drumurilor forestiere si colectarii torentelor. De asemenea, conducerea DS Neamt a furnizat diferitor firme material lemnos fara sa respecte legea.
Timp de patru ani, directorul Directiei Silvice Neamt, Rusu Costache, si-a constituit o adevarata organizatie clandestina. El este acuzat de politie ca a desfasurat mai multe afaceri ilegale prin intermediul celor aproape 30 de angajati pe care ii controla. Cel mai mare tun descoperit de oamenii legii se refera la un contract atribuit de Rusu fabricii Letea din Bacau, patronata de baronul PSD Dumitru Sechelariu. Firma fostului primar din Bacau a primit din Neamt peste 10% din cantitatea taiata ilegal anul trecut in Romania fara sa participe la o licitatie. Astfel, oamenii legii au constatat ca Rusu a realizat o paguba de 10 miliarde de lei numai din aceasta combinatie.
O alta afacere de proportii se refera la realizarea unei fabrici de prelucrare a fructelor de padure. Pentru acest proiect, in 2003, s-au cheltuit 100 miliarde de lei, dar fabrica nu este functionala.
Tot gruparea infractionala condusa de Rusu a acordat mai multe contracte de constructii firmei Vitalis Com SRL din Piatra Neamt pentru colectarea torentilor. Conform expertizelor realizate de oamenii legii, contractele erau supraevaluate, iar lucrarile au necesitat reparatii de peste 10 miliarde de lei. De asemenea, managerii Directiei Silvice din Neamt au cumparat piese de schimb la preturi cu pana la 150% mai mari, in acest caz, prejudiciul realizat ridicandu-se la aproape un milion si jumatate de euro.
Primari infractori
Nu numai angajatii Directiilor Silvice au picat in plasa politiei. In judetul Neamt, edilul comunei Ceahlau este cercetat pentru ca a comis mai multe ilegalitati la derularea unui contract SAPARD in valoare de un milion de euro. El a gestionat realizarea unui drum forestier si a permis antreprenorului SC Arcada SA din Galati sa subcontracteze o lucrare si sa nu o realizeze decat partial.
In acelasi timp, Grigore Trache, primarul orasul Popesti Leordeni, si Paul Sutru, consilier local, sunt cercetati deoarece au primit 160.000.000 de lei de la sase comercianti de lemn furat pentru a le permite acestora sa vanda marfa in targ.
Totodata, oamenii legii au mai descoperit si o pleiada de primari, secretari de primarii sau consilieri din diferite comune care au falsificat acte pentru a pune in posesie cu paduri, preferential, anumite persoane.