In urma cu 10 ani, Aurel Serafinceanu era un simplu lider sindical in cadrul Ligii Sindicatelor Miniere si nimeni nu-si imagina ascensiunea pe care acesta o va avea. Acum, la sapte ani dupa ce a parasit structurile sindicale, pentru a se dedica afacerilor (n.r. – a parasit Liga la insistentele reprezentantului german de atunci al firmei mixte Gerom International, care i-a spus sa se ocupe de firma), Serafinceanu este un om implinit atat pe plan social, cat si financiar, fiind unicul prefect de la noi inclus in topul celor mai bogati 300 de romani.
Poreclit -Baronul huilei-, Aurelian Serafinceanu a fost de mai multe ori printre prefectii vizati a fi inlocuiti. Motivul: controversele publice legate de modul in care imbina influenta conferita de functia de prefect cu afacerile pe care le deruleaza. Luat in colimator chiar de catre sefii partidului de guvernamant (din cauza contractelor derulate de catre firmele pe care le controleaza cu Compania Nationala a Huilei), dar si de presa, Serafinceanu a reusit sa ramana neclintit si sa cunoasca o prosperitate financiara extraordinara intr-o perioada relativ scurta.
Prefectura = prosperitate
Prima mare lovitura data de Serafinceanu in afaceri a fost aceea a preluarii, prin intermediul firmei de familie Gerom Invest SA (prefectul detine controlul pachetului majoritar de actiuni impreuna cu sotia si fiul sau), de la FPS a societatii miniere Umirom SA, care, in ciuda degradarii sale financiare, a contribuit enorm la prosperitatea prefectului. Desi nu recunoaste ca averea personala ar fi de 11-13 mil. USD (sustine ca ar fi de 20 de ori mai mica), Serafinceanu a avut taria sa recunoasca, la un moment dat, ca desi nu-si incaseaza salariul de prefect, a devenit milionar in dolari ca urmare a afacerilor derulate de firmele sale cu CNH – companie de stat aflata acum la limita falimentului, dar care a reusit -performanta- de a-l pune pe prefect sa detina o treime din economia Vaii Jiului – dupa cum singur se lauda.
Ca orice obraz subtire care se respecta, Serafinceanu a reusit in timpul mandatului sau cateva lucruri -esentiale- in judetul pe care-l conduce: si-a construit o vila cu cinci etaje in Petrosani (alaturi de vila in care locuia), a contribuit la sustinerea unor firme locale (ale sale) si a reusit sa sporeasca parcul auto -din judet- (a se citi personal) cu doua autoturisme de lux (jeep Chrysler si jeep Grande Cherokee). Autoturisme pe care prefectul nu le-a bifat in declaratia de avere, deoarece, dupa cum declara, sunt luate in comodat de la firmele unde el detine actiuni.
Pierderi transformate in profit
Desi clameaza ca funcia de prefect nu l-a ajutat sa-si dezvolte propriile afaceri, Serafinceanu nu poate nega evidenele. Bilanturile contabile ale principalelor firme din consortiul pe care il controleaza (Umirom SA, Gerom Invest SA, Gerom International SA, Rotrans SA; Serafinceanu declara ca a ramas actionar doar la Gerom International si Gerom Invest) arata clar faptul ca dupa numirea in functia de prefect afacerile sale au devenit deosebit de profitabile.
La doi ani dupa numirea in scaunul de prefect, Serafinceanu se poate lauda ca afacerile sale (cele patru nominalizate anterior) au crescut intr-un an cat altele in zece: comparativ cu 2000, la finele anului 2002, cifra de afaceri insumata s-a dublat (334,13 mld. lei), pierderile per total s-au transformat in profit (162,08 mld. lei), iar activele totale aproape ca s-au triplat (311,58 mld. lei). Cu doua lucruri nu se poate lauda prefectul Serafinceanu. Primul ar fi datoriile totale ale celor patru firme mentionate, care au cunoscut o evolutie ascendenta in perioada 2000 – 2002, crescand de la 305,75 mld. lei la 364,14 mld. lei (n.r. – la 30 septembrie a.c., Umirom datora bugetului de stat 218,84 mld. lei, iar Rotrans SA – 36,59 mld. lei, ambele firme figurand in executare silita). Al doilea, lipsa unui raspuns pertinent si sincer la doua chestiuni: cum si in ce interval de timp si-a construit averea.