Asteptandu-ne la dezvaluiri de substanta in urma interpelarilor facute de Victor Babiuc lui Nastase, vizavi de -problema grava cu care se confrunta Armata Romana, in urma Hotararii CSAT din 13 iulie 2001, prin care se instituia controlul STS asupra counicatiilor acesteia-, ne-a fost dat sa realizam ca nu era vorba decat de o hartuire care viza un obiectiv pur electoral. Despre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) s-ar putea scrie, probabil, multe, dar pentru Victor Babiuc, acest serviciu s-a dovedit a fi o nuca prea tare, fapt speculat eficient de Adrain Nastase. Punctual, premierul i-a demontat lui Babiuc toate acuzatiile aduse in interpelarile sale, mai mult, chiar demonstrandu-i pe un ton persiflant ca, desi a fost ministrul apararii, acuza in necunostinta de cauza. Raspunsul lui Nastase, din care vom spicui in cele ce urmeaza, este important mai mult prin prisma faptului ca, atunci cand doi se cearta, al treilea – opinia publica – castiga, afland care este situatia la zi a comunicatiilor din sistemul de siguranta nationala.
Relatia STS – MApN
(…) -Va aduc la cunostinta ca reinfiintarea comisiei interdepartamentale nu va avea nicidecum ca finalitate <transportarea tuturor informatiilor Armatei> prin centrale <comune cu SRI si Serviciul de Informatii al MI>, pentru simplul motiv ca MApN dispune in exclusivitate de sistemul STAR, care este destinat sa asigure independenta totala fata de toate celelalte sisteme de telecomunicatii. Din nou insinuati ca STS a solicitat si CSAT a aprobat preluarea unei infrastructuri a MApN, ca sa o administreze numai pentru <ca Armata sa fie pusa intr-o situatie nemaiintalnita pe plan mondial cu alte armate si de natura sa-i afecteze capacitatea de reactie si de aparare a tarii>. Reafirm, in cunostinta de cauza, ca prin nota la care va referiti, STS nu a solicitat preluarea unei parti din infrastructura de transmisiuni a Armatei, iar CSAT nu a aprobat, ci a solicitat ca, in sedinta urmatoare, <directorul STS sa prezinte solutii optime de reinfiintare a comisiei interdepartamentale, cu atributii de coordonare a proiectelor (nu de preluare a fluxului de informatii) pe linia tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC), elaborate impreuna cu MApN, MI, SRI si MCTI.>
<Greaua mostenire>
Asupra celorlalte puncte din interpelare, referitoare la <evolutia personalului si numarul de posturi de generali> din structura STS ori la modul in care s-au realizat achizitiile publice in anii precedenti, nu voi starui, deoarece le gasesc corecte si formulate astfel ca sa le poata intelege oricine, doar ca pentru aceste probleme raspunderea o poarta guvernarea din care ati facut parte. Prin referirea la <greaua mostenire>, cum o numiti, nu am facut altceva decat sa va amintesc ca dumneavoastra <ati umflat> STS-ul cu personal, astfel ca un general sa comande <circa un pluton>. Noi am redus personalul cu o treime si o vom face in continuare. De asemenea, tot dumneavoastra mi-ati cerut ca sa nu evit sa fie trasi la raspundere <cei vinovati de cheltuielile nelegale si nesabuite facute in anii precedenti la STS>, exemplificand cu achizitiile publice, facute fara licitatie, numai in anul 2000, din creditul extern de 70 milioane de dolari. Iata de ce, la capitolul -greaua mostenire- nu va contrazic, dimpotriva, achiesez la sublimul pasaj atat de drag si potrivit dumneavoastra, <ridicolul nu omoara>-.