Europarlamentarul Adrian Severin a fost audiat din nou de procurorii DNA în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influență și luare de mită. Severin a declarat după audiere că anchetatorii i-au luat o declarație și că verifică contabilitatea sa în calitate de europarlamentar. În plus, el a precizat că banii pe care i-a dat firmelor românești de consultanță erau din contul său de eurodeputat și nu din bugetul Parlamentului European. Surse judiciare au declarat, însă, că eurodeputatului, în afara faptului că i s-a cerut să dea o nou declarație, i s-au adus la cunoștință noi infracțiuni pentru care este cercetat în dosarul de corupție. Potrivit surselor amintite, Severin este acuzat, pe lângă luare de mită și trafic de influență, și de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European. Severin le-a spus ieri anchetatorilor că nu dorește să facă vreo declarație la acest moment și că va colabora cu aceștia pentru a aduce de la Parlamentul European documentele necesare anchetei.?óÔé¼?¿
Pagubă de peste 400.000 de euro
?óÔé¼?¿
Adrian Severin a insistat asupra faptului că a plătit firmele românești (aparținând unor consilieri de-ai lui, n.r.) cu proprii bani și că nu a folosit bani proveniți „din alte forme” ale bugetului Parlamentului European. El a mai arătat că, deși putea opta pentru firme de consultanță franceze sau belgiene, le-a ales pe cele românești pentru a dovedi că și acestea au experiență și pot face o treabă la fel de bună ca și cele străine în acest domeniu. Întrebat de ce a venit luni la DNA și dacă a depus noi documente în apărarea sa, Adrian Severin a spus că el nu se apără în fața procurorilor anticorupție, ci colaborează cu aceștia pentru efectuarea unei cercetări corecte. Potrivit Ordonanței de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, între 2007 și 2010, Adrian Severin a folosit și a prezentat în Parlamentul European documente, declarații false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 și 09 iulie 2008). „Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanță încheiate cu șase societăți comerciale românești, înființate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanță. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, notează procurorii DNA.
Bani grei pentru firmele consilierilor
Procurorii DNA au mai început urmărirea penală față de Anne Rose Marie Jugănaru – asistent parlamentar al lui Adrian Severin, George Vadim Tiugea – asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat și administrator al SC Head Hunting Professional SRL și Mihail Răducu – asociat și administrator al SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat al SC Alfa Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL, acuzați de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Severin a încheiat, în nume propriu, sau ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, 20 de contracte de consultanță cu firmele menționate. Firmele erau controlate de Severin prin intermediul asistenților săi, Anne-Rose-Marie Jugănaru, George-Vadim Tiugea și o altă persoană, iar contractele de consultanță au fost încheiate la puțin timp după ce societățile au fost înființate (de exemplu cu SC Professional Consulting System SRL la trei zile după înființarea acesteia). Trei dintre firme au facturat o serie de contracte în prima luna de la înființare, alte două, în cea de-a doua lună de la înființare, potrivit procurorilor DNA.
Bogdan Cristescu